Campanie pentru depistarea precoce a fibrozei pulmonare idiopatice
Acțiunea a fost inițiată de Societatea Română de Pneumologie și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în contextul în care, la nivele mondial, luna septembrie este dedicată conștientizării cu privire la riscurile acestei boli care poate avea un pronostic mai sever decât unele cazuri de cancer.
Începând cu anul 2012, luna septembrie a fost declarată, la nivel mondial, luna de conştientizare privind fibroza pulmonară idiopatică. Este o boală pulmonară cronică rară, ale cărei cauze nu sunt cunoscute încă, dar ale cărei efecte sunt din cele mai grave, în cazul în care nu este depistată la timp.
Boala afectează plămânii, cauzând cicatrizarea acestora și făcând astfel din ce în ce mai dificilă respirația. Se manifestă prin tuse seacă şi lipsă de aer, resimţită în timpul efortului, mai întâi la eforturi mari. Cu timpul, în luni de zile, lipsa de aer se agravează şi apare la eforturi tot mai mici, iar persoanele afectate sunt cu precădere pacienți peste 55 de ani, fumători sau foști fumători. Nu există un tratament pentru vindecarea bolii, însă, depistată la timp, evoluția acesteia poate fi considerabil încetinită cu ajutorul unor medicamente. În caz contrar, medicii spun că se poate ajunge la deces în mai puțin de trei ani de la apariția bolii.
Pentru a conștientiza pacienții cu privire la riscurile acestei boli și la necesitatea diagnosticării precoce, Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au lansat campania „Respiră speranță”, ocazie cu care au organizat și o conferință de presă în cadrul căreia specialiști cunoscuți din domeniul pneumologiei au vorbit despre această afecțiune.
Astfel dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele SRP, a precizat că fibroza pulmonară idiopatică este o boală subdiagnosticată la acest moment în România. Prognosticul în cazul pacienților diagnosticați este la fel de sever ca în cazul neoplasmului bronhopulmonar, considerat cea mai gravă formă de cancer. Medicul a subliniat că nu există tratament care să vindece această boală, dar este extrem de important ca cele care încetinesc evoluția să fie administrate în fazele incipiente, când plămânii nu au fost afectați într-o proporție foarte mare. „Afecţiunea este cronică, nu se vindecă. Jumătate dintre pacienţi, dacă nu mai mult, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului. Vorbim de o boală care, deşi nu e cancer, are un prognostic mult mai sever decât alte cancere. Aceşti pacienţi, mai ales dacă sunt diagnosticaţi tardiv, au o speranţă de viaţă foarte scăzută. Lucrul esenţial este să identificăm cât mai devreme aceşti pacienţi. În ultimi ani au apărut aşa-numitele medicamente antifibrotice, împotriva fibrozei. Dacă boala este la început, ele încetinesc evoluţia bolii. Există mulţi pacienţi care au multe boli cronice şi care îşi desfăşoară viaţa în condiţii acceptabile”, a precizat dr. Ruxandra Ulmeanu, adăugând că renunțarea la fumat și prezentarea la medic imediat după ce apare tusea seacă însoțită de lipsa de aer și oboseală resimțită în timpul efortului, este esențială pentru diagnosticarea precoce a bolii.
În cadrul aceleiași conferințe, medicul pneumolog Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie din cadrul SRP, a avertizat că boala poate fi cu ușurință confundată cu astmul bronșic sau cu emfizemul pulmonar. Există astfel riscul unei diagnosticări greșite și prescrierii unui tratament neadecvat, ceea ce duce la prelungirea momentului diagnosticării corecte și, implicit, la progresia bolii.
„Pacienții primesc tratamente care nu sunt adecvate, dar care în final nu fac altceva decât să prelungească momentul de diagnostic, iar boala progresează în acest timp. Şansa pacientului cu fibroză pulmonară idiopatică în ziua de astăzi reprezintă apariţia unor clase de medicamente noi. Există, în afară de această medicaţie, şi o indicaţie de transplant pulmonar. Sunt două alternative, două oferte pentru o boală care a fost subdiagnosticată, subtratată”, a mai explicat dr. Florin Mihălțan.
La rândul său, conferențiar doctor Irina Strâmbu a precizat că pacienții români beneficiază de aceleași medicamente antifibrotice folosite în celelalte state europene și că tratamentul este gratuit, fiind decontat integral de CNAS. Aceasta am mai declarat că diagnosticul pentru fibroza pulmonară idiopatică se stabileşte într-unul din centrele de expertiză din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara și Constanţa.