Buzoienii își pot trata acum urgențele stomatologice în mai multe cabinete, inclusiv în mediul rural

9 aprilie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE, 15 aprilie: Din cauza noilor măsuri impuse de evoluția pandemiei, în județul Buzău vor rămâne funcționale, pe perioada stării de urgență, doar două cabinete stomatologice, cel din incinta Spitalului Județean de Urgență (în mediul urban) și cel de la Mărăcieni (în mediul rural). Programul de funcționare și condițiile de programare rămân cele anunțate inițial. 

***

Pe lângă cabinetul din incinta Spitalului Județean de Urgență, alte două cabinete din municipiul Buzău și două din rural s-au „echipat” și dotat corespunzător împotriva infecției cu noul virus și acordă servicii de urgență.

 

Nu-i un secret pentru nimeni că durerea de măsea este considerată una dintre cele mai greu de suportat, iar la cât de rău stau românii cu dantura, este de înțeles că în contextul pandemiei de COVID-19, de când s-a suspendat activitatea cabinetelor medicale dentare, este un adevărat calvar să ai nevoie de o intervenție stomatologică și să nu ai la cine apela.

Începând de sâmbătă, 4 aprilie, ca urmare a eforturilor conjugate ale Consiliului Județean, Consiliului Local Municipal, Spitalului Județean de Urgență și Colegiului Medicilor Stomatologi – filiala locală, buzoienii care au o urgență stomatologică se pot trata, gratuit, la cabinetul din Ambulatoriul Spitalului Județean, în urma unei programări la telefonul 0787.827.228, de luni până vineri între orele 14.00 -20.00, iar sâmbăta și duminica în intervalul orar 8.00-20.00.

Regulile sunt stricte și se face dezinfecție după fiecare pacient, după care se așteaptă o oră, așa că dacă există pacienți în sala de așteptare, aceștia trebuie să poarte mască de protecție și să respecte distanța socială de 2 metri.

 

Dr. Claudia Ciupitu

Autoritățile locale și organizația profesională au încercat astfel să răspundă solicitărilor buzoienilor care cereau cu disperare să li se ofere posibilitatea de a-și trata urgențele stomatologice, dar se pare că nevoile sunt mult mai mari.

Noi știm cel mai bine ce înseamnă o urgență  stomatologică, cât poate fi de dureroasă și ce consecințe poate avea netratarea ei la timp și eficient. Am avut numeroase discuții cu colegii din județ și, în ciuda dificultăților de a asigura echipamentele și condițiile specifice tratării în siguranță a pacienților și protecției personalului medical în contextul epidemiologic actual, câțiva dintre medicii stomatologi din județ s-au oferit să vină în ajutorul pacienților. Astfel, pe lângă cabinetul deschis în incinta Spitalului Județean de Urgență, alte patru cabinete medicale stomatologice sunt pregătite să funcționeze în acutalele condiții”, a precizat dr. Claudia Ciupitu, președinta Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS) Buzău.

 

Potrivit datelor comunicate de organizația profesională, buzoienii își pot rezolva acum urgențele medico-dentare și la alte două cabinete din municipiul Buzău, respectiv în cadrul unuia din Mărăcinei și altuia din Cozieni.

Astfel, în cabinetul SC Praxis Dent SRL, din str. Soroca, nr. 23, ap.2, din municipiul Buzău, reprezentant legal dr. Mihai Constantinescu, se vor efectua intervenții stomatologice de urgență de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-20.00,  în baza programărilor făcute la tel: 0729.889.898.

Tot în municipiul Buzău, prin cabinetul Best Ralu Dent SRL, din Aleea Teilor, nr. 18, reprezentant legal dr. Ruxandra Constanța Tătăranu, se vor putea solicita intervenții stomatologice de urgență la tel: tel: 0751.433.113, de luni până joi, în intervalul orar 10.00-19.00.

 

Nu au fost uitați nici pacienții din mediul rural, iar doi medici s-au oferit să-i scape de suferință pe cei cu urgnețe stomatologice, în cabinetele lor, special dotate și echipate pentru a corespunde actualului context epidemiologic.

Medicul Bogdan Gabriel Marin va răspunde solicitărilor celor care se vor programa la tel: 0723.673.747, iar în cadrul CMI Dr. Bogdan Marin, din comuna Mărăcineni, str. Dispensarului, nr.2, va oferi intervențiile și tratamentele necesare.

Și la Cozieni, în incinta Dispensarului medical din localitate, medicul Ruxandra Constanța Tătăranu, titular al cabinetului Expert Dental Rux SRL, va veni în ajutorul celor cu urgențe stomatologice din zonă, în zilele de vineri între orele 10.00-20 și sâmbătă de la ora 10.00 până la ora 15.00, celor care se vor programa la tel: 0751.433.113.

 

Colegiul Medicilor Stomatologi face precizarea că, potrivit Ordonanței militare nr.2/2020, activitatea cabinetelor medicale stomatologice este suspendată temporar, cu excepția urgențelor medicale stomatologice.

Urgențele stomatologice asigurate de cabinetele de medicină dentară sunt cele prevazute în Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență, aprobate prin Decizia CMSR a Biroului Executiv Național nr.16BEXN/2020 și Decizia nr.25 BEXN/2020”, menționează dr. Claudia Ciupitu, subliniind că cele cinci cabinete stomatologice amintite sunt singurele care funcționează în această perioadă în județul Buzău și oferă EXCLUSIV servicii de urgență medicală stomatologică.

Mai trebuie menționat că, în cadrul acestor cabinete, serviciile medicale stomatologice nu vor fi gratuite, așa cum se întâmplă la cel din Spitalul Județean, unde costurile sunt suportate de Consiliul Județean, Primăria Buzău și spital.

 

Pentru a veni în sprijinul cititorilor noștri, prezentăm lista afecțiunilor incluse în categoria urgențelor stomatologice, pusă la dispoziție de CMS:

1. hemoragia;

2. durerea datorată pulpitei acute;

3. durerea datorată parodontitei apicale acute;

4. pericoronarita dinților incluși;

5. alveolita postextracțională;

6. celulitele/abcesele periosoase;

7. fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);

8. luxația articulației temporo-mandibulare;

9. traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);

10. gingvostomatita ulceronecrotică.

*Pentru a nu exista confuzii, precizăm că „extracția dentară” este un act terapeutic programat și nu constituie o urgență.

 


Adaugati un comentariu


 

*