Lectura ca terapie a mintii, promovata la Consiliul Judetean Buzau

Institutia a fost astazi gazda unei conferinte organizate de Centrul Cultural Francofon Buzau, in cadrul unui proiect cultural educational al carui scop este incurajarea lecturii.

 

sala_de_lecturaPe langa santatea fizica, si sanatatea mintii este le fel de importanta pentru individ, iar aceasta sanatate poate fi ingrijita prin cunoastere si informare. Traim intr-o epoca a informatiei, informatie care ne invadeaza pe fel si fel de canale, extrem de important fiind pentru fiecare sa stie sa isi selecteze informatiile de care are intr-adevar nevoie si care il ajuta sa isi imbogateasca bagajul de cunostiinte si sa isi sporeasca astfel nivelul e cultura. Un canal pe care se pot obtine cu preponderenta astfel de informatii este lectura, obicei pe care tot mai multi l-au abandonat, in contextul avalansei informationale venite prin intermediul televiziunii si internetului. Locul cartilor a fost luat treptat de ecranele monitoarelor si televizoarelor, de tablete si telefoane inteligente iar placerea lecturii tinde sa devina doar o amintire in mintea celor care au apucat sa se bucure de ea la vremea lor.

In acest context, Centrul Cultural Francofon Buzau, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Colegiul National Mihai Eminescu si Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Buzau, a organizat, in anul scolar 2013-2014, proiectul cultural – educational Lectura pentru toti”.

 

lecturaIn cadrul acestui proiect s-a urmarit promovarea culturii prin lectura si egalitatea de sanse privind accesul la cultura pentru toti elevii din judetul Buzau. In acest sens, Centrul Cultural Francofon Buzau a oferit abonamente gratuite la biblioteca digitala Culturetheque, unor unitati de invatamant din judetul Buzau, din mediul urban si rural, avand in vedere  implicarea acestora in proiectele francofone.

De asemenea, s-au organizat mai multe activitati culturale de promovare a lecturii cu implicarea elevilor si a profesorilor de la scolile buzoiene.

O astfel de activitate a avut loc si in cursul zilei de ieri, gazda fiind Consiliul Judetean Buzau, care a pus la dispozitia organizatorilor sala D. Filipescu, asigurand totodata tot sprijinul de care acestia au avut nevoie.

 

lectura-centrul francofonAstfel, la sala D. Filipescu au fost invitati directori, bibliotecari, profesori si elevi ai unitatilor de invatamant din judetul Buzau care au fost parteneri in acest proiect. Acestia au participat la o conferinta ce a inclus prezentarea unui raport al activitatilor din proiect, lansarea cartii digitale „Evaluarea competentelor de comunicare si a competentelor culturale”, prezentarea unor stagii de formare pentru profesori de limba franceza.

Totodata a avut loc festivitatea de premiere din cadrul concursului „Copiii Romaniei creeaza”,  organizat de MAI. O donatie de carti in limba franceza facuta de Asociatia Partenariat Villages Roumaines din Belgia pentru bibliotecile scolare ale unitatilor de invatamant implicate in proiect a adus bucuria in sufletul iubitorilor de literatura franceza.

La conferinta de astazi au participat si reprezentanti ai institutiilor si ambasadelor francofone din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*