Peste o jumătate de milion de femei din România se luptă cu „inamicul tăcut”

3 septembrie 2018 | 1 comentariu |

Aceasta este denumirea pe care autorii unui ghid de specialitate au dat-o endometriozei – boală cronică neasociată tipologiilor de cancer dar dureroasă și invalidantă în cazul în care este diagnosticată tardiv și incorect tratată.

 

Cunoscută și drept „cancerul care nu ucide”, endometrioza este o boală pe care specialiștii o califică drept una cu totul particulară, care afectează femeile și se caracterizează prin prezența țesutului endometrial, care crește în afara uterului. Afecțiunea are o multitudine de manifestări clinice din cauza cărora, adeseori este diagnosticată greșit, simptomele fiind asociate cu cele ale altor boli. Specialiștii în fertilitate spun că endometrioza are o incidență de 40-50% în rândul femeilor cu vârstă reproductivă, dar şi al adolescentelor sau fetelor aflate la vârsta pubertăţii. Este o boală invalidantă care, în stadii avansate duce la infertilitate, putând afecta în acest mod și viața de cuplu, nu puține fiind cazurile în care pacientele nu au fost înțelese de soți.

În România, sursele avizate privind informarea despre această boală sunt relativ limitate, fapt pentru care asociația Eu și Endometrioza a luat decizia editării unui ghid care se constituie în primul material informativ – educativ care vizează managementul endometriozei, dedicat pacientelor care suferă de această patologie, dar extrem de util și cadrelor medicale care doresc să afle mai multe despre această afecțiune.

 

Lansarea ghidului „Endometrioza – Inamicul Tăcut” are loc în cadrul unui turneu prin mai multe orașe din țară, început pe 19 iulie, la Brașov, și care se va încheia vineri, 7 septembrie, la București. În orașele în care a avut loc lansarea au fost organizate întâlniri cu specialiști în domeniu și discuții libere între participanții la dezbateri și specialiștii invitați.

În cadrul celei mai recente întâlniri din acest turneu, care a avut loc la Iași, în acest week-end, Clarisa Iordache, fondatorul asociației care a avut inițiativa lansării ghidului, a precizat că este vorba de o boală care afectează circa 10% dintre femei, la ora actuală existând aproximativ 190 de milioane de paciente diagnosticate cu endometrioză, în întreaga lume, iar în România, peste 500.000 de paciente sunt diagnosticate cu această afecțiune. „Sunt paciente care, din păcate, ajung la un astfel de diagnostic destul de târziu. Media de diagnosticare la noi în ţară este între 9 şi 12 ani, timp în care endometrioza avansează, ajunge într-un stadiu de complicaţii foarte mari pentru pacientele noastre”, a precizat Clarisa Iordache.

 

Printre invitații evenimentului de lansare de la Iași s-a numărat și medicul  Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, care a explicat că depistarea tardivă a endometriozei este o problemă la nivel global şi că aceasta depinde şi de educaţia sanitară a fiecăruia dintre noi, subliniind în același timp importanţa înfiinţării unor centre de diagnostic şi tratament pentru a reduce astfel incidenţa acestei boli în rândul populației feminine.

„Endometrioza este o boală cu totul particulară care se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometrial care creşte în afara uterului. Leziunile endometriale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelvină, dar şi în alte părţi ale corpului precum rinichi, ficat, tub digestiv, plămâni, sinusuri şi chiar în creier. Medicii şi cercetătorii încearcă să stabilească modul în care aceasta se diseminează. Având o multitudine de manifestări clinice, de foarte multe ori nu este diagnosticată la timp pentru că nu există informaţia medicală a pacientelor şi respectiv a medicilor. Endometrioza nu este o simplă boală. Are o multitudine de aspecte. În afară de endometrioză este şi adenomioza, o formă mai rar întâlnită de endometrioză localizată în muşchii uterului. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea corectă. Este foarte important diagnosticul corect, dar şi tratamentul corect. Aş spune că, în România, perioada până la diagnosticul exact este mult mai mare decât în alte ţări din comunitatea europeană sau SUA”, a mai declarat specialistul.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Clarisa spune:

    Mulțumim pentru acest articol!

Adaugati un comentariu


 

*