Biologii și chimiștii din sistemul sanitar nu renunță la revendicările salariale

26 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceștia sunt nemulțumiți de un proiect de lege al Ministerului Sănătății care prevede o creștere a salariilor în cazul lor, întrucât veniturile vor fi în continuare mai mici decât cele pe care le primeau până în luna martie.

 

Nemulțumirea persistă în rândul chimiștilor, biochimiștilor și biologilor din sistemul sanitar, în ceea ce privește nivelul de salarizare. În cazul acestor categorii profesionale, veniturile au scăzut începând cu luna martie a acestui an, atunci când au intrat în vigoare noile prevederi legale privind salarizarea în sectorul public. Într-un comunicat remis de Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) se menționează că un recent proiect de lege depus de Ministerul Sănătății la Parlament, care prevede o majorare a salariilor specialiștilor din aceste domenii, nu satisface revendicările acestora, dat fiind faptul că salariile majorate pe care ar urma să le primească ar fi tot sub nivelul celor pe care le primeau până în luna martie.

În document se menționează că membrii OBBCSSR și-au câștigat, prin Legea nr. 284/2010, dreptul de a beneficia de un salariu echivalent cu 82% din salariul medicului specialist, însă din luna martie, salariul acestora a ajuns să fie de doar 42% din venitul unui medic. „Umiliţi de salarizare, începând cu luna martie 2018, biochimiştii, biologii şi chimiştii din laboratoarele clinice, membri ai corpului profesional OBBCSSR, nu mai pot tolera umilinţa zilnică la care sunt supuşi şi solicită Parlamentului să voteze favorabil proiectul de lege în care salariul lor la gradul principal să fie 82% din salariul medicului specialist, drept câştigat în Legea nr. 284/2010”, se menționează în comunicat.

 

Membrii OBBCSSR cu grade profesionale motivează solicitarea lor prin faptul că au aceleaşi atribuţii ca şi medicul specialist. Ei spun că sunt responsabili de analize, validează, parafează şi semnează rezultatele analizelor medicale care sunt documente medico-legale, sunt şefi de laborator, efectuează gărzi ca şi medicii, dar salariul lor actual reprezintă 42% din salariul medicului specialist, în timp ce până în luna martie reprezenta 82%.

Aceștia mai susțin că dreptul ce le este conferit prin Legea nr. 284/2010 nu poate fi încălcat, iar faptul că actuala lege a salarizării prevede că salariile trebuie să se încadreze în bugetul alocat, nu poate să le anuleze acest un drept câștigat. Reprezentanții OBBCSSR consideră că bugetul trebuie astfel alocat încât să nu fie anulate drepturile obținute prin alte legi.

În comunicat se arată că proiectul depus recent la Parlament, Ministerul Sănătății propune o creştere a salariului membrilor OBBCSSR cu grad principal la 62% din salariul medicului specialist.

 

Biologii, biochimiștii și chimiștii cer însă parlamentarilor să voteze un coeficient de ierarhizare/ salarizare corespunzător dreptului deja câştigat de ei prin Legea nr. 284/2010, care corespunde unui salariu ce reprezintă 82% din salariul medicului specialist.

„În Proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii depus la Parlament, coeficienţii de ierarhizare/ salarizare propuşi pentru biochimiştii, biologii şi chimiştii din laboratoarele clinice cu grad principal sunt egali cu cei ai medicului rezident an II, însă corpul profesional OBBCSSR atrage atenţia parlamentarilor că atribuţiile medicilor rezidenţi an II la locul lor de muncă nu sunt similare cu cele ale medicului specialist, aşa cum sunt în cazul biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din laboratoarele clinice cu grad principal”, se mai arată în document.

Conducerea OBBCSSR a depus, la Camera Deputaților, scrisoarea deschisă „Sănătatea nu are culoare politică” și amendamentul pentru coeficient 3,17 pentru membrii OBBCSSR din laboratoarele clinice cu grad principal, echivalent cu 82% din salariul medicului specialist, către liderii grupurilor parlamentare PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP, USR. Totodată, solicită tuturor membrilor să depună petiții, la birourile tuturor parlamentarilor din teritoriu, de la toate partidele politice.

 


Adaugati un comentariu


 

*