Este Ziua Internațională a Farmacistului. La mulți ani cu sănătate!

25 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate.

Tema Zilei Mondiale a Farmacistului 2021, anunțată de Federația Internațională a Farmaciștilor (FIP), este „Farmacia: întotdeauna de încredere pentru sănătatea ta”.

Federaţia încurajează farmaciștii să valorifice această zi pentru a organiza activități care promovează și pledează pentru rolul farmacistului în îmbunătățirea stării de sănătate în fiecare colț al lumii.

Farmacistul este un profesionist-cheie în sistemul de sănătate, este mesajul transmis de UMF „Carol Davila” din București și Colegiul Farmaciștilor din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Farmacistului. În prezent, în România au drept de liberă practică peste 20.000 de farmacişti – o resursă umană importantă – însă percepţia asupra profesiei de farmacist nu este întotdeauna exactă şi completă.

 

Reprezentanții Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București și cei ai Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) au transmis un mesaj dedicat Zilei Mondiale a Farmacistului. 

„Farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate. Este un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”, se menționează într-un comunicat al Facultății de Farmacie a UMF „Carol Davila”.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, prin Facultatea sa de Farmacie, pregăteşte an de an profesionişti în domeniul farmaceutic”, transmite și prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, care subliniază că „ei au o contribuţie reală la dezvoltarea acestei profesii în ţara noastră. Cred în rolul important al farmacistului în sistemul de sănătate românesc, eu însumi colaborez deosebit de bine cu colegii farmacişti în activităţile clinice  şi mă bucur să văd interesul tinerilor pentru a urma cursurile Facultăţii de Farmacie din universitatea noastră, ceea ce arată că profesia se bucură de interes şi respect. Cu toţii trebuie să ţinem cont că farmaciştii trebuie apreciaţi, în primul rând datorită importanţei pe care o au prin activităţile lor asupra sănătăţii noastre, a tuturor”.

 

Dumitru Lupuliasa

Președintele Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, transmite că este onorat să celebreze această zi, cu atât mai mult cu cât „azi, ne simțim poate mai aproape ca niciodată de semnificația temei propuse. Afirm cu convingere îndreptățită acest lucru, pentru că azi, avem satisfacția încrederii și susținerii depline din partea autorităților în ceea ce privește abordarea de noi servicii farmaceutice, satisfacție dublată de confirmarea impactului pozitiv al acestui demers asupra pacienților. Pacientul român are încredere în serviciile oferite de farmaciști, fiind satisfăcut de accesibilitatea farmaciei comunitare.

FIP ne informează că, de mulți ani, farmaciștii au fost numiți, în mod constant, în sondajele naționale, printre primii cinci profesioniști cei mai de încredere. Consider că și farmaciștii români și-au clădit încrederea de care se bucură în rândul comunității din care fac parte, pe cele trei elemente considerate esențiale de FIP: relații pozitive semnificative cu pacienții, competență/expertiză dobândită în exercitarea profesiei și coerență în activitate, respectiv capacitatea de a-și demonstra, continuu, abilitățile și grija pentru omul bolnav.

În contextul dificil al perioadei pe care o trăim, într-o zi care ne celebrează profesia, nu pot decât să lansez același apel către toti colegii mei, membrii CFR, acela de a beneficia de încrederea câștigată, pentru a contribui solidar la consolidarea rolului nostru în cadrul asistenței de sănătate publică, prin extinderea ariei de competență profesională a farmacistului, este mesajul prof. Dumitru Lupuliasa.

 

Răzvan Prisada

Studii publicate recent arată o asociere importantă între încrederea în profesioniștii din sănătate și rezultatele terapiei urmate. „Farmacistul nu este doar un mediator între medici și pacienți, este un profesionist al sistemului medical, o verigă importantă fără de care acest sistem nu ar putea funcționa. În multe situații, farmacistul reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de sănătate, este specialistul care recomandă, informează și consiliază pacienții! Farmaciștii își folosesc cunostințele și expertiza pentru a se asigura că cei care li se adresează folosesc cele mai bune medicamente, că și le administrează așa cum trebuie și mai ales că nu recurg la medicație într-un mod defectuos sau nu au anumite contraindicații. Farmaciștii se asigură că pacienții au acces la medicamentele de care au nevoie și le utilizează adecvat, încercând totodată, ca prin consiliere, să îmbunătățească aderența acestora la tratament. Astăzi, mai mult ca oricand, farmaciștii au responsabilitatea de a se asigura că atunci când un pacient utilizează un medicament, acesta nu îi va dăuna. Și da, nu trebuie să uităm că farmaciștii au fost singurii care în perioada stării de urgență au rămas pe baricade, asumându-și toate riscurile, pentru a fi la dispoziția celor care aveau nevoie de tratamente. Iar acum, în plin val 4 al pandemiei, farmciștii ajută sistemul medical și oamenii care au nevoie, efectuând teste rapide antigen pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Pentru toate acestea și pentru multe altele, personal, le doresc colegilor mei să fie sănătoși, să aibă parte de cât mai multe satisfacții profesionale și personale și le mulțumesc pentru profesionalism și dedicare. La mulți ani!”, transmite la rândul său președintele Colegiului Farmaciștilor din Buzău și vicepreședinte al Colegiului Național al farmaciștilor, farm. dr. Răzvan Prisada.

 

Pentru o relație bazată pe încredere este nevoie de mai multe elemente interconectate, dintre care poate cele mai importante sunt o relație pozitivă bazată pe empatie, dar și profesionalism și expertiză reală, se arată în comunicatul remis redacției. „Avem un învăţământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii din cercetarea din domeniu. Este un domeniu esenţial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii şi informaţii sigure şi eficiente. La nivel mondial, rolul farmacistului se dezvoltă rapid, iar farmaciştii români, cunosc şi se aliniază la aceste tendinţe, cu atât mai mult cu cât diploma de farmacist este recunoscută automat în toate ţările din Uniunea europeană şi deci o pot utiliza pentru practica imediată şi în afara ţării noastre”, arată, la rândul său, prof. dr. farm. Doina Drăgănescu, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF Bucureşti.

Expertiză, ştiinţă, dezvoltare, empatie – acestea sunt direcţiile pe care evoluează profesia de farmacist în ţara noastră, direcţii care se armonizează, de altfel, şi cu jurământul depus la absolvire: În întreaga mea activitate de farmacist voi da dovadă de o atitudine profund umană faţă de om şi colectivitate./ Voi respecta demnitatea şi personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu conştiinciozitate, respectând normele de etică şi de deontologie farmaceutică. /Voi fi corect cu mine însumi şi cu confraţii mei, cărora le voi cere colaborarea, şi nu voi refuza să le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului. /Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul acestora. /Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist sa fie utilizată impotriva sănătăţii şi vieţii omului. /Voi fi răbdător şi înţelegător faţă de cel care, datorită bolii, nu-mi acordă respectul cuvenit. /Jur, pe onoare, în mod solemn şi liber!

Ne alăturăm și noi celor care le mulțumesc farmaciștilor care, alături de medici, au grijă de sănătatea noastră, și le urăm  „La mulți ani cu sănătate!  

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*