Ochelari care simulează starea de intoxicare cu droguri și alcool, folosiți în acțiuni de prevenire

Agenția Națională Antidrog (ANA) a achiziționat anul acesta 144 de perechi de astfel de ochelari cu care tinerii , dar și adulți pot testa efectele resimțite în urma consumului unor astfel de substanțe.

 

În cadrul activităților preventive pe care le va derula pe parcursul anului acesta, ANA va folosi și niște ochelari speciali care simulează efectele consumului de alcool şi droguri, dar şi starea de intoxicare cu acestea. În acest sens, au fost achiziționate recent 144 de perechi de astfel de ochelari, care vor fi distribuiți în teritoriu Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog și vor fi folosiți în cadrul acțiunilor preventive derulate în cadrul unei campanii denumite „Drogurile schimbă realitatea!”.

Într-un comunicat al ANA se precizează că este vorba de trei tipuri de ochelari speciali, care induc celor care îi poarte efectele consumului de alcool, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, precum și efectele consumului de droguri.

Activitățile programate pentru perioada următoare de către specialiștii centrelor de prevenire din cadrul ANA, vor aborda teme precum „Petreceri cu alcool şi droguri” sau „Întoarcerea acasă de la o petrecere”, adresându-se în special adolescenților și tinerilor.

 

Aceștia vor experimenta cu ajutorul ochelarilor speciali efectele negative şi riscurile la care se expun atunci când consuma alcool sau droguri. „Prevenirea consumului şi dependenţei de droguri, folosind ochelarii care imită starea de intoxicare, se orientează spre realităţile vieţii tinerilor şi se adresează acestora atât pe plan emoţional, cât şi raţional. Testarea ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool şi droguri este atractivă pentru toate grupele vizate, participanţii trăind, astfel, o realitate deformată. Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu alcool sau droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici”, se mai arată în comunicatul ANA.

 

Referindu-se la experiențele pe care le induc acești ochelari atunci când sunt folosiți, specialiștii din cadrul ANA spun că utilizatorii experimentează dezorientarea în spaţiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor, confuzia, nesiguranţa puternică şi senzaţia de pierdere a controlului. În cazul persoanelor care au consumat substanțe psihotrope sau alcool în exces, experiența generată de folosirea acestor ochelari e posibil să nu corespundă cu cea trăită în realitate, iar explicație pentru aceasta este foarte simplă.

La prima privire prin ochelari, unii participanţi la exerciţiu se vor îndoi că va fi creată o impresie realistă de intoxicare. Ceea ce vor vedea nu va corespunde cu experienţa proprie, reală, de intoxicare cu droguri. Aceste îndoieli sunt îndreptăţite, întrucât consumul de alcool şi/sau droguri cauzează o scădere a performanţei tuturor zonelor cerebrale, cu consecinţe profunde asupra performanţelor psihice şi fizice. Ochelarii pentru imitarea stării de intoxicare pot simula, printr-o iritare optică puternică, doar câteva aspecte ale experienţei complexe de intoxicare cu alcool sau droguri”, se mai menționează în comunicat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*