Copia „Rugaciunii” lui Brancusi a revenit pe soclu

Statuia din cimitirul Dumbrava a fost inlocuita la initiativa Clubului Rotary Buzau, dupa ce copia initiala a fost furata in 2005.

 

2014-06-16 17.16.46Initiativa pe care Clubul Rotary Buzau a avut-o in urma cu doi ani, prin care isi propunea redarea catre comunitatea buzoiana a copiei „Rugaciunii” lui Brancusi, a fost desavarsita aseara, cand statuia a revenit, oficial, pe soclul unde a stat asezata aproape o suta de ani. Din pacate a fost furata in 2005, de atunci disparand fara urma. In proiectul demarat in urma cu doi ani au fost atrasi ca parteneri si Primaria Municipiului Buzau, Muzeul Judetean Buzau si Consiliul Investitorilor Straini Buzau, fondurile necesare fiind stranse cu ocazia Balului Caritabil anual din 2012 si a Concertului de Craciun sustinut in acelasi an de Gheorghe Zamfir. Noua copie dupa sculptura lui Constantin Brancusi a fost realizata de artistul buzoian Ciprian Dominoschi, lucrarile fiind finalizate in urma cu un an, mai exact, in iunie 2013. De atunci, opera a fost expusa in principalele licee din oras sau cu ocazia unor evenimente culturale, iar zilele trecute a fost montata pe soclul din Cimitirul Dumbrava, iari seara fiind inaugurata oficial.

 

Prof. Valeriu Susnea

Prof. Valeriu Susnea

Vremea ploioasa, in ton cu decorul natural in care a avut loc evenimentul, dar si cu starea de tristete pe care o inspira lucrarea lui Brancusi, a atras totusi la inaugurare mai multi artisti buzoieni, membri ai Clubului Rotary Buzau si cativa buzoieni iubitori de cultura, convinsi ca asista la un moment istoric. Si asa a si fost.

Prezentarea statuii a fost facuta de artistul plastic Valeriu Susnea, care a vorbit despre imprejurarile in care Brancusi a realizat ansamblul funerar din Cimitirul Dumbrava, despre odiseea copiei cu care originalul (ajuns la Muzeul National) a fost inlocuit si despre noua copie realizata de sculptorul buzoian Ciprian Dominoschi. Aceasta a fost realizata dupa o replica din ciment existenta la Muzeul Judetean Buzau, intrucat au existat dificultati in a avea acces la statuia originala de la Muzeul National, principala dificultate cu care s-a confruntat artistul fiinf faptul ca statuii de la Muzeul Judetean ii lipsea un picior.

 

 

Ciprian Dominoschi

Ciprian Dominoschi

Ciprian Dominoschi a povestit celor prezenti ca a fost nevoit sa faca masuratori si sa analizeze atent imagini mai vechi ale originalului si copiei disparute pentru a putea reproduce cat mai fidel partea lipsa, aceasta fiind, de altfel, cea mai dificila etapa a realizarii lucrarii.

Dupa ce a fost repusa pe soclu zilele trecute, statuia a fost binecuvantata, in cadrul unei scurte slujbe oficiate de preotul Mihai Milea, iar incepand de aseara, poate fi admirata de orcine va dori si-si va face timp sa treaca prin Cimitirul Dumbrava.

Zona va fi supravegheata mai strict in zilele urmatoare, pentru a se evita un nou furt al statuii, urmand ca in scurt timp sa fie instalat in cimitir un sistem de supraveghere cu camere video, care va fi monitorizat permanent din sediul Primariei municipiului Buzau,  de catre politistii locali.

 


Adaugati un comentariu


 

*