Două noi centre medicale pentru pacienţii cu boli inflamatorii intestinale, inaugurate săptămâna aceasta în România

Unul dintre acestea a fost inaugurat marți, la Constanța, iar cel de-al doilea se va inaugura la sfârșitul săptămânii la Timișoara, cele două centre adăugându-se altor două, existente în București și Cluj.

 

Prof. univ. dr. Eugen-Dumitru

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) anunță că marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Constanţa, a fost inaugurat cel de-al treilea centru naţional de excelenţă dedicat acestor afecţiuni specifice.

Cu prilejul inaugurării, prof. dr. Eugen Dumitru, coordonatorul Compartimentului de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă (CDPBII) al spitalului, a declarat că „prin Centrul Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Constanţa vom oferi pacienţilor acces la cel mai bun standard de diagnostic, tratament şi îngrijire, printr-o abordare multidisciplinară, integrată, centrată pe pacient. Pacienţii care suferă de afecţiuni precum boala Crohn (BC) şi rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) au nevoi foarte complexe, care diferă în funcţie de stadiul şi momentul de diagnostic al bolii, vârstă sau starea generală de sănătate. În cadrul centrelor dedicate, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale primesc servicii medicale personalizate, ce ţin cont de aceste nevoi şi care sunt adaptate permanent în funcţie de răspunsul pacientului la tratament şi de evoluţia lui. Mai mult decât atât, la îngrijirea pacientului contribuie echipe multidisciplinare, care stabilesc împreună terapia fiecărui pacient şi planul de îngrijire al acestuia”.

 

La rândul său, preşedinta ASPIIR, Isabella Grosu, a afirmat că centrul de la Constanţa, ca și în cele deschise anul trecut la Bucureşti şi Cluj-Napoca, se acordă pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, ceea ce poate face diferenţa în evoluţia bolii.

Pentru pacientul diagnosticat cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII), o boală invalidantă, cu un impact major asupra vieţii personale, profesionale şi de familie, faptul că poate beneficia de tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, este un aspect deosebit de important, care poate face diferenţa în evoluţia bolii”, a punctat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

Centrul dedicat pacienţilor cu BII deschis la SCJU Constanţa dispune de o unitate ambulatorie destinată monitorizării şi tratamentului, o unitate de spitalizare de zi şi o unitate de spitalizare continuă, fiind dotat cu aparatură şi tehnică endoscopică, imagistică şi chirurgicală de ultimă oră. În cadrul centrului lucrează echipe multidisciplinare formate din gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, asistente specializate, cu competenţe în nutriţie. Pacienţii vor beneficia de consilieri pe probleme de nutriţie, de sprijin psihologic şi de educaţie continuă pentru ei şi familia lor, pentru o mai bună înţelegere a bolii şi un management mai eficient al acesteia.

 

Un alt centru dedicat pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale va fi inaugurat, la sfârşitul săptămânii, la Timişoara și se adresează pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale din vestul României, se precizează într-un comunicat remis de unitatea medicală. Centrul va facilita accesul pacienţilor care suferă de aceste afecţiuni la echipele multidisciplinare care asigură un tratament personalizat complex, cuprinzând specialişti gastroenterologi, chirurgi, anatomopatologi, ftiziologi, dermatologi, psihologi, reumatologi, dieteticieni, farmacişti, pediatri şi asistente medicale specializate.

La discuţiile care vor precede inaugurarea vor participa conf. Adrian Goldiş, coordonatorul Centrului dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timişoara, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, dr. Issabela Grosu, preşedintele Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă, prof. Mircea Diculescu şi prof. Dan Dumitraşcu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Centrul de la Timişoara va fi cel de-al patrulea de acest gen din ţară, după cele din Bucureşti, Cluj şi Constanţa.

În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care peste 2.500 sunt cuprinşi în Registrele Naţionale IBD Prospect şi EPIROM.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*