Peste o sută de medici au participat la prima ediție a Forumului „Etica”

27 septembrie 2019 | 0 comentarii |

În cadrul evenimentului, participanții au primit informații de ultimă oră despre cadrul legal în care medicii își desfășoară activitatea.

 

Wargha Enayati

Despre valorile morale în sectorul medical se vorbește continuu. Autoritățile, medicii, pacienții sunt de acord că acestea reprezintă, atât pentru cei care oferă servicii medicale, cât și pentru cei care le primesc, o condiție esențială în desfășurarea actului medical. Și totuși, zilnic aflăm că undeva, cineva a încălcat aceste principii, cu sau fără intenție. Ce-i de făcut? Despre cum ar trebui să ne raportăm la aceste valori și cum putem contribui la facilitarea integrării valorilor morale în sectorul medical au încercat să ofere soluții invitații primului Forum Etica, ce s-a desfășurat miercuri, la București și la care au participat peste 100 de medici.

Dr. Wargha Enayati, healthcare business innovator și președintele Enayati Group, a subliniat că principiile etice trebuie păstrate și după programul de lucru, în viața de zi cu zi, subliniind că este fosrte ușor „să ai un comportament etic, atunci când totul merge bine. Dar cum ne comportăm când firma sau instituția noastră nu prosperă? Unde este această coloană vertebrală care mă face să rămân până la capăt în acord cu principiile mele etice, chiar dacă este, poate, în dezavantajul meu?”.

Dan Minoiu, managing Associate în cadrul casei de avocatură Muşat&Asociaţii, a explicat că „atunci când medicul decide să presteze și altfel de servicii în afară de actul medical – să susțină prezentări sau să deruleze studii clinice –trebuie să gândească ca o corporație, să înceapă să ia în considerare cadrul legislativ, forma legală, dacă va acționa ca un PFA sau ca un cabinet medical. Trebuie să gândească efectiv ca un om de afaceri”, încercând să puncteze modalitățile de exercitare a profesiei medicale, conflictele de interese şi incompatibilităţi și regulile de declarare transparentă a sponsorizărilor şi a altor venituri.

 

La tipologiile corupției din sectorul medical și bunele practici în tratarea corupţiei în acest sector s-a referit arpim, Radu Nicolae, senior consultant Integrity Solutions, care a subliniat că „modul în care trebuie abordată problema, din punctul meu de vedere, este la nivel de sistem. Asta, doar dacă profesioniști din domeniu înțeleg gravitatea problemei. Însă, nu pot doar profesioniștii să schimbe lucrurile, este nevoie și de implicarea pacienților și a societății civile, e nevoie de conștientizarea caselor de asigurări de sănătate. Ani la rând, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) nu a participat la sesiunile de elaborare a Strategiei Naționale Anticorupție, iar CNAS este un actor foarte important”.

În cadrul secțiunii „Dezbateri”, Bogdan Frățiloiu, membru al Grupului de Etică al ARPIM, a adus în discuție costurile morale și financiare ale corupției. Acesta a precizat că „pentru domeniul medical, nu sunt statistici precise despre câți bani pierde România din cauza corupției, dar, la nivel mondial, Transparency International publică, în fiecare an, un top al țărilor pe nivele de corupție. Pentru ultimul an, apreciază că 5% din PIB-ul global merge în activități de corupție. Și vorbim doar despre corupția instituțională, nu, despre crima organizată. România se poziționează undeva pe locul 60, iar situația se înrăutățește de la an la an.

Evenimentul a fost organizat de MedicHub Media (parte a Enayati Group), în parteneriat cu Mușat&Asociații, Integrity Solutions și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

 


Adaugati un comentariu


 

*