Dănuț Păle: „Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, o carte de vizită pentru agricultură, economie și turism”

28 martie 2019 | 0 comentarii |

Medicul veterinar buzoian, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, spune că a fost un susținător al proiectului de act normativ adoptat în Camera Deputaților cu majoritate de voturi.

 

Danut Pale

Din acest an, gastronomia românească are propria zi de sărbătoare. În Camera Deputaților s-a adoptat, cu 251 de voturi „pentru” şi 2 „abţineri”, Proiectul de Lege privind instituirea „Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românești”, care va fi sărborită în prima duminică a lunii octombrie.

Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, se declară încântat că acest proiect, pe care l-a susținut încă de la început, a fost aprobat cu majoritate de voturi.

Există o vorbă: ești ceea ce mănânci. Ei bine, noi românii suntem rezultatul a sute de ani de intersectări culturale care și-au lăsat amprenta și în bucătăria tradițională, care nu numai că este deosebit de gustoasă, ci și foarte sănătoasă. Iar prin această lege am dorit să promovăm tocmai acest lucru, unicitatea poporului român, creată în ani de influențe istorice, care poate constitui o carte de vizită pentru România. Prin organizarea de evenimente care promovează gastronomia autohtonă se pot atrage turiști, se pot impulsiona producători, se pot face foarte multe lucruri care în final ar avea ca rezultat dezvoltarea agriculturii, economiei și turismului”, a declarat Dănuț Păle.

 

Deputatul buzoian menționează că raportul pentru acest proiect de lege a fost dezbătut de comisie în cadrul ședinței festive de la Alba Iulia, dedicată Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care a fost vizitată și cea mai mare plantație viticolă din România, deoarece membrii acesteia au dorit să afle direct de la cei care se ocupă cu producția de vin ce nevoi legislative au.

Avem o tradiție de peste două mii de ani în viticultură. Avem și norocul să trăim într-o epocă în care tehnologia progresează constant. Aceste două elemente, tradiția și progresul tehnologic, se pot îmbina într-un mod spectaculos pentru a aduce viticultura românească la standarde din ce în ce mai înalte și pentru ca vinurile românești să reprezinte din ce în ce mai mult o carte de vizită a țării noastre pe plan internațional. Condiții să excelăm în acest domeniu avem. Zone deluroase, climă temperată, oameni pricepuți. Ne trebuie doar voință și putere de muncă”, mai spune Dănuț Păle.

 

Această zi națională se va sărbători în prima duminică a lunii octombrie, data fiind aleasă de inițiatori astfel încât să fie apropiată de cea în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, celebrat pe 11 septembrie. Pentru că la jumătatea lunii septembrie încep școlile, s-a optat pentru prima duminică a lunii octombrie.

Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în general şi României în special. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele de Ziua gastronomiei şi a vinului românesc”, se arată în expunerea de motive.

Legea a fost aprobată tot cu majoritate de voturi în Senat, în iulie anul trecut. Camera Deputaților este decizională, astfel că proiectul urmază să fie trimis la promulgare.

 


Adaugati un comentariu


 

*