În luna endometriozei, un ghid informativ-educativ și primul film documentar despre endometrioză din România

4 martie 2020 | 0 comentarii |

Medicul Gabriel Mitroi de la Centrul Wellborn oferă ghidul „Endometrioza de la A la Z” și consultații gratuite, iar pe 13 martie are loc, la cinema Europa din Capitală, premiera documentaruluiEndodyssey” oferit de Asociația „Eu și Endometrioza”.

 

Endometrioza de la A la Z

Este luna Martie și o lună în care femeia este este omagiată și răsfățată, dar oamenii de știință au considerat că este necesar ca în această lună să se acorde atenție și sănătății femeii. Au stabilit, de aceea, ca Martie să fie luna endometriozei, iar paciente, cadre medicale, activiști, grupuri de suport să se unească pentru a conștientiza riscurile endometriozei, care afectează aproape 40% dintre femeile din întreaga lume.

În România nu există date oficiale cu privire la pacientele cu endometrioză și nici o statistică a persoanelor afectate de boală. Se estimează că 500.000 de românce sunt afectate de endometrioză, dar datele au fost publicate în urma unui studiu realizat de un grup de cercetători din Ungaria.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente patologii ginecologice și a fost inclusă în top 20 cele mai dureroase afecțiuni medicale, de către NHS – Marea Britanie, alături de afecțiuni precum artrita, atacul de cord, sciatica, ulcerul gastric, fractura de oase, etc. Nediagnosticată și netratată la timp sau tratată incomplet, endometrioza poate duce la depresie, infertilitate și chiar la pierderi de organe (rinichi, organe genitale) și rezecții intestinale și/sau urinare complexe. Anul trecut, în februarie, pacientele cu endometrioză din România au trimis Ministerului Sănătății o petiție inițiată de Camelia Șerban, de la Universitatea Westminster, pe care au semnat-o peste 10.000 de persoane, prin care semnalau faptul că pacientele cu endometrioză au avut de suferit din cauza lipsei de informații, dar li s-a răspuns „au deja tot ce au cerut”.

 

Dr Gabriel Mitroi – ghid endometrioza

În acest context, tânărul medic obstetriciam Gabriel Mitroi, care a înființat la București Centrul de Endometrioza Wellborn, a realizat la sugestia Cameliei Șerban de la Universitatea Westminster – Marea Britanie, un ghid informativ-educativ, util atât pacientelor cât și medicilor. Ideea a pornit de la numeroasele întrebări lansate în mediul online despre endometrioză, deoarece multe femei care se confruntă cu această problemă de sănătate au nevoie să afle mai multe informații credibile. Astfel a fost realizat ghidul „Endometrioza de la A la Z”, care poate fi accesat online gratuit, pe google play, în limba română și engleză.

Primim destul de des întrebări de la paciente, pe paginile Centrului de Endometrioza Wellborn și pagina mea de socializare. Aceste întrebări sunt în principal de la paciente care vor să afle (mai multe) despre endometrioză, fie simptome, fie metode de tratament. Pentru a  ajuta cumva pacientele care, fie nu vorbesc engleza, fie vor să împărtășească cu membrii familiei informații despre boală, am decis să realizăm un material educativ despre această afecțiune. Inițial s-a schițat un document care să cuprindă informații despre simptome, metode de diagnostic și tratament, fertilitate, intervenții chirurgicale și cateva informații generale. Pe masură ce am înaintat cu cuprinsul, ne-am folosit și de discuțiile și întrebările generate în mediul online. Pe scurt, acolo unde am observat că exista o lipsă de informații despre o anumită parte vis-a-vis de tot ce înseamna endometrioza, ne-am documentat și am introdus partea respectivă în ghid. De exemplu, am scris mai detaliat despre estrogeni, fito și xenoestrogeni. Am scris și despre comorbidități, am detaliat pe partea de infertilitate, am descris în detaliu tehnici chirurgicale”, explică dr. Gabriel Mitroi.

 

 

La realizarea ghidului a participat un colectiv de medici specialiști în chirurgie ginecologică, chirurgie generală, radiologie, în reproducere umană asistată și anestezie, dar și cateva paciente cărora medicul le mulțumește. „Ghidul se adresează atât pacientelor ce suferă de această boală, cât și apropiaților acestora, dar și colegilor ginecologi și chirurgi care tratează această patologie. De asemenea, orice medic din alte specialități poate folosi acest ghid, având în vedere că endometrioza este o boală ce poate afecta nu doar zona pelvină, ci și multe alte organe și sisteme. Așadar, ghidul este util pentru orice domeniu medical”, mai spune dr. Mitroi.

Acesta subliniază că, în general, multe dintre pacientele care suferă de endometrioză se prezintă la medic pentru durere sau atunci când sunt în incapacitate de a avea un copil, dar este bine de știut că „orice pacientă care se prezintă la medicul specialist cu dureri pelvine cronice, cu dureri în timpul menstruației trebuie suspicionată de endometrioză. Acest diagnostic ar trebui sa fie suspicionat primul și nu ultimul, așa cum se întâmplă de multe ori și astfel, diagnosticul este întârziat, iar boala evoluează către forme severe, cu infiltrarea organelor pelvine”, detaliază medicul obstetrician, menționând că deși endp,metrioza este la fel de frecventă ca diabetul sau astmul, multă lume n-a auzit de ea, iar pacientele afectate nu primesc atenția medicală de care au nevoie, în ciuda impactului negativ pe care boala îl are asupra lor și a familiilor lor.

 

Endometrioza este o afecțiune inflamatorie benignă, descrisă în literatura medicală ca fiind o patologie întâlnită frecvent la femeile de vârstă reproductivă, dar poate afecta femei de toate vârstele, inclusiv pe cele aflate la menopauză.

