Colegiul Medicilor din Romania, cosemnatar al Declaratiei europene privind violenta impotriva medicilor

22 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Organizatia profesionala a medicilor din Romania a semnat acest document, alaturi de reprezentantii altor 14 organizatii similare din Europa Centrala si de Est.

 

Colegiul Medicilor din Romania se numara printre semnatarii unui document european ce prevede o serie de planuri si masuri ce urmeaza a fi adoptate in scopul reducerii si chiar al eradicari fenomenului violentei impotriva personalului medical. Semanarea documentului a avut loc in cadrul unei reuniuni anuale ce promoveaza interesele comune ale organismelor de autoguvernare ale medicilor, eveniment care, anul acesta, a avut loc la Ljubljana, in Slovenia. Declaratia europeana privind violenta impotriva medicilor a fost semnata de reprezentantii a 15 organizati ale medicilor din tot atatea tari din Europa Centrala si de Est, Colegiul Medicilor din Romania, fiind reprezentat de medicul  Gabriela Dascal, in calitate de  secretar seneral al Biroului Executiv.

Avand in vedere ca siguranta medicilor este un factor esential pentru asigurarea furnizarii unei asistente medicale de inalta calitate, semnatarii acestui document indeamna profesionistii din domeniul sanatatii, legiuitorii si managerii de spitale sa lucreze impreuna, sa sustina, sa promoveze si sa extinda combaterea actelor de violenta.

 

Declaratia semnata la Lublijana prevede ca planurile de prevenire a violentei trebuie dezvoltate atat la nivel national cat si la nivelul institutiilor medicale si trebuie introdusa o politica transparenta si clara, de toleranta zero fata de violenta impotriva profesionistilor din domeniul sanatatii. In acelasi timp, semnatarii cer ca legislatiile nationale si cea europeana sa ofere o protectie eficienta pentru medicii care se confrunta cu o agresiune in timpul exercitarii profesiei. In document se mai arata ca violenta impotriva personalului medical reprezinta o problema actuala si foarte serioasa ce are repercusiuni atat asupra personalului cat si a pacientilor dar mai ales asupra serviciului medical.

Se vorbeste de asemena, si despre cauzele care duc la aparitia actelor de violenta impotriva personalului medical, aici fiind mentionate constrangerile economico-financiare asupra serviciilor de sanatate ce duc la lipsa fortei de munca, discrepanta din ce in ce mai mare dintre asteptarile populatiei privind accesul facil la o gama larga de servicii de sanatate de inalta calitate si capacitatea sistemelor de asistenta medicala de a le furniza precum si faptul ca nu exista legi la nivel national care sa protejeze suficient cadrele medicale.

 

Nu intamplator, Colegul Medicilor din Romania s-a alaturat semnatarilor acestui document, tinand cont de faptul ca violenta impotriva personalului medical in spitalele romanesti nu constituie nici pe departe un fenomen izolat. Toti factorii enumerati mai sus se regasesc in sistemul de sanatate romanesc, asa ca medicii sunt expusi zi de zi si acestui factor suplimentar de stres.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Bucuresti arata ca 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de munca, iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, insa mai putin de jumatate dintre aceste cazuri au fost raportate la Politie. Cresterea numarului de incidente dar si severitatea impactului, fac ca unii medici sa sufere de simptome datorate stresului si epuizare, si, in anumite cazuri, de tulburari datorate unui stres post-traumatic.

Faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenintare pana la vatamare corporala grava, sunt pedepsite cu inchisoarea, in functie de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani, insa acest aspect pare sa nu ii intimideze prera tare pe cei care recurg la astfel de gesturi.

 


Adaugati un comentariu


 

*