Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită prin mișcare
Și anul acesta, evenimentul își propune în mod special „să scoată din casă” persoanele sedentare și să promoveze un stil de viață mai sănătos.
Ziua de duminică, 29 septembrie, când în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Inimii, sunt programate două manifestări de tradiție cu caracter sportiv, organizate la nivel mondial. Prima are drept scop promovarea unui stil de viață sănătos ca principal mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare, iar cea de-a doua este organizată în scop preventiv dar are și caracter caritabil.
Astfel, prin Crosul Zilei Mondiale a Inimii, ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediție, se urmărește conștientizarea efectului pe care îl are mișcarea asupra sănătății inimii, iar prin „Race for the Cure” sunt sărbătorite femeile care au învins cancerul și prin intermediul căruia se strâng fonduri pentru femeile fără posibilităţi financiare, în scopul efectuării de analize medicale gratuite.
Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii, iar ediția din acest an va fi una jubiliară, fiind al 20-lea an în care evenimentul este marcat la nivel internațional. Încă de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare. Crosul Zilei Mondiale a Inimii își va desfășura duminică cea de-a 20-a ediție, concomitent cu manifestări similare, organizate în alte țări ale lumii. Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 13.00, în Parcul Tineretului din Capitală, și este organizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, cu contribuţia asociaţiei Mens Cordis.
Într-un comunicat remis pe această temă se precizează că, prin intermediul acestei noi ediții a Crosului Zilei Mondiale a Inimii, inițiatorii acțiunii urmăresc conştientizarea de către populație a efectelor benefice pentru sănătatea cardiacă a unui stil de viață mai activ, ținând cont și de recomandările făcute de Societatea Europeană de Cardiologie. Conform acestora, 30 minute de mişcare cu ritm și intensitate moderată, în cele mai multe zile ale săptămânii, dacă se poate chiar zilnic, sunt suficiente pentru a menţine forma fizică şi mentală a organismului și a ține la distanță o serie de afecțiuni care pot apărea pe fondul sedentarismului.
Cu aceeași ocazie vor fi promovate provocările lansate la nivel global de Federaţia Mondială a Inimii, care vizează angajarea copiilor într-o viața mai activă fizic, abordarea unui stil mai sănătos de a găti și a mânca, precum și angajarea mai activă a personalului medical în combaterea fumatului în cazul pacienţilor şi aparţinătorilor. Nu în ultimul rând se recomandă și patronatelor asumarea unor măsuri mai favorabile sănătăţii inimii la locurile de muncă, iar decidenții politici sunt îndemnați să sprijine politicile globale pentru sănătatea inimii.
Participanții la cros, dar și cei din public, vor avea posibilitatea să își măsoare gratuit tensiunea arterială, greutatea şi procentajul de grăsime corporală, iar cei interesaţi vor primi consiliere cardio-preventivă calificată.
În aceeași zi, în București și alte 15 mari orașe europene va avea loc un eveniment de o mai mare amploare, desfășurat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, al Ambasadei Italiei la Bucureşti, cu susţinerea oficială a Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Tineretului şi Sportului, a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. Este vorba de tradiționala cursă caritabilă „Race for the Cure”, ajunsă la cea de cincea ediție în România și organizată pe plan național de fundația Renașterea.
Petru prima dată, evenimentul va avea loc simultan în 16 orașe mari din Europa, scopul fiind omagierea femeilor care au ieșit învingătoare din lupta cu cancerul și strângerea de fonduri pentru a le ajuta pe femeile cu posibilități materiale reduse să își facă analize pentru a depista în fazele precoce prezența bolii.
Anul trecut, la cursa organizată la București au luat statul 3.500 de participanți, iar organizatorii mizează în acest an pe o participare mai numeroasă, de aproximativ 5.000 de persoane. Participarea la una din cele cinci curse pe distanțe cuprinse între 1 și 5 kilometri se face în baza unei taxe de înscriere, iar fondurile astfel strânse vor fi folosite pentru a asigura accesul la analize gratuite femeilor cu situații materiale precare.
Evenimentul se va desfășura între orele 8.00 și 10.00, în parcul Herăstrău, iar participanții vor avea posibilitatea să se înscrie și la fața locului. Anul acesta, competiţia este structurată pe cinci categorii, oferind participanţilor posibilitatea de a alege între 5 kilometri – plimbare (Fitness walk); un kilometru – plimbare (Fun Walk); 5 kilometri – competiţie de alergare adulți, un kilometru – competiţie de alergare copii 5 – 9 ani și 5 kilometri – competiţie de alergare copii 10 – 14 ani.