Colegiul Medicilor, al Medicilor Stomatologi și al Farmaciștilor se delimitează de colegii care contestă măsurile de combatere a pandemiei

5 aprilie 2021 | 0 comentarii |

În urma apariției în spațiul public a unui document semnat de 29 de medici, medici dentiști și farmaciști, Colegiul Medicilor transmite că „medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”, medicii stomatologi se delimitează de poziția semnatarilor, iar farmaciștii condamnă o astfel de atitudine.

 

Săptămâna trecută a apărut în spațiul public un comunicat-manifest semnat de 29 de medici, medici dentiști și farmaciști care solicită președintelui, Parlamentului și Guvernului revenirea la „starea de normalitate” și renunțarea la toate măsurile de siguranță aplicate în prezent, în contextul pandemiei. Solicitările semnatarilor se referă la suspendarea obligativității purtării măștii de protecție, a măsurii de monitorizare a temperaturii la intrarea în magazine și alte instituții și a interdicțiilor de circulație. Se cere totodată oprirea campaniei de promovare vaccinurilor anti-Covid, pe motiv că legislația interzice reclama la medicamente.

Ignorând faptul că, de fapt, se promovează vaccinarea și nu un vaccin anume, semnatarii mai susțin că vaccinurile „utilizate în acest moment în România sunt de fapt terapii genice experimentale, aflate în fază de testare până în 2023, iar administrarea lor în condițiile în care populația nu este informată corect și complet, reprezintă un malpraxis grosolan, o crimă cu premeditare la adresa românilor”. De asemenea, autoritățile sunt acuzate de manipularea și falsificarea statisticilor medicale, prezentarea de „anunțuri apocaliptice” care induc panică și depresie în populație, pentru ca în finalul listei cu revendicări să se afirme cu convingere că pandemia nu există.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis imediat că se delimitează total de scrisoarea apărută vineri în spațiul public, care „nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său”, și avertizează că medicii care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea ştiinţifică medicală şi afectează, prin declaraţiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplină ale CMR, putându-se ajunge până la ridicarea dreptului de a profesa”, se arată într-un comunicat al CMR, semnat de prof. dr. Daniel Coriu, președintele organizației profesionale, menționând că cel puțin un medic, dr. Ioan Cordoș, afirmă că nu ştia de existenţa acestui document.

Conducerea organizației profesionale susține că această „scrisoare” poate să sugereze poate să sugereze „un text provocator, care conține ingredientele unui material de tip ‘fake news’. Aceste forme de denaturare a realităților pandemiei cu care ne confruntăm, fac foarte mult rău României și unei părți a cetățenilor săi” care „din cauza unor astfel de mesaje periculoase, își pierd încrederea în sistemul medical și amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecințe dezastruoase”.

În calitate de for reprezentativ al profesiei medicale, Colegiul Medicilor din România susține respectarea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu normele legale în vigoare și cu recomandările internaționale.

 

În fapt, scrisoarea, denumită sugestiv „Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului! Încetați starea de teroare!”reprezintă o sinteză a tuturor nemulțumirilor și teoriilor vehiculate îndeosebi în spațiul on-line de la debutul pandemiei, preluate, mai nou și de cei care protestează în stradă, iar mulți dintre cei care figurează că ar fi semnat, susțin că este un fals grosolan, la care ei nu au participat. Peste jumătate din cei care semnează documentul, sunt medici stomatologi, celor 16 specialiști în medicină dentară adăugându-li-se 2 farmaciști și 11 medici între care nu se regăsește niciun infecționist, epidemiolog sau pneumolog – cei mai avizați să spună cum stau lucrurile în realitate.

Dat fiind numărul mare de stomatologi care susțin aceste revendicări, Colegiul Medicilor Stomatologi a transmis un comunicat, prin care se delimitează categoric de poziția adoptată de aceștia, menționând că aceasta reprezintă un punct de vedere strict personal, și nicidecum poziţia întregului corp profesional al medicilor stomatologi.