Dr. Gabriel Mitroi atrage atenția că această afecțiune se prezintă sub diverse forme și are localizări multiple (pelvină, abdominală, diafragmatică, toracică, cerebrală), iar în literatura de specialitate au fost descrise și cazuri de endometrioză la bărbați. „Din cauza multor factori, unii cunoscuți, alții mai puțin cunoscuți, există o întârziere de diagnostic de până la 9-10 ani, uneori chiar și de 15-20 de ani. În general, discuțiile despre menstruație sunt considerate un subiect tabu, astfel că atunci când o femeie are dureri menstruale (unul dintre simptomele endometriozei), fie i se spune că este ceva normal, tipic femeilor (lucru total greșit), fie acesteia îi este jenă să întrebe alte femei din familie despre problemele cu care se confruntă. Din cauza diagnosticului tardiv, statisticile arată că endometrioza afectează persoane care au peste douăzeci de ani”, subliniază medicul, menționând că din experiența sa a constatat că endometrioza afectează atât adolescente cât și femei trecute de 40 de ani. Medicul spune chiar că are paciente care i-au spus că au dureri de la vârsta de 10-11 ani, iar de-a lungul carierei a întâlnit cazuri în care pacientele nu fuseseră operate așa cum ar fi trebuit, iar boala a recidivat. Un caz recent de acest fel este al unei adolescente în vârstă de 15 ani, din SUA, care fusese operată anterior, de trei ori, de endometrioză.

 

Dr. Mitroi pune accent pe faptul că endometrioza trebuie tratată de echipe multidisciplinare, conduse de chirurgi ginecologi cu experiență în tratamentul excizional al acestei afecțiuni. Medicul spune că „excizia focarelor, nodulilor endometriozici reprezintă singurul tratament ce oferă rezoluția/ameliorarea semnificativă a simptomatologiei bolii. Din experiența pe care o am ca și chirurg în tratamentul endometriozei, dar și din studiile făcute, pot spune că tratamentul medicamentos, sarcina și histerectomia nu vindecă boala. De asemenea, intensitatea durerilor nu corespunde în toate cazurile cu stadiile bolii. Am operat cazuri severe cu afectare intestinală și urinară care acuzau dureri moderate, dar și cazuri mai ușoare, care acuzau dureri intense”, punctează medicul.

El menționează că, nediagnosticată sau tratată incomplet și/sau tardiv, endometrioza poate duce la pierdere de organe și poate cauza complicații severe. „Am operat de curând o pacientă de 46 de ani care, în afară de simptomele endometriozei a avut și o fistula recto-vaginală cauzată de boală. Un caz destul de greu, pe care urmează să-l tratez este al unei paciente din Ungaria, căreia boala i-a afectat nervul sciatic”, mai spune medicul.

 

Dr. Mitroi și echipa

În prezent, peste 176 de milioane de femei din lumea întreagă se confruntă cu această boală. În România, se pare că ar fi 500.000 de femei cu endometrioză. Această patologie reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. În plus, femeile cu endometrioză sunt predispuse la suicid și cancer ovarian.

Un studiu al Organizației Mondiale de Endometrioză arată că endometrioza are un cost mediu de 9.579 euro/femeie/an, din care 6.298 euro pierduți în productivitatea muncii și 3.113 euro pentru costuri îngrijire a sănătății. Studiul arată că incapacitatea de a lucra, din cauza simptomelor, înseamnă costuri de două ori mai mari decât cheltuielile directe cu sănătatea. Potrivit studiului, costul asociat numărului de paciente cu endometrioză din România este de 4,8 miliarde de euro.

Dr. Gabriel Mitroi și echipa sa transmit femeilor diagnosticate cu endometrioză că deși medicina înseamnă arta de a vindeca, atunci când acest lucru nu este posibil este necesar ca medicii să ofere consiliere și sprijin moral. „Miracole nu facem, pentru că nu există. Dacă ar exista, cu siguranță am face. Ce facem însă este să vă credem și, cu ajutorul social media, să vă oferim informații corecte, din surse medicale, pentru ca voi, pacientele cu endometrioză și adenomioză să vă informați corect”, conchide medicul.

 

Dr. Gabriel Mitroi

*Dr Gabriel Mitroi este medic primar obstetrică – ginecologie și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității „Carol Davila” din București, în 2003, cu „Magna cum laude”. Este specializat în proceduri chirurgicale minim invazive pentru afecțiuni benigne, dar și în afecțiuni din sfera onco-ginecologie.

Datorită interesului profesional pentru tratamentul chirurgical al endometriozei, a înființat Centrul de Endometrioză Wellborn, unde împreună cu o echipă multidisciplinară formată din specialiști în chirurgie ginecologică, chirurgie generală, urologie, radiologie și specialiști în infertilitate tratează pacientele cu endometrioză din toată lumea.

Este cunoscut ca unul dintre cei mai experimentați specialiști în chirurgia endometriozei din România și a tratat paciente din țări precum SUA, Canada, Franța, Austria, Marea Britanie etc.  Un renumit specialist din Italia chiar a recomandat  ghidul

Iar pentru că luna Martie este luna endometriozei, dr. Gabriel Mitroi oferă, în zilele de 6 și 20 martie, între orele 08.30 – 12.00, consultații gratuite (anamneză, examen ginecologic și ecografie) pacientelor cu endometrioză, în Wellborn Băneasa. Programările se fac la numărul de telefon: 031.9105 .

*Și tot în luna endometriozei, mai exact pe 13 martie, la Cinema Europa din Capitală va avea loc premiera filmului Endodyssey, primul documentar despre endometrioză din România.

 

(Sursă foto: Gabriel Mitroi)

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*