Alegerile pentru Colegiul Medicilor Buzau, invalidate de Comisia Electorala Centrala

14 decembrie 2015 | 0 comentarii |

In 35 de judete alegerile pentru conducerile locale ale organizatiei profesionale au fost invalidate, iar procesul electoral va fi repetat dupa Sarbatori. Este insa posibil ca lucrurile sa ajunga in instanta, iar Comisia Electorala Centrala sa fie trasa la raspundere.

 

Alegeri medici(1)Alegerile pentru conducerile locale ale filialelor Colegiului Medicilor s-au dovedit un fiasco, tinand cont de scandalul pe care l-au generat si de faptul ca in 35 de judete acestea au fost invalidate de Comisia Elctorala Centrala. Acest lucru a fost explicat prin faptul ca anumite colegii au acceptat candidaturile unor medici care aveau cel putin doua mandate in functii de conducere, conform noii legislatii, adoptata insa abia pe 29 noiembrie, in plin proces electoral.

Desi s-au depus candidaturile cu mult inainte, iar in perioada respectiva era valabila legislatia prin care se interzicea candidatura celor cu doua sau mai multe mandate consecutiv in functii de conducere, doar cateva colegii au respectat vechea legislatie, dar asta, spun medicii, din cauza confuziei creata chiar de Comisia Electorala Centrala si de presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean.

S-a creat insa situatia ca s-au aplicat criterii diferite de selectie a candidatilor, in unele judete oferindu-se oricarui medic posibilitatea de a candida, iar in altele, acest lucru a fost conditionat de numarul de mandate. Astfel, in 35 de judete, intre care si Buzaul, procesul electoral a fost invalidat si urmeaza a fi reluat imediat dupa Sarbatori, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, care insa nu a precizat si cine va suporta cheltuielile, nici daca fiecarui tur i se vor aloca, din nou, cate trei zile pentru vot.

 

alegeri- Doina PanaDoar in Bucuresti, Alba, Braila, Mures, Harghita, Maramures si Teleorman au fost validate noile Consilii Judetene. In Buzau fost confirmat doar rezultatul pentru Adunarea Generala, cel pentru Consiliul Judetean, unde s-au inscris si doi medici cu mai mult de doua mandate, fiind invalidat, desi Comisia Electorala Locala a transmis Comisiei Electorale Centrale ca acestia sunt exclusi din lista transmisa pentru validarea finala. Asa ca si medicii buzoieni vor fi chemati din nou la urne, pentru a vota Consiliul Judetean.

Lucrurile nu sunt insa destul de clare, intrucat dupa decizia de invalidare a alegerilor din 35 de judete, anuntata de presedintele in functie al CMR Gheorghe Borcean, multi au declarat ca vor ataca decizia in instanta, acuzand Comisia Electorala Centrala. Mai mult, medicii cer ca aceasta comisie, impreuna cu presedintele Borcean, care a transmis in judete o informare ambigua, care-i incuraja si pe cei cu mai mult de doua mandate sa candideze, sa-si asume raspunderea si sa suporte atat cheltuielile organizarii unor noi alegeri, cat si raspunderea legala. In plus, medicii spun ca organizandu-se noi alegeri in Colegiile unde procesul electoral a fost invalidat, noile candidaturi vor putea fi facute pe noua legislatie, ceea ce inseamna discriminarea celor unde s-a respectat legislatia si au fost validate, si unde cei cu doua sau mai multe mandate nu au putut candida, desi unii ar fi avut, probabil, sansa de a fi alesi.

 

Dr. Bogdan Tanase (sursa fotoTVR2)

Dr. Bogdan Tanase (sursa fotoTVR2)

Presedintele Aliantei Medicilor pentru Reforma in Sanatate, medicul Bogdan Tanase, sustine chiar ca scandalul alegerilor din Colegiul Medicilor va ajunge pe masa procurorilor. Intr-un comunicat de presa, Alianta sustine ca alegerile au fost caracterizate de controverse si absenteism si critica Regulamentul de Organizare. „Pana de curand acesta nu permitea medicilor care indeplinisera deja doua mandate in functii de conducere sa se mai inscrie in cursa electorala pentru obtinerea unei noi functii. La cererea conducerii Colegiului, motivata prin exemple din legislatiile altor tari, Parlamentul Romaniei a schimbat aceasta prevedere in regim de urgenta, in termen de cinci luni de la inaintarea propunerii. Ceea ce inseamna ca legea actuala permite, practic, un numar nelimitat de mandate”, a spus Bogdan Tanase. Acesta atrage insa atentia ca in momentul finalizarii procesului de depunere a candidaturilor era in vigoare veche lege, cea noua aflandu-se pe masa presedintelui, la promulgare.

La Consiliul National al CMR din 12 decembrie, presedintele Gheorghe Borcean a anunat invalidarea alegerilor in 35 de judete si organizarea de noi alegeri, dupa noul regulament. In acest context, Alianta Medicilor contesta „aplicarea asimetrica si discretionara a legii” si considera necesara asumarea „raspunderii legale a Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea defectuoasa a alegerilor”.

 

Dr. Gheorghe Borcean - presedinte CMR

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

Dr. Borcean a incercat sa explice cele petrecute prin faptul ca in perioada desfasurarii procesului electoral au existat doua legislatii, una valabila din 2006, iar alta intrata in vigoare din 29 noiembrie 2015, care anuleaza unele prevederi ale legii vechi. Presedintele CMR recunoaste ca vechea lege prevedea ca membrii in organele de conducere ale Colegiului Medicilor au dreptul doar la doua mandate, iar cei care si-au indeplinit deja aceste mandate nu mai puteau candida. El sustine insa ca reprezentantii organizatiei profesionale au adresat mai de mule solicitari autoritatilor pentru modificarea legii, in sensul eliminarii limitarii numarului de mandate, iar acest lucru s-a intamplat, dar noua legislatie a intrat in vigoare dupa ce fusese demarat procesul electoral. Nu isi asuma insa nicio raspundere, incercand sa arunce responsabilitatea in curtea colegiilor teritoriale. Astfel, Borcean spune ca „o parte din colegiile judetene, care sunt persoane juridice independente si autonome juridic, au acceptat candidaturile unor membri cu doua mandate la data cand si-au depus candidaturile, intelegand prin aceasta ca sunt doua lucruri diferite: un lucru este depunerea candidaturii si altul este obtinerea mandatului. Noi stiam ca legea era la promulgare si urma sa fie publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in timpul procesului electoral. Acesta este motivul pentru care unele judete au acceptat candidaturile colegilor cu doua si mai multe mandate pe lista si altele nu au acceptat. Avand in vedere ca situatia a decurs in felul acesta, Comisia Electorala Centrala a invalidat alegerile in judetele la care s-au ingaduit depuneri de candidaturi la medici cu doua mandate, cel putin in organele de conducere”, a spus Gheorghe Borcean, presedintele CMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*