Descindere inopinată a ministrului Sănătății, la spitalul județean din Târgu Jiu

Unitatea medicală a ajuns în atenția publică prin prisma mai multor nereguli semnalate în ultima vreme, fapt ce a determinat și dispunerea unui control trimis de la minister.

 

După ce trimisese inițial inspectorii Corpului de Control din minister pentru a verifica o serie de nereguli semnalate în spațiul public și pe adresa Ministerului Sănătății în legătură cu Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, ministrul Sorina Pintea a ținut să constate personal cum stau lucrurile la nivelul unității medicale, efectuând aici o vizită neanunțată, la ceas de seară.

Cel mai intens discutat caz legat de unitatea sanitară este cel al unui medic pneumolog care a refuzat să consulte o pacientă, motivând lipsa unei salarizări corespunzătoare și a personalului calificat, ulterior, pacienta fiind transferată la spitalul din Craiova, unde a decedat. La nivelul spitalului a fost demarată o anchetă internă în urma acestui eveniment, iar la începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a trimis la Târgu Jiu și Corpul de Control, dat fiind faptul că ulterior au fost semnalate și alte aspecte negative legate de activitatea spitalului județean de aici.

La o zi după ce inspectorii de la minister au demarat propriile cercetări, Sorina Pintea a descins la spitalul în cauza în seara zilei de marți, fără a-și anunța vizita în prealabil. Aici a stat de vorbă direct cu personalul medical care se afla în spital la acea oră dar și cu mai mulți pacienți, prilej cu care s-a convins că multe dintre neregulile semnalate se confirmă.

 

După descinderea inopinată de marți seară, ministrul Sănătății s-a întâlnit ieri cu managerul spitalului, președintele Consiliului Județean Gorj, în subordinea căruia se află unitatea medicală și cu deputatul Mihai Weber. „Nu mi-a plăcut ce am văzut și cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului cu care am stat de vorbă și care spunea că situația e mai bună decât înainte, dar încă nesatisfăcătoare. Oamenii parcă nu mai au așteptări, nu mai cred că se poate face ceva, astfel încât condițiile și serviciile oferite să fie îmbunătățite” a precizat Sorina Pintea în cadrul întâlnirii.

Aceasta a mai spus că pe adresa ministerului s-au primit peste 60 de reclamații referitoare la diferite nereguli din cadrul spitalului, și s-a convins la fața locului că multe dintre acestea se confirmă. „O parte din multiplele reclamaţii, sunt reale, o parte nu. Din păcate, o parte sunt generate de neînţelegerile, diferendele de comunicare la nivelul spitalului, pe de o parte, şi de pe altă parte, de faptul că, atunci când vorbim de calitatea actului medical, nu vorbim de ceea ce face medicul, practic, pentru tine, sau echipa, ci modul în care tratezi pacientul, în întregul lui”, a mai declarat ministrul.

 

SJU Targu Jiu

Aceasta nu a trecut cu vederea nici faptul că gradul de ocupare al spitalului este de doar 50%, fapt ce denotă că lucrurile nu merg foarte bine în cadrul unității medicale, iar încrederea pacienților este scăzută. Cel mai mic grad de ocupare este la secția de Pediatrie a spitalului, ocupată doar în proporție de doar 30%, ministrul mărturisind că este cel mai scăzut nivel de ocupare pe care l-a întâlnit de când activează în sistemul sanitar.

Vor fi modificări de structură pentru că în acest spital nu au ce să caute două secţii de Chirurgie pentru că indicele de ocupare, gradul de ocupare a paturilor este 50%. Asta înseamnă că jumătate din paturi nu sunt ocupate, de ce să ţinem două secţii? Marea mea mirare şi dezamăgirea pe care am trăit-o a fost când am văzut gradul de ocupare la secţia Pediatrie. Cred că este pentru prima dată, de când lucrez în sistem, când am văzut un grad de ocupare de 30%. Asta înseamnă că populaţia nu are încredere în medici, în actul medical, că nu este mulţumită de tratament, că nu este mulţumită de condiţiile hoteliere. Ne vom implica personal, cu toţii, în a face ceva pentru această secţie de Pediatrie. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor, pe partea de infrastructură va finanţa Consiliul Judeţean, pe partea de aparatură, dotare paturi şi tot ce are nevoie secţia va veni Ministerul Sănătăţii. Este inadmisibil ca o secţie de Pediatrie să nu aibă adresabilitate în condiţiile în care sunt atât de mulţi copii” a mai declarat Sorina Pintea.

 

Nereguli au fost sesizate și în ceea ce privește modul în care se face dezinfecția în cazul mai multor aparate din anumite secții, în acest sens, unitatea medicală fiind deja sancționată de către Direcția de Sănătate Publică.

Cu ocazia sosirii inopinate la Târgu Jiu, Sorina Pintea a avut și o întâlnire cu managerii tuturor unităților medicale din județ și cu reprezentanții autorităților locale care au în administrare aceste spitale, principala temă fiind analizarea solicitărilor de echipamente transmise de unitățile medicale către Ministerul Sănătății. Totodată, s-a subliniat și necesitatea reorganizării structurii spitalelor, în funcție de nevoile de servicii medicale din zona pe care acestea o deservesc.

Ancheta Corpului de Control la spitalul județean din Târgu Jiu continuă, urmând ca peste o lună să fie transmis către minister raportul final, moment în care Sorina Pintea va reveni aici pentru a stabili care sunt echipamentele necesare pentru fiecare specialitate în parte, echipamente care vor fi achiziționate de Ministerul Sănătății.

 

Tot miercuri, ministrul Sănătății a fost la Râmnicu Vâlcea, pentru a vedea unde va fi instalat și când urmează să fie dat în funcțiune noul aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) din  Spitalul Judeţean, achiziționat de Ministerul Sănătății și livrat chiar în cursul dimineții aceleiași zile, care a fost amplasat într-un spațiu special construit în Spitalul Județean Vâlcea și va fi dat în funcțiune peste o lună.

Ministrul Sănătății a discutat cu managerul spitalului și cu conducerea Consiliului Județean despre structura acestei unități sanitare și au analizat necesitatea unor  modificări de strucură care pot duce la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților, în concordanță cu nevoile lor.

Am ajuns la Vâlcea odată cu aparatul de rezonanţă magnetică nucleară, un aparat de înaltă performanţă care nu ar trebui să lipsească din niciun spital judeţean din ţară. Așa cum am declarat, bugetul de investiții  al Ministerului Sănătății de anul acesta este unul istoric, niciodată nu a fost mai mare. Am venit la Vâlcea şi pentru a discuta cu preşedintele Consiliului Judeţean despre lista viitoarelor investiţii pe care Ministerul Sănătăţii le va face în judeţul Vâlcea, în toate spitalele din judeţul Vâlcea. La Spitalul Județean vom continua finanțarea și anul acesta pentru completarea  aparaturii de imagistică, printre care și un mamograf”, a declarat Sorina Pintea.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a investit  în echipamente şi aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea peste 7 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*