Patriarhia a anunțat cum vor fi oficiate slujbele de Florii și de Paște în condițiile stării de urgență
Pelerinajul tradițional de Florii se anulează anul acesta, iar credincioșii vor primi lumină în noaptea de Înviere în fața locuințelor, din partea voluntarilor echipați cu măști și mănuși de protecție.
După apelul făcut către credincioși de către Consiliul Consultativ al Cultelor, prin care aceștia sunt îndemnați să își petreacă acasă Sărbătorile Pascale și să respecte măsurile de distanțare socială impuse pe perioada stării de urgență, Patriarhia Română a stabilit și modul în care se vor desfășura, în perioada următoare, slujbele și ritualurile religioase specifice sărbătorii Floriilor, Săptămânii Mari și Paștelui. Măsurile care vor fi luate au fost stabilite în urma consultării cu reprezentanții Ministerului de Interne, iar în urma comunicatului remis de Patriarhie nu mai există nicio îndoială că toate slujbele, inclusiv cea din noaptea de Înviere se vor desfășura fără participarea credincioșilor, pentru a se respecta măsurile impuse prin ordonanțele militare valabile în condițiile stării de urgență.
În documentul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod se menționează, în primul rând, că tradiționalul pelerinaj de Florii, care ar fi trebuit să aibă loc la finele acestei săptămâni, se suspendă anul acesta, iar ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate sâmbătă în biserică, după care voluntarii din parohii le vor împărți la casele credincioșilor care au solicitat acest lucru, fiind echipați cu măști și mănuși de protecție. De asemenea, în Săptămâna Mare nu va fi oficiată slujba Sfântului Maslu, pentru a se evita formarea unui grup mare de persoane.
Ritualul spovedaniei și împartășaniei în Săptămâna Mare se va oficia la domiciliul credincioșilor, iar la intrarea în casele acestora, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască, se va spăla pe mâini cu apă și săpun după care va folosi dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil și trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi dezinfectate atât anterior, cât şi ulterior săvârșirii ritualului.
Micile prescuri stropite cu agheasmă și vin, denumite „paști” vor fi sfințite în Joia Mare, după care vor fi ambalate igienic în pachete închise, care vor fi împărțite vineri și sâmbătă în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult. Accesul credincioșilor în aceste locuri se va face respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare, aceștia trebuind să poarte mască și să respecte distanţa socială de doi metri, care va fi marcată în faţa locului special amenajat. Pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşte. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.
Tradiția aducerii luminii sfinte le la Ierusalim va fi păstrată și în acest an, aceasta urmând să sosească în țară sâmbătă seară, la bordul unei aeronave care va ateriza pe aeroportul Otopeni. Aici, va fi așteptată de către delegații eparhiilor din țară, ai căror membrii vor fi echipați cu măști și mănuși și vor păstra distanța socială.
Aceștia vor prelua lumina și o vor duce în parohii, de unde va ajunge apoi la casele credincioșilor în noaptea de Înviere, adusă de voluntari, dat fiind faptul că slujba tradițională se va desfășura cu bisericile închise. Astfel, cei care doresc să primească lumina sunt îndemnați să aștepte în fața locuințelor apariția acestor voluntari, fără a ieși în stradă.
Patriarhia a mai anunțat că rânduielile bisericești nu se modifică în nici un fel în această perioadă, cu excepția faptului că nu va mai fi posibil accesul credincioșilor la slujbe. Astfel, în seara de Vinerea Mare, după slujba Prohodului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericeşti prezenţi, dar fără participarea credincioşilor. De asemenea, slujba Învierii, la care anul acesta nu participă credincioşi, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 și va continua conform ritualurilor specifice.
Totodată, având în vedere faptul că nu pot participa la slujba de Înviere, credincioșii sunt îndemnați să iasă la balcoane sau în curți, atunci când clopotele marchează momentul Învierii, purtând candele aprinse în mâini, pentru a-și adresa salutul pascal „Hristos a înviat!”, însă reprezentanții Patriarhiei spun că trebuie să facă acest lucru respectând distanța socială și în liniște, pentru a nu-i deranja pe ceilalți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare. În prima zi de Paşte, începând cu ora 06.00, voluntarii din parohii vor oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi paştile, precum şi pachete cu cozonac, ouă roșii și dulciuri, iar în aceeași zi, slujba Vecerniei se va oficia în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor.
„Orice act de indisciplină a clericilor – ierarhi, preoţi şi diaconi – sau a credincioşilor mireni, afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgenţă, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege” se arată în finalul comunicatului Cancelariei Sfântului Sinod.
(Sursă foto: Patriarhia Română)