Stomatologii cer măsuri de protecție socială în urma ordonanței care le suspendă temporar activitatea

Aceștia salută măsura instituită de autorități pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, însă spun că e nevoie de un set de măsuri în sprijinul tuturor medicilor stomatologi, nu doar al celor care au statut de angajat sau de angajator.

 

Prima măsură prevăzută în Ordonanța Militară nr.2 se referă la suspendarea temporară a activității cabinetelor de medicină dentară, cu excepţia urgenţelor stomatologice, această decizie fiind luată și ca urmare a recomandărilor făcute în acest sens de Colegiul Medicilor Stomatologi, în condițiile în care mai multe cabinete stomatologice își sistaseră deja activitatea, însă era necesar ca o astfel de decizie să fie luată în unanimitate.

Reprezentanții organizației profesionale spun că o astfel de decizie era necesară, pentru că stomatologii, prin natura profesiei, intră în contact direct cu cavitatea bucală și nazo-faringiană a pacienților, care constituie principalele căi de cantonare și de transmitere a Covid-19. „Prin manoperele pe care le efectuăm în mod curent în cadrul cabinetelor de medicină dentară facem parte din grupul profesional cu rata cea mai mare de risc de infectare şi de răspândire a virusului. Atunci când utilizam instrumentarul rotativ producem aerosoli care se pot depune pe diverse suprafeţe, inclusiv instrumente care poartă riscul de a accentua răspândirea virusului și în același timp este imposibilă o asepsie eficientă a aerului în cursul desfăşurării manoperelor. Cele mai multe dintre cabinetele stomatologice nu au cum să facă o separaţie completă a spaţiilor de aşteptare sau a culoarelor de trecere astfel încât să se asigure distanţa necesară între pacienţi pentru a evita contaminarea și nu se poate asigura sută la sută corectitudinea răspunsurilor oferite de pacienţi la completarea formularului privind riscul de a fi deja infectat” se arată într-un comunicat al organizației profesionale.

 

Deși se declară pe deplin de acord cu decizia impusă prin ordonanța militară, medicii stomatologi spun că aceasta trebuie să fie însoțit de un set de măsuri de protecție socială și economică adresate acestei categorii, dat fiind faptul că mulți dintre dentiști nu au statutul de angajați sau de angajatori, pentru a beneficia de măsurile aflate deja în vigoare pentru aceste categorii. „În mod covârşitor, profesia de medic stomatolog, ca profesie liberală, se exercită în cadrul unor cabinete fără personalitate juridică – cabinete individuale, grupate sau asociate ori societăţi medicale, entităţi care nu au acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică, nefiind asimilate IMM-urilor sau societăţilor comerciale. Titularii acestor cabinete constituite în baza ordonanței privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, nu au şi nu pot avea calitatea de salariat al formei de exercitare a profesiei, prin urmare nu au acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică destinat salariaţilor. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi medici stomatologi care exercită profesia în calitate de persoană fizică independentă”, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi.

 

Prin urmare se impune un set de măsuri de protecție socială care să vină în sprijinul stomatologilor afectați de deciziile luate în această perioadă, și a unor proceduri cât mai flexibile și debirocratizate prin care aceste măsuri să poată fi accesate de beneficiari.

Totodată, medici stomatologi cer și adoptarea de măsuri tehnice care să reglementeze locaţiile în cadrul cărora se poate asigura acordarea asistenţei stomatologice de urgenţă, fiind necesar ca acestea să fie unităţi care dispun de capabilităţi de triaj şi de resurse pentru protecţia adecvată a personalului medical. „Utilizarea unităților de primire a urgențelor pentru tratarea urgenţelor stomatologice, în cadrul cărora se poate asigura asistenţa stomatologică din cadrul spitalelor, alături de revizuirea pachetului de servicii de medicină dentară care pot fi prestate în cadrul acestora, inclusiv asigurarea cu personal calificat – salariat sau pe bază de contract de servicii – pentru ca medicii stomatologi să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă şi să poată beneficia de echipament de protecţie corespunzător şi de măsurile de protecţie socială şi economică corespunzătoare”, este o altă măsură solicitată autorităților de Colegiul Medicilor Stomatologi.

Nu în ultimul rând, organizația profesională mai cere și  măsuri specifice pentru protecţia socială şi economică a cabinetelor stomatologice şi a medicilor stomatologi aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în condiţiile în care aceştia sunt penalizaţi pentru nerespectarea programului de lucru sau pentru faptul că raportează manopere sub plafonul stabilit de lege, fiind sancţionaţi sau reducându-li-se plafonul pentru perioada următoare în funcţie de realizările raportate anterior.


Adaugati un comentariu


 

*