Reprezentanții OBBCSSR, în audiență la ministrul Sănătății

14 mai 2018 | 0 comentarii |

Sorina Pintea se va întâlni miercuri, 16 mai, cu liderii biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul medical, pentru a discuta inclusiv despre coeficienţii de ierarhizare.

 

Constanta Popa – lider OBBCSSR

Protestul celor aproximativ 40 de membri ai OBBCSSR care au pichetat, vineri, Ministerul Sănătății (MS), în semn de protest faţă de modificarea coeficienţilor de salarizare şi ierarhizare, s-a finalizat cu promisiunea unei audiențe. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se va întâlni miercuri, 16 mai, cu reprezentanţii Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din sistemul sanitar, după ce vineri, o delegaţie a protestatarilor a discutat cu reprezentanţi ai MS.

Miercuri voi veni în audienţă la doamna ministru Pintea, îi voi prezenta din nou biblioraftul cu toate documentele depuse de noi, de un an şi jumătate, la care nu primim niciun răspuns, pe indiferent ce temă. Pe data de 23 mai ne-au chemat la o discuţie tehnică privind elaborarea Titlului IX al proiectului de lege privind profesiile din sănătate, la care ne săriseră, ne-au uitat. Aceasta este victoria principală – că vom elabora, conform legii, împreună, Titlul IX al viitoarei legi a profesiilor din sănătate. De asemenea, s-a convenit ca în Titlul IX, împreună cu echipa de la minister, să includem: funcţiile, ocupaţiile noastre de specialişti medicali, de care făceau abstracţie până acum. Am convenit ca în acest Titlul IX să includem armonizarea pregătirii profesionale în medicina de laborator, care este un proiect european, la care şi România trebuie să subscrie, a declarat Constanţa Popa, lector universitar la Facultatea de Biologie şi chimist medical principal.

 

Oana Grigore

Reprezentanții  OBBCSSR vor discuta, cu ministrul Sănătăţii, şi despre coeficienţii de ierarhizare şi salarizare, a căror modificare, în 2018, a stârnit nemulţumirea acestor categorii profesionale. Am cerut nota de fundamentare a inversării coeficienţilor de ierarhizare, salarizare, faţă de funcţiile de bază din anii trecuţi şi am cerut şi să se găsească soluţii pentru coeficienţi de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist, aşa cum am avut până în 2018, pentru că nu s-a schimbat nimic. Suntem aceiaşi oameni, aveam aceleaşi studii, aceleaşi responsabilităţi şi aceleaşi atribuţii. Voi vorbi miercuri cu doamna ministru. Nu se modifică nimic în legea salarizării, dar în legea ierarhizării profesionale trebuie să se modifice ceva, a menționat Constanța Popa.

Purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, a declarat că proiectul de modificare a legii privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate se află în prezent în dezbatere publică, iar pe 23 mai, toate organizaţiile profesionale din sănătate sunt invitate la discuţii, în baza observaţiilor şi propunerilor transmise MS, așa că această revendicare a reprezentanţilor OBBCSSR a fost deja rezolvată de MS, înainte de acest protest. Ea a confirmat însă că ministrul Sănătăţii se va întâlni miercuri cu liderii OBBCSSR.

Sorina Pintea s-a aflat, vineri, la Baia Mare, unde a participat la un eveniment în cadrul căruia a fost celebrată Ziua Internațională a Asostentului Medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*