Un nou centru multidisciplinar pentru diagnosticarea și tratarea endometriozei

29 martie 2019 | 0 comentarii |

Denumită și „cancerul care nu ucide”, boala este dificil de diagnosticat, fiind nevoie de o colaborare strânsă în acest sens, între medici cu diferite specializări.

 

La o jumătate de an după ce a renunțat la sistemul public de sănătate pentru a profesa în mediul privat, fostul șef al secției Obstetrică – Ginecologie de la maternitatea Giulești, medicul Ionuț Adrian Ion, a devenit coordonatorul celui mai nou centru multidisciplinar destinat diagnosticării și tratamentului endometriozei. În luna septembrie a anului trecut, medicul specialist a schimbat funcția de șef de secție de la maternitatea Giulești cu o funcție similară în cadrul spitalului privat Medicover, iar începând din această săptămână, acesta coordonează și activitatea noului centru despre care reprezentanții clinicii private spun că se numără printre cele mai importante din țară.

Lansarea oficială a avut loc la jumătatea acestei săptămâni, ocazia cu care dr. Ionuț Adrian Ion a precizat că personalul medical din cadrul noului centru are deja colaborări cu specialiști internaționali, unul dintre acești fiind și medicul român Horațiu Roman, care profesează în prezent în Franța, la centrul de endometrioză din Brodeaux,  și este o personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul tratamentului chirurgical al endometriozei.

Am primit cu multă bucurie vestea creării acestui centru pentru endometrioză. Cred că aceste centre trebuie să se bazeze pe echipe multidisciplinare, în care chirurgul ginecolog să joace rolul de dirijor. Centrul de la Bordeaux se poate înfrăți cu cel al Medicover de la București pentru a ameliora managementul pacientelor cu endometrioză din România și din Franța”, a declarat acesta cu prilejul lansării centrului de la București.

 

Cu aceeași ocazie, a fost prezentată și echipa multidisciplinară care va activa în cadrul centrului, sub coordonarea dr. Ionuț Adrian Ion, echipă din care fac parte dr. Gabriel Matei – medic primar chirurgie generală și chirurgie minim invazivă, dr. Radu Dumitrescu – medic primar anestezie și terapie intensivă și psihoterapeut cognitiv comportamental, dr. Cristian Călin – medic primar urologie, dr. Andreea Ionescu – medic primar radiologie și imagistică medicală cu experiență în domeniul investigațiilor imagistice prin rezonanță magnetică, dr. Andrei Lungu – medic specialist gastroenterologie și dr. Maria Comănescu – medic primar anatomie patologică cu vastă activitate de diagnostic și cercetare în patologia ginecologică și mamară.

Florinela Cîrstina, directorul spitalului Medicover, a declarat că „am format această echipă de specialiști care ne permite să oferim soluții integrate de diagnostic și tratament, plus condiții de cazare la cele mai înalte standarde. Centrul oferă pacientelor mai multe specialități și profesioniști grupați în același loc, reducând timpul de obținere a diagnosticului corect și permițând aplicarea soluțiilor de tratament adecvate. Dorim și dezvoltarea soluțiilor de terapie a durerii pentru aceste paciente, incluzând aici  soluții alternative, de tipul kinetoterapiei”.

 

Dr. Ionut Adrian Ion

Endometrioza este o boală ginecologică, supranumită și „cancerul care nu ucide”, iar din cauza faptului că poate afecta mai multe organe, are manifestări variate, ceea ce o face dificil de diagnosticat.  „Deși e o afecțiune răspândită în rândul femeilor, nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Diagnosticul târziu poate avea implicații ireversibile asupra fertilității. În astfel de patologii complexe, crearea unei echipe multidisciplinare este cheia pentru reușită și reprezintă tendința generală în medicina actuală”, a explicat coordonatorul centrului multidisciplinar.

Acesta a adăugat că una din trei femei infertile poate fi diagnosticată cu endometrioză, dar nu toate femeile care suferă de această boală ajung infertile. De multe ori, în funcție de primele simptome, pacientele ajung la medici din alte specializări, precum Urologia sau Gastroentelologia,  iar din această cauză, fixarea unui diagnostic exact este întârziată, crescând astfel și riscul apariției infertilității.

Pe lângă activitatea medicală propriu-zisă, noul centru se va implica și în derularea unor campanii de educație și informare privind această afecțiune și cele mai noi protocoale de tratament, în acest sens urmând a fi încheiate și protocoale cu diferite ONG-uri.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*