Biologii, biochimiștii și chimiștii au mai „cucerit” o redută

28 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Ordinul privind modificarea și completarea Legii salarizării, prin care aceste categorii profesionale plătite din fonduri publice vor avea salariul mărit, a fost aprobat de Comisia de Buget-finanțe a Camerei Deputaților.

 

Protestul biologilor, biochimiștilor și chimiștilor care au acuzat Guvernul de „discriminarepentru că prin noua Lege a salarizării a modificat coeficienţii de salarizare şi ierarhizare, pare să fi dat roade. Ce-i drept, destul de greu, având în vedere promisiunile de rezolvare a situației încă din mai, dar dacă se va trece și ultimul „hop”, există șanse ca de la începutul anului viitor, să se „facă dreptate”, așa cum au cerut reprezentanții acestor categorii profesionale.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 41/2018 pentru pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a primit, ieri, aviz favorabil în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, astfel că amendamentul prin care biologii, chimiștii și biochimiștii vor avea salarii mărite este tot mai aproape de votul final.

 

Danut Pale

Deputatul buzoian Dănuț Păle, care a participat la dezbaterile din Comisia de finanțe a acestei legi, consideră că „votarea acestui amendament în unanimitate demonstrează că era necesară intrarea în normalitate în ceea ce privește salarizarea acestor categorii de salariați din sistemul public de sănătate. În acest fel, profesiile de biologi, chimiști și biochimiști din România au fost definite conform COR și au trecut de la coeficientul de salarizare de 2,44 la 3,17, în cazul . Aceste categorii profesionale au făcut numeroase demersuri pentru o salarizare corectă, iar acum se va intra în normalitate”, a precizat Păle.

Actul normativ a fost înanintat pentru dezbatere Comisiei de muncă și protecție socială, care dă raportul final, după care actul normativ va fi supus votului în plen, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, va merge la promulgare și va putea fi aplicat.

 

Nemulţumiţi de faptul că ei nu beneficiază de aceeași grilă de salarizare cu personalul medical, deși contribuie la realizarea actului medical, peste 600 de chimiști, biochimiști și biologi s-au adresat, în februarie, printr-o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătăţii Sorina Pinteași celui al Muncii Olguța Vasilescu, cărora le-au cerut reevaluarea și corectarea coeficientul de salarizare din Legea salarizării unitare.

Ulterior au pichetat Guvernul, iar în mai au avut o întîlnire cu ministrul Sănătății și cu cel al Muncii. Reprezentanții  OBBCSSR au solicitat ca profesiile lor să fie incluse în categoria despecialiști medicali”, iar coeficienţii de ierarhizare şi salarizare, a căror modificare, în 2018, a stârnit nemulţumirea acestor categorii profesionale, să fie modificați. „Am cerut să se găsească soluţii pentru coeficienţi de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist, aşa cum am avut până în 2018, pentru că nu s-a schimbat nimic. Suntem aceiaşi oameni, aveam aceleaşi studii, aceleaşi responsabilităţi şi aceleaşi atribuţii”, au susținut reprezentanții organizației profesionale din care fac parte aceste categorii de specialiști, la întâlnirea cu miniștrii Sănătății și Muncii. Doleanțele lor s-au concretizat, ulterior, într-un proiect de Ordonanță de Urgență care, deși nu s-a rezolvat așa de urgent cu ar fi vrut beneficiarii, are șanse să se materializeze.

 


Adaugati un comentariu


 

*