Șansă la viață oferită prematurilor, în urma unei curse caritabile

23 mai 2018 | 0 comentarii |

Cu banii strânși din taxele de participare și cu contribuția fundației Vodafone s-a reușit achiziționarea unui videolaringoscop unic în zona de sud-est a țării.

 

Alergarea a devenit o formă de mișcare practicată de tot mai mulți români în ultima perioadă. Un factor motivant puternic pentru aceștia îl constituie și participarea la diferite competiții organizate în special pentru amatori. Pe măsură ce tot mai mulți pasionați încep să practice alergarea, a crescut și numărul competițiilor care li se adresează. De la an la an, astfel de evenimente atrag la start mii de participanți. Cele mau multe dintre aceste evenimente se alătură unor cauze caritabile, o parte din fondurile strânse din taxele de participare sau din donații fiind direcționate către aceste cauze.

O astfel de competiție, care a câștigat în popularitate cu fiecare an, este și Maratonul Nisipului, notorietatea sa fiind dată și de faptul că este singura competiție de alergare pe distanțe lungi din Europa, care se desfășoară integral pe nisip.

Organizatorul evenimentului, asociația sportivă Sanasport, a decis în urmă cu trei ani să susțină, prin intermediul competiției, proiectul dedicat salvării nou-născuților din Constanța, veniți pe lume înainte de termen sau cu probleme grave de sănătate. Anul acesta, la cea de-a treia ediție a Maratonului Nisipului, s-au strâns fondurile necesare cu care a fost achiziționat, recent, un dispozitiv medical unic în zona de sud-est a țării.

 

Foto Radu Cristi

Fondurile au fost strânse în cadrul cursei Family Run, rezervată copiilor și părinților.  Participarea a fost condiționată de plata unei taxe care a fost direcționată integral către fondul destinat reconstrucției și modernizării secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți și a compartimentului de prematuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Constanța.

Cursa a avut loc la sfârșitul lunii martie, iar la start s-au aliniat 450 de participanți, părinți și copii care au ales să beneficieze din plin de beneficiile mișcării, alergând pe nisipul de la malul mării.

Fondurile strânse cu această ocazie de organizatori s-au ridicat la 15.000 de lei, sumă ce a fost dublată de către fundația Vodafone, partener în acest proiect. S-au strâns astfel banii necesari achiziționării unui videolaringoscop performant, despre care dr. Livica Fratiman șefa secției Neonatologie a Spitalul Județean Clinic de Urgență Constanța spune că este unic în zona de sud-est a țării. Aceasta a explicat că aparatul îi va ajuta pe medici „să economisească secunde prețioase în timpul manevrelor de intubare a copiilor prematuri, aflați în situații medicale critice” și va contribui la salvarea vieților multor copii, atât din județul Constanța, cât și din Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Proiectul la care au aderat în urmă cu trei ani organizatorii Maratonului Nisipului a fost demarat de asociația Dăruiește Aripi, al cărei fondator, Alina Patrahau, a declarat că „mortalitatea infantilă este încă la cote alarmante în județul Constanța. Conform ultimelor statistici, regiunea de Sud-Est înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile din România. Proiectul pe care îl derulăm în prezent intenționează să mărească șansele de supraviețuire a copiilor internați anual în secția de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Constanța și care să transforme spitalul din orașul nostru într-un centru de referință pentru România în îngrijirea și salvarea bebelușilor”.

La rândul său, Daniel Antonaru, fondatorul Asociației Sportive SanaSport Constanța, și-a exprimat speranța că anul viitor „vom fi mai mulți cei care alegem să susținem comunitatea prin mișcare”.

 


Adaugati un comentariu


 

*