Dr. Ecaterina Ionescu, președintele organizației profesionale, a precizat că „respectăm punctul de vedere al oricărui coleg stomatolog, dar rugăm atât presa, cât şi pe colegii noştri, să facă o delimitare clară între punctele de vedere exprimate izolat sau în grupuri mici şi opiniile exprimate oficial la nivel de corp profesional, respectiv de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România”.

 

Prof. dr. Ecaterina Ionescu

Mai mult, poziția Colegiului Medicilor Stomatologi este opusă celei prezentate în scrisoarea celor 29 de medici și farmaciști, precizându-se clar că, în cadrul organizației naționale şi în rândul colegiilor teritoriale nu s-a pus niciodată în discuţie comunicarea unui dezacord privind modul în care autorităţile din România încearcă să facă faţă acestei pandemii „cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi am conştientizat faptul că virusul SARS-COV-2 nu numai că există, dar are şi o foarte mare contagiozitate, context în care am susţinut şi vom susţine măsurile şi reglementările menite să limiteze sau să stopeze răspândirea infecţiei cu acest virus”.

Președintele organizației profesionale mai menționează că stomatologii trebuie să respecte măsurile propuse de medicii infecţionişti, epidemiologi şi de specialiştii în sănătate publică şi să aibă încredere că „aşa cum am reuşit în urmă cu doar câteva luni să ajungem împreună la o rată de infectare scăzută, şi de această dată vom reuşi, dar acest lucru nu este posibil fără masuri de prevenţie adecvate”. Nu în ultimul rând, dr. Ionescu spune că, în actualul context epidemiologic, medicii ar trebui să se exprime prin prisma pregătirii şi competenţelor specifice fiecărei specializări în parte. „Ceea ce trebuie şi putem face noi, stomatologii, este să ne tratăm pacienţii în continuare, cu respectarea tuturor normelor de igienă şi protecţie atât faţă de pacient, cât şi faţă de noi şi familie. Întotdeauna am obţinut cele mai bune rezultate fiind o echipă, iar aceasta va rămâne, indiferent de vremurile pe care le trăim, o modalitate sigură şi eficientă de a scăpa mai repede şi de această pandemie” – se arată în încheierea comunicatului Colegiului Medicilor Stomatologi.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Nici Colegiul Farmaciștilor din România n-a rămas indiferent la „manifest”, delimitându-se clar de conținutul acestuia și de cei care proliferează materiale care-i intoxică pe cei neavizați, așa cum se întâmplă frecvent pe rețelele de socializare și pe care niciun profesionist nu și l-ar putea asuma. Mai mult, vicereședintele organizației profesionale, farm. dr. Răzvan Prisada, amintește că farmaciștii, deși expuși riscului de infectare, nu au suspendat niciun moment activitatea în perioada stării de urgență, au susținut întotdeauna vaccinarea, iar când virusul s-a dovedit greu de controlat, au susținut testarea rapidă la infecția cu SARS-CoV-2 inclusiv în farmacii, ca măsură suplimentară de prevenire și control a răspândirii virusului. „Nu contestăm libertatea de opinie, dar condamnăm atitudinile neprofesionale și nejustificate științific și ne delimităm de cei care ar putea gândi și acționa altfel. În cadrul Consiliului Național al Colegiului chiar s-a discutat recent despre posibilitatea testării rapide în farmacii de la 1 aprilie și condițiile concrete în care această activitate poate fi realizată. În calitate de for profesional, susținem demersul general de extindere a capacității de testare a populației inițiat de MS și intenția de a crea cadrul legislativ pentru implicarea personalului farmaceutic care își dorește acest lucru. Subliniem că propunerile MS nu vizează o OBLIGATIVITATE a farmacistului de a face această activitate, ci o POSIBILITATE de a-și extinde sfera de activitate, pe fondul nevoii urgente de sprijinire a sistemului de sănătate din România”, a subliniat Răzvan Prisada.

 


Adaugati un comentariu


 

*