Cadou de Crăciun în avans, pentru spitalul Marie Curie

19 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a unității medicale a primit o nouă donație din partea unei companii turcești care se implică de doi ani în dotarea secțiilor de neonatologie din spitalele bucureștene.

 

Implicarea organizațiilor umanitare în dotarea cu aparatură a secțiilor de neonatologie din țară și-a adus un aport incontestabil la reducerea ratei mortalității infantile în România. Aceasta, în condițiile în care, cu câțiva ani în urmă, mulți din copii născuți prematur sau cei veniți pe lume cu probleme grave de sănătate mureau în spitale pentru că în secțiile respective nu existau suficiente incubatoare și aparatura necesară să îi țină în viață.

Campaniile demarate în această perioadă, pentru a aduce în atenția opiniei publice situația dramatică a acestor copii și pentru a atrage cât mai multe donații în vederea achiziționării de aparatură cu care să fie dotate secțiile de nou-născuți l-a sensibilizat, în urmă cu doi ani, și pe un investitor turc cu afaceri în România. Acesta a decis atunci să se implice pentru a da o șansă copiiilor veniți pe lume cu probleme de sănătate. Este vorba de Huseyin Aykol, administratorul companiei Anadolu Automobil Rom, care a inițiat la finele lui 2015 un plan de sponsorizare a secțiilor de neonatologie din Capitală. Încă din start, proiectul s-a dorit a fi unul întins pe durata mai multor ani și chiar așa s-a și întâmplat.

 

Dr. Cătălin Cîrstoveanu

La începutul acestei săptămâni s-a derulat o nouă acțiune în cadrul acestui proiect, care luna aceasta a împlinit doi ani, compania administrată de omul de afaceri turc făcând o nouă donație importantă spitalului de copii Marie Curie.

Medicii de aici și mai ales nou-născuții internați în secția de Terapie Intensivă au primit, puțin mai devreme, un prețios cadou de Crăciun, constând într-o nouă donație, aparatură necesară pentru dotarea secției. De această dată a fost vorba de un incubator – al patrulea donat de compania turcească spitalului Marie Curie – mai special, fiind conceput pentru a fi utilizat în cazul nou-născuților care au suferit diferite operații la scurt timp după ce au venit pe lume.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei Terapie Intensivă Nou-Născuţi, spune că era nevoie de un astfel de incubator în secția pe care o coordonează și că noul aparat, în valoare de 10.000 de euro, a fost achiziționat tinându-se cont, întocmai, de solicitările medicilor.

 

Dr. Cîrstoveanu a precizat că secția dispune de 27 de incubatoare, iar 18 din pacienții internați aici sunt critici, având nevoie de îngrijiri speciale, iar patru dintre ei sunt ținuți în viață cu aparatele donate de compania turcească. De altfel, 14 din cele 27 de incubatoare ale secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți provin din donații de la diferite companii sau orgabizații neguvernamentale și doar 13 au fost achiziționate de Ministerul Sănătății. Mai mult, două dintre cele 27 de incubatoare ar trebui schimbate, întrucât sunt foarte vechi, fiind achiziționate în urmă cu 11 ani, iar numărul total de aparate este încă insuficient, raportat la numărul de pacienți.

În fiecare an avem 300 de copii care se internează în această secție. Media de internare este cam de 20 de zile, asta înseamnă că un copil stă aici cam 20 de zile într-un incubator. Nu facem faţă ca şi număr de paturi; s-au umplut instantaneu şi avem cereri pe care, din nefericire, nu putem să le onorăm”, a subliniat șeful secției.

Atât omul de afaceri turc cât și amabasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, au declarat cu această ocazie că vor continua să sprijine atât spitalul Marie Curie cât și alte spitale din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*