Deficit de personal la una din cele mai moderne bucătării de spital din România

3 septembrie 2018 | 0 comentarii |

În ciuda lucrărilor la modernizare și a dotării cu cele mai noi aparate și echipamente, posturile de la blocul alimentar al Spitalului Clinic de Urgență (SCJU) din Cluj-Napoca nu sunt foarte atractive pentru eventualii candidați.

 

Începând din această vară, SCJU Cluj-Napoca deține unul din cele mai moderne blocuri alimentare dintre toate spitalele din România, în urma unei investiții de aproximativ 3,6 milioane de lei, pe care unitatea medicală a făcut-o din fonduri proprii. Această investiție era necesară, pentru a fi remediate anumite dificultăți ce apăreau în asigurarea hranei pacienților, lucrările fiind demarate în luna octombrie a anului trecut, iar noul bloc alimentar fiind repus în funcțiune în luna mai a anului curent. La patru luni de la inaugurare, noul sistem de preparare și servire a hranei, implementat cu aceeași ocazie, funcționează la parametri normali. Într-un comunicat al unității medicale se precizează că sistemul anterior de transport și de servire a mesei a ridicat în mod constant probleme, în mod special din cauza dispunerii pavilionare a spitalului. În plus, echipamentele vechi ale bucătăriei deveniseră în timp ineficiente și generau costuri de întreținere tot mai mari, în condițiile în care blocul alimentar nu întrunea nici cerințele de siguranță alimentară impuse de standardele europene și de Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control.

Astfel, pe lângă investiția ce viza modernizarea bucătăriei și dotarea acesteia cu aparatură și echipamente noi și moderne, s-a trecut și la implementarea unui nou sistem de servire a mesei la patul pacienților, în tăvi termoizolante.

 

Deși, la patru luni de la redeschiderea blocului alimentar, noul sistem și noile dotări funcționează la parametri optimi, conducerea spitalului se confruntă totuși cu anumite dificultăți ce țin de acest compartiment. Este vorba, în special, de lipsa de personal, fenomen ce persistă și după ce unitatea medicală a organizat concursuri de angajare pentru posturile vacante. În ciuda investiției care a transformat blocul alimentar al SCJU Cluj într-una din cele mai moderne bucătării din spitalele românești, candidații nu s-au arătat foarte interesați pentru posturile scoase la concurs, astfel că multe dintre ele au rămas neocupate.

În prezent, la blocul alimentar lucrează aproximativ 30 de angajați, care au fost instruiți în folosirea noilor echipamente, iar circuitele funcționale din bucătărie, dar și din secții, au fost actualizate, cu scopul de a garanta siguranța hranei oferite pacienților.

O altă dificultate semnalată de conducerea unității medicale este reprezentată de sistemul pavilionar al spitalului, însă hrana ajunge la timp și în cele mai bune condiții la pacienți.

 

Petru Susca

Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a explicat că distribuirea mesei pentru cei 1.200 de pacienți internați în medie, zilnic, în spital, se face printr-un flux bine stabilit de porționare, în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav. „Înainte de implementarea sistemului, porționarea meselor și spălarea vaselor erau activități care reveneau secțiilor, fapt care îngreuna traseul mâncării până la patul pacientului. Cu ajutorul tăvilor termoizolante, se asigură livrarea mesei pentru pacienții internați. Am reușit să modernizăm și să dotăm bucătăria integral din venituri proprii. Acesta este un semn că, atâta vreme cât resursele sunt gestionate eficient, există reale posibilități de dezvoltare în sistemul medical de stat. (…) Consider că, în acest moment, spitalul dispune de cea mai modernă bucătărie din sistemul sanitar românesc”, a declarat acesta.

În comunicat se mai precizează că, pentru transportul hranei, au fost achiziționate încă două autoutilitare, în completarea celor trei deja existente, iar proiectul a inclus și lucrări de asfaltare și de modernizare a rețelelor de utilități, pe lângă amenajarea spațiului și dotarea cu echipamente.

 

(Sursă foto: SCJU Cluj Napoca)

 


Categorii: Actual, Jobs, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*