Bucureștiul devine, pentru trei zile, Capitala europeană a farmaciei

26 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Participanți, din 10 țări se reunesc la cel de-al XVII-lea Congres Național de Farmacie, în cadrul căruia dezbaterile se vor focaliza pe „Farmacia secolului XXI – între specializarea inteligentă şi responsabilitatea socială”.

 

Societatea de Științe Farmaceutice din România, împreună cu Colegiul Farmaciștilor din România și Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila” transformă Bucurestiul, în perioada 26-29 septembrie, în Capitala farmaciei europene. Farmaciști din Franţa, Spania, Anglia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi România vor participa la a XVII-a ediție a Congresului Național de Farmacie. Timp de trei zile, tematicile dezbătute de specialiștii în farmacologie vor gravita în jurul designului medicamentului, plantelor medicinale, xenobioticelor şi bioticelor, se va discuta despre tehnologia farmaceutică, practica farmaceutică – legislație, leadership vs management, marketing farmaceutic și tehnologie informaţională, dar și despre noua poveste a unor medicamente vechi, având ca temă centrală „Farmacia secolului XXI – între specializarea inteligentă şi responsabilitatea socială”.

Evenimentul ştiinţific va reuni profesori, cadre didactice ale universităţilor de medicină şi farmacie din ţară, specialişti cu cea mai înaltă calificare în domeniul medical şi farmaceutic, profesionişti cu o largă recunoaştere naţională şi internaţională. Peste 1.000 de participanţi sunt înscriși cu lucrări științifice, dar şi reprezentanţi ai mai multor societăţi profesionale, naţionale şi internaţionale, anunță oprganizatorii, printr-un comunicat de presă.

 

Congresul Naţional de Farmacie aduce în prim-plancele mai noi descoperiri din domeniul cercetării ştiinţifice farmaceutice, iar prin amploarea sa şi prin prezenţa celor 1.000 de participanţi, demonstrează un interes real faţă de pacient, prin aducerea în sprijinul acestuia a celor mai noi şi eficiente tratamente prin medicaţii inovative. Deschiderea acestei manifestări către lumea farmaceutică internaţională, prin prezenţa unor reputaţi profesori din cele 10 ţări europene cu tradiţie farmaceutică, aduce o recunoaştere în plus domeniului farmaceutic românesc, al cercetării ştiinţifice româneşti, precum şi a profesioniştilor români din acest amplu domeniu medical”, așa cum a precizat prof.dr. farm. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Congresului și președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, care subliniază că ediția din acest an a evenimentului „are o mare încărcătură emoțională pentru noi toți, fiind organizată în anul în care sărbătorim Centenarul de la Marea Unire din 1918”.

În cadrul conferințelor și simpozioanelor din cele trei zile ale evenimentului științific se vor aduce în atenția participanților ultimele noutăți din Biofarmacie și farmacocientică, vor fi prezente repere din Istoria farmaciei, se va discuta despre Farmacia clinică în contextul provocărilor farmacoterapiei contemporane, despre Nutriție și siguranță alimentară și impactul asupra sănătății umane, despre Burnout şi satisfacţia în muncă a farmaciştilor de spital, vor fi conturate noi orizonturi pentru Farmacia de spital, o atenție specială fiind acordată și provocărilor din domeniul Substanțelor de abuz.

 

Prof. Doina Draganescu

Ampla manifestare a domeniul farmaceutic românesc marchează, totodată, 95 de ani de la înfiinţarea primei Facultăţi de Farmacie din România, una dintre facultăţile reprezentative ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

O istorie de aproape un secol de învăţământ superior farmaceutic românesc se poate transpune astăzi prin valori ale cercetării ştiinţifice de profil, care de-a lungul anilor au adus o contribuţie importantă la nivel mondial acestui amplu domeniu şi, periodic, au venit în sprijinul pacienţilor prin medicamente inovative menite să îmbunătăţească, pe de o parte, calitatea vieţii acestora şi chiar să conducă, în multe dintre cazuri, la vindecarea unor boli ce păreau a fi incurabile”, menționează prof.dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila”.

