Colegiul Medicilor susține dreptul acestora de a avea mai multe locuri de muncă

1 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Președintele organizației profesionale spune că aceștia pot lucra și în sistemul public și în cel privat, cu singura condiție de a nu fi încălcate prevederile Codului Muncii.

 

Cazul copilului decedat la clinica privată Sanador în urma unei operații de hernie inghinală a suscitat în spațiul public și o serie de discuții referitoare la medicii care au mai multe locuri de muncă, profesând atât în sistemul public, cât și în cel privat. Au apărut astfel numeroase voci care susțin că, având în vedere faptul că salariile medicilor din sistemul public s-au majorat, ajungând la un nivel mai mult decât decent, aceștia nu ar mai trebui să lucreze și în sistemul privat sau ar trebui să li se impună să aleagă între sistemul public și cel privat. Motivul ar fi acela că, profesând în două sau mai multe locuri, medicii devin obosiți, surmenați, nu se mai pot concentra suficient asupra îngrijirii pacienților, iar urmările ar putea fi unele nefericite, la fel ca în cazul de la Sanador, medicul acuzat de moartea copilului profesând și într-un spital public.

Atât ancheta penală cât și cea a Colegiului Medicilor sunt încă în desfășurare, astfel că vinovăția echipei medicale nu a fost stabilită de vreo instanță și nici nu s-a făcut dovada faptului că medicul care l-a operat pe copil era prea obosit pentru a se putea concentra pe deplin asupra intervenției chirurgicale. Discuțiile pe această temă continuă însă în spațiul public, persoane mai mult sau mai puțin avizate își spun părerea, de aceea Colegiul Medicilor din România și-a exprimat poziția oficială față de acest aspect.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Prin intermediul unui comunicat de presă al organizației profesionale, medicul Gheorghe Borcean, președintele CMR, susține că nu constituie nici un fel de impediment faptul că un medic are mai multe locuri de muncă, atâta timp cât acesta nu încalcă prevederile Codului Muncii. În opinia sa, medicii au aceleași drepturi ca și celelalte categorii profesionale, iar acestora nu li se poate impune să profeseze doar într-un singur loc sau să fie puși să aleagă între sistemul public și cel privat.

„Majoritatea medicilor din specialităţile clinice şi paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi şi în sistemul public. Ei folosesc aceleaşi cunoştinţe profesionale şi au în general acelaşi comportament uman în ambele locuri de muncă. Faptul că o persoană are două sau mai multe locuri de muncă nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii. În felul acesta, pe de o parte medicii respectivi îşi exercită un drept legal, iar pe de altă parte pacienţii au posibilitatea de a alege medicul şi unitatea sanitară pe care le doresc, aşa cum prevede legea, în deplină libertate de opţiune”, a precizat dr. Gheorghe Borcean, adăugând că s-a creat în spaţiul public şi în mediile de informare opinia că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotările sale, prin calitatea umană şi profesională a celor care activează acolo, opinie pe care o consideră nefondată.

 

În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public legate de oboseala și surmenajul medicilor care profesează în mai multe locuri, precum și cele legate de faptul că aceștia ar transfera pacienții de la stat în spitalele private, pentru a obține anumite beneficii materiale, președintele Colegiului Medicilor spune că sunt simple supoziții nedovedite, care nu pot constitui argumente solide pentru a limita dreptul medicilor da a profesa și la stat și în privat.

„A lansa o astfel de discuţie în cuprinsul căreia se enumeră şi creşterile salariale substanţiale din sistemul public constituie, în opinia noastră, o abordare inadecvată a subiectului. Autorităţile sanitare au astăzi toate mijloacele pentru a aprecia calitatea şi cantitatea muncii fiecăruia dintre medicii din sistemul public. Este doar o chestiune de voinţă politică pentru a face această evaluare, iar Colegiul Medicilor este interesat să participe la orice discuţie oficială cu privire la acest subiect”, a mai precizat dr. Gheorghe Borcean.

În context, secretarul de stat Raed Arafat declara, săptămâna trecută, că medicii trebuie  să aibă un program de lucru de opt ore şi să existe un control al calităţii serviciilor medicale din spitalele publice. „Știu că sunt medici, în fiecare oraş, care lucrează şi la stat şi la privat, iar acest lucru trebuie analizat şi trebuie văzut fenomenul şi să punem un program de lucru clar de opt ore, iar după program poate că sunt alte soluţii să lucreze şi în altă parte”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*