Octogenari cu grave probleme cardiace, operați cu succes la IBCV Timișoara

3 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Pacienții au beneficiat de implanturi de valve aortice percutan, unitatea medicală primind în acest an fonduri doar pentru patru intervenții de acest gen.

 

La Institutul de Boli Cardio Vasculare (IBCV) Timișoara s-au realizat cu succes, zilele trecute, două noi operații constând în implanturi de valve aortice, gradul de dificultate ridicat al intervențiilor fiind dat și de faptul că pacienții erau trecuți de 80 de ani și sufereau de afecțiuni cardiace severe, precum și de alte afecțiuni asociate.

Șeful clinicii, prof. dr. Marian Gașpar, a explicat că a fost vorba de două proceduri de implantare de valve cardiace aortice percutan (TAVI), prețul unei astfel de intervenții fiind de 25.000 de euro. Costul fiind foarte ridicat pentru cei mai mulți dintre români, aceste operații sunt decontate prin programe naționale de sănătate, șeful clinicii timișorene adăugând că unitatea pe care o conduce a primit anul acesta fonduri pentru efectuarea a doar patru intervenții, care deja s-au epuizat.

Cu toate acestea, cererile continuă să vină din partea pacienților, iar listele de așteptare ale clinicii sunt destul de lungi, de aceea, conducerea unității medicale s-a adresat Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, pentru suplimentarea fondurilor alocate acestui program.

 

Prof. dr. Marian Gaspar

Referindu-se la cele două intervenții efectuate cu succes la finele săptămânii trecute, managerul clinicii a precizat că este vorba de doi pacienți cu vârste de 84 și 80 de ani, menționând că riscurile unei astfel de operații cresc direct proporțional cu vârsta pacienților.

Primul dintre pacienți suferea de stenoză valvulară aortică severă și fusese operat pe cord în urmă cu 11 ani, având deja 4 bypass-uri, în timp ce pacientul de 80 de ani suferea de stenoză aortică și boala cronică renală.

Echipa care a efectuat cele două intervenții chirurgicale a fost una complexă, formată din prof. dr. Markus Linz din Germania – proctor oficial din partea firmei Edwards, prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, dr. Mihaela Gheorghiu, dr. Adi Volcescu, dr. Daniel Nica, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos și asistenta şefă Gabi Mitrescu.

 

Procedura TAVI, utilizată în cazul celor doi pacienți, este o tehnică minim invazivă, realizându-se fără deschiderea toracelui și oprirea cordului, fapt pentru care este cea mai indicată metodă, mai ales în cazul persoanelor cu vârste înaintate sau suferind de afecțiuni cronice severe.

Potrivit specialiștilor, aceasta constă în implantarea valvei aortice prin intermediul unui dispozitiv introdus la nivelul arterei femurale, care este apoi împins până în zona aortică stenozată, unde este montată valva care va asigura buna circulație a sângelui în zona afectată.

Este vorba de o procedură relativ nouă, care se practică la nivel mondial de câțiva ani și care a fost utilizată pentru prima dată la clinica din Timișoara în cursul lunii iunie a acestui an. Operații similare au fost realizate cu succes și în centrele de la București, Târgu Mureș, Iași și Cluj.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*