Dr. Drăgănescu apreciază că „farmaciștii prezentului și creatorii viitorului activității farmaceutice, prin educația continuă, prin neabdicarea de la principiul de bază al profesionistului din domeniul medical, prin modul în care respectă legile morale sunt o împletire exemplară a profesionistului desăvârșit cu personalitatea renascentistă, definit de autocunoaştere raţională, de dorința de a şti şi de a acţiona, de responsabilitate”.

În Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila” sunt, în prezent, apropare 100 de dascăli, dedicați transmiterii noţiunilor teoretice şi practice, celor peste 1.200 de studenţi care urmează cursurile facultăţii.

 

Iar pentru că ieri, 25 septembrie, a fost Ziua Internațională a Farmacistului, acest Congres este considerat de farmaciștii români cel mai frumos dar pe care-l puteau primi. Această zi îşi propune să atragă atenţia, celor care profesează în domeniul farmaceutic, asupra modului în care trebuie și pot să ajute oamenii, mai ales pe cei aflați în suferință. Federaţia Internaţională a Farmaceuticelor încurajează toţi reprezentanţii domeniului farmaceutic să celebreze această zi diseminând informaţiile despre acest domeniu medical şi beneficiile sale în societate.

Profesorul Lupuleasa le-a transmis farmaciștilor români, ar și colegilor din întreaga lume, cu prilejul acestei zile, că „Pentru mine, sunteți profesioniștii cu multe valențe: alchimiști și botaniști, comunicatori și buni ascultători, antreprenori și manageri excelenți, colegi minunați. Vă aplicați asupra omului suferind cu tact și blândețe, cu dorința de a face cât mai mult bine. Să fiți buni și înțelegători și să aveți răbdare în drumul lung și anevoios, care duce spre izbândă. Fie că este o izbândă personală sau a semenilor noștri ea trebuie să ne aducă echilibru și bucurie. Cred cu tărie că farmaciștii, mai ales cei din România, sunt grănicerii sănătății și proteina cu care se reconstruiește mereu un sistem sanitar care încă nu și-a găsit calea. Mi-aș dori să avem tenacitatea și forța de a continua mereu cu speranța că împreună vom reuși într-o bună zi să clădim ceea ce ne dorim. La mulți și buni ani!”.

 

La rândul său, farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor Buzău le urează „La mulți ani!” colegilor din întreaga lume și apreciază că această sărbătoare este „un impuls pentru farmaciști ca furnizori de asistență medicală și o recunoaștere a serviciilor lor neobosite pentru omenire. Asigurarea sănătății unui popor începe cu recunoașterea problemelor de sănătate ale populațiilor și dezvoltarea industriei de medicamente, a politicilor și educației pacientului, astfel încât compliața acestuia la tratament să fie cât mai mare. Farmacistul trebuie să fie prietenul și consilierul pacientului, pe care îl sfătuiește cum să-și administreze medicația pe baza analizei științifice a prescripției, astfel încât să aibă cel mai mare beneficiu în urma terapiei pe care o urmează, fiind un liant între medic și pacient. Chiar dacă profesia de farmacist trece, în întreaga Europă, printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim mândri că avem această profesie, să o iubim, să evoluăm odată cu întreaga știință a omenirii, să ne adaptăm din mers noilor tehnologii și noilor concepte. Noi, farmaciștii din România, ne confruntăm cam cu aceleași dificultăți cu care se confruntă și colegii din alte țări europene. Eu cred că trebuie să fim însă optimiști. Astăzi, farmacistul poate profesa în domenii extrem de variate, precum producția de medicamente, laboratoare de cercetare biomedicală, companii care realizează studii clinice, companii farmaceutice, dar farmacia rămâne punctul de întâlnire cu pacientul, cu nevoile lui, ca o rotiță fără de care toate celelate nu ar putea funcționa. Trebuie să fim pregătiți să răspundem nevoilor pacientului. O să facem acest lucru, am mare încredere în colegii mei, care au o mare deschidere către nou. Nu putem să avem așteptări pentru viitor făcând lucrurile ca în trecut”, a punctat Răzvan Prisada.

Începând cu anul 2000, la inţiativa Federaţiei Internaţionale a Farmaceuticelor, la data de 25 septembrie, în întreaga întreaga lume se sărbătorește Ziua Internaţională a Farmacistului.

 


Adaugati un comentariu


 

*