Zeci de percheziții la medici banuiți că au pus diagnostice false și au măsluit documente în favoarea a două firme de dispozitive medicale

9 mai 2018 | 0 comentarii |

În acest fel, cele două firme ar fi decontat, prin casele de asigurări de sănătate, catetere urinare, dar în realitate livrau scutece pentru adulți, care nu sunt decontate și mult mai ieftine, prejudiciul fiind estimat la peste 10 milioane de lei.

 

Procurorii DIICOT au efectuat, în această dimineață, 68 de perchezitii, în aproape toate județele și în București, la cadre medicale bănuite că au recomandat decontarea unor catetere urinare în beneficiul a două societăți care livrau, de fapt, scutece pentru adulți, cauzând astfel un prejudiciu de 10 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Tg. Mureș, împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalităţii Organizate  Tg. Mureş  au la efectuat 68 de percheziții domiciliare în toate județele României, inclusiv în municipiul București într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi  fraudă informatică”, se precizează într-un comunicat remis presei de structura centrală a DIICOT.

În urma cercetărilor specifice desfășurate în acest caz, procurorii DIICOT au descoperit că începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali) „au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv)”.

 

Concret, aceștia recomandau, pentru a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dispozitive medicale – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți de pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestor dispozitive în mod injust, se precizează în comunicatul DIICOT.

Reprezentanții societăților vizate  în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS”, menționează DIICOT, estimând că prejudiciul astfel creat este de „circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior, în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză”.

Percheziții au avut loc atât la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Mureș, cât și la Casa de Asigurări din Bucuresti și la sedii de firmă.

 

Cele două firme vizate ar fi Ortoprofil Prod, controlată de politicianul Gyorgy Frunda, care deține 64% din acțiuni, și HVB Medical SRL deținută de Ioan Gheorghe Rusz. Totul ar fi plecat de la denunțul unei persoane care, în 2016, ar fi reclamat la DIICOT faptul că exista această practică la Ortoprofil. Pe parcursul cercetărilor, procurorul de caz ar fi descoperit aceeași practică și în cazul celei de-a doua firme. Procedura ar fi fost motivată de faptul că sistemul medical românesc nu decontează scutecele de care au nevoie bolnavii cu incontinență urinară, așa că medicii ar fi recurs la prescrierea cateterelor urinare doarpe hârtie, pentru ca în realitate aceștia să beneficieze de scutecele de care aveau nevoie.

Fostul lider UDMR Gyorgy Frunda a recunoscut că firma pe care o controlează este vizată de DIICOT, alături de altă firmă de dispozitive medicale, dar spune că el nu are nicio calitate în dosar și nu a fost întrebat nimic de cei care au percheziționat domiciliile a patru colegi de-ai săi și sediul firmei. Este însă convins că nu s-a făcut nicio ilegalitate și că în urma verificării documentelor ridicate se va constata că nu s-au dat scutece în loc de catetere. Frunda suspectează că la mijloc este mâna „concurenței”, care a „depus o reclamație”, pentru că „Ortoprofil este una dintre cele mai bune firme, am avut oferte din străinătate să vindem acțiuni. Aceasta este și cea mai mare pierdere a noastră, discreditarea. Pentru că, sunt convins că după cercetări lucrurile se vor lămuri”, a declarat Frunda, menționând că anchetatorii și-au făcut treaba civilizat și nu au făcut abuzuri.

 

La sediul DIICOT – Structura Teritorială Tg. Mureș au fost chemate la audieri, în primă fază, circa 50 de persoane, între care medici de familie, medici urologi și neurologi, asistenți medicali și asistenți sociali care formaseră o rețea infracțională în toată țara, prin care fraudau bugetul sistemului de sănătate. La audieri vor fi chemați și bolnavii care au primit scutece absorbante în loc de catetere urinare, pentru care primiseră, în fals, recomandarea medicală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de  Operațiuni Speciale Tg. Mureș.

Acţiunea a fost efectuată  cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR, al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu, împreună cu poliţişti din cadrul IPJ Mureş şi jandarmi din cadrul IJJ Mureş.

DIICOT precizează că „pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

 


Adaugati un comentariu


 

*