Doar două cabinete medicale din Buzău mai tratează urgențe stomatologice

16 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Cabinetul din incinta Spitalului Județean de Urgență (în mediul urban) și cel de la Mărăcieni (în mediul rural) sunt singurele care mai tratează urgențe medicale stomatologice pe perioada stării de urgență. 

 

Tot mai mulți români se plâng că nu-și pot trata problemele stomatologice din cauza condițiilor impuse de starea de urgență, care începând cu data de 22 martie interzice funcționarea activitatea cabinetelor medicale dentare, cu excepția urgențelor stomatologice acordate în condiții de strictă siguranță pentru personalul medical și pentru pacienți.

Astfel, deși mai mulți medici și-au arătat disponibilitatea de a trata urgențele stomatologie ale buzoienilor, în final au rămas funcționale doar două dintre ele, unul în mediul urban și altul în rural.

În municipiul Buzău, pacienții care au o urgență stomatologică se pot trata gratuit, în cadrul cabinetului care funcționează în Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență, în urma unei programări la telefonul 0787.827.228, de luni până vineri între orele 14.00 -20.00, iar sâmbăta și duminica în intervalul orar 8.00-20.00.

 

Din păcate, regulile extrem de stricte nu dau medicilor posibilitatea să trateze mai mult de 6-8 pacienți într-o zi, pentru că după fiecare pacient se impune dezinfecție și nebulizare, astfel că trebuie așteptat cel puțin o oră până când următorul pacient poate fi tratat. Solicitările sunt însă mult mai numeroase, mai ales că serviciile medicale sunt oferite gratuit în acest cabinet, pentru că toate cheltuielile cu materialele de protecție și o parte din tratamente sunt suportate de Consiliul Județean Buzău, în colaborare cu Primăria Buzău (care asigură salariile personalului medical și o parte din echiăamente/truse medicale), cu sprijinul Spitalului Județean (care asigură logistica, paza și dezinfecția) și al organizației profesionale (care se ocupă de organizarea și supravegherea modului de funcționare a cabinetului).

Potrivit noilor date comunicate de filiala locală a Colegiului Medicilor Stomatologi, buzoienii își pot rezolva  urgențele medico-dentare și într-un cabinet din mediul rural, unde dr. Bogdan Gabriel Marin s-a oferit să-i scape de suferință pe cei cu urgenețe stomatologice, în cabinetul său din comuna Mărăcineni, strada Dispensarului, nr. 2, special dotat și echipat pentru a corespunde actualului context epidemiologic, dar serviciile sunt oferite contra-cost. Programările se pot face la tel: 0723.673.747.

 

Colegiul Medicilor Stomatologi face precizarea că, potrivit Ordonanței militare nr.2/2020, activitatea cabinetelor medicale stomatologice este suspendată temporar, cu excepția urgențelor medicale stomatologice.

Urgențele stomatologice asigurate de cabinetele de medicină dentară sunt cele prevazute în Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență, aprobate prin Decizia CMSR a Biroului Executiv Național nr.16BEXN/2020 și Decizia nr.25 BEXN/2020”, menționează dr. Claudia Ciupitu, menționând că lista afecțiunilor incluse în categoria urgențelor stomatologice cuprinde: hemoragia; durerea datorată pulpitei acute; durerea datorată parodontitei apicale acute; pericoronarita dinților incluși; alveolita postextracțională; celulitele/abcesele periosoase; fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență); luxația articulației temporo-mandibulare; traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare); gingvostomatita ulceronecrotică.

Atenție, „extracția dentară” este un act terapeutic programat și nu constituie o urgență.

 


Adaugati un comentariu


 

*