Colegiul Medicilor continuă ancheta în cazul copilului decedat la Sanador

24 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Raportul medico-legal întărește ipoteza unei culpe medicale, reprezentanții organizației profesionale urmând a stabili dacă a existat vinovăție din partea medicilor implicați și în sarcina cui cade aceasta.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Concluziile autopsiei efectuate în cazul copilului care a decedat la clinica privată Sanador în urma unei simple operații de hernie inghinală conduc spre ipoteza unei culpe medicale, confirmând acuzațiile părinților, care susțin că fiul lor a murit din vina personalului medical al clinicii. Cauza decesului a fost identificată de legiști ca fiind un șoc hemoragic, survenit în urma unei hemoragii interne în zona retroperitoneală, mai precis zona în care copilul fusese operat. Cea mai plauzibilă explicație pentru apariția acestei hemoragii ar fi faptul că un vas de sânge a fost „ciupit” în timpul intervenției chirurgicale, continuând să sângereze după ce operația a fost încheiată, iar copilul a fost transferat în secția ATI.

Colegiul Medicilor din România s-a autosesizat în acest caz, iar după comunicarea rezultatelor autopsiei, președintele organizației, medicul Gheorghe Borcean, a precizat că ancheta va continua, urmând a se stabili dacă a existat vinovăție din partea medicilor implicați și în a cui sarcină cade această vinovăție. Acesta a mai precizat că, indiferent care va fi verdictul, decizia va fi , cu siguranță contestată, fie de familia copilului, în cazul în care se va stabili că nu este vorba de culpă medicală, fie de medicul găsit vinovat, în situația în care se va ajunge la concluzia că decesul a fost din vina sa.

 

În perioada următoare, toți medicii care au fost implicați în tratamentul copilului vor fi chemați la audieri, după care se va încerca să se stabilească dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare, apoi vor fi stabilite responsabilităţile şi vinovăţiile.

Dr. Gheorghe Borcean a mai precizat că verdictul dat de legiști în urma autopsiei nu înseamnă neapărat că cineva din personalul medical ar fi de vină.

„Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său. Faptul că acolo scrie şoc hemoragic nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură  pentru că există impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces, dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru”, a mai declarat președintele Colegiului Medicilor.

 

Andreea Duta

În paralel, poliția derulează o anchetă sub coordonarea Parchetului, autoritățile judiciare autosesizându-se la rândul lor, fiind vorba de o moarte suspectă, iar cercetările efectuându-se la acest moment in rem, pentru ucidere din culpă. Familia copilului acuză și faptul că personalul medical al clinicii nu a știut cum să acționeze în momentul în care acesta a început să dea semne că lucrurile nu decurg foarte bine după operație.

„Asistentele medicale nu ştiau să folosească oxigenul, nu-şi găseau echipamentele, nu-şi găseau aparatele, doctoriţelor care erau de gardă le tremurau mâinile”, a declarat Andreea Duță, mama copilului, precizând că, la vederea acestor scene, a sunat la 112 și a solicitat intervenția unui echipaj SMURD.

 

La rândul lor, reprezentanții clinicii spun că au fost respectate toate procedurile și protocoalele medico-chirurgicale, menționând și că, la sosirea echipajului SMURD, medicii și asistentele din clinică inițiaseră deja procedurile de resuscitare conform protocoalelor.

O inspecție derulată la clinica privată de către inspectorii DSP București, la solicitarea ministrului Sorina Pintea, a relevat că procedurile igienico-sanitare au fost respectate, dar rămâne în sarcina Colegiului Medicilor să stabilească în ce măsură personalul medical se face vinovat de decesul copilului care astăzi a fost înmormântat.

Pentru operația care nu presupunea nici un risc major, familia copilului a plătit 11.500 de lei, părinții precizând că, deși era vorba e o intervenție de rutină, au preferat să se adreseze unei clinici private pentru că s-au temut de posibilitatea contractării unei infecții nosocomiale într-un spital din sistemul public.

 


Adaugati un comentariu


 

*