Medicii și asistenții din penitenciare se specializează în domeniul drogurilor

16 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Cursurile de formare sunt susținute de specialiști de la Agenția Națională Antidrog, la solicitarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

 

Dat fiind faptul că o parte dintre cei care ajung în spatele gratiilor pentru comiterea a diverse infracțiuni sunt consumatori de droguri, a apărut necesitatea ca medicii și asistenții medicali din sistemul penitenciar să își aprofundeze cunoștințele în ceea ce privește aceste categorii de substanțe și modul în care trebuie să fie îngrijit un pacient consumator de droguri sau chiar un dependent. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a făcut o solicitare către Agenția Națională Antidrog (ANA), referitoare la organizarea unor cursuri de formare în domeniul drogurilor, pentru medicii și asistenții din sistemul penitenciar. Între cele două instituții a fost încheiat astfel un parteneriat, în cadrul căruia a avut loc de curând o primă sesiune de formare pentru un număr de 25 de medici și asistenți din penitenciare.

Timp de două zile, aceștia au participat la o serie de cursuri susținute de medici din cadrul ANA calificați ca formatori, scopul fiind familiarizarea celor 25 de cursanți cu noţiuni generale şi specifice din domeniul drogurilor. Principalele teme abordate au vizat categoriile de droguri şi efectele acestora, noţiunile utilizate în domeniul drogurilor, semnele consumului de droguri, prevenirea consumului de droguri, sistemul naţional de asistenţă destinat persoanelor consumatoare de droguri din România și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.

 

Totodată, pe parcursul acestei prime sesiuni de formare, celor 25 de medici și asistenți din sistemul penitenciar li s-au prezentat în detaliu semnele dependenţei, ale sevrajului şi ale supradozei de droguri, precum şi tratamentele medicamentoase utilizate pentru menţinerea abstinenţei şi tratamentul cu metadonă, astfel încât aceștia să recunoască cu ușurință aceste semne în cazul unui pacient aflat în detenție și să știe cum să acționeze pentru fiecare caz în parte.

Tot în cadrul parteneriatului încheiat între Agenţia Naţională Antidrog şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cele două instituții vor colabora şi în viitor, pentru implementarea în penitenciare a unor programe de substituţie cu metadonă pentru persoanele private de libertate, consumatoare de droguri.

 

Specialiștii din cadrul ANA atrag atenția și că a scăzut îngrijorător vârsta la care debutează consumul de droguri, existând numeroase cazuri de copii care cad pradă acestei tentații începând cu vârsta de 13 ani. Vârsta medie de consum de droguri în România este de 17,5 ani, iar in cursul anului 2016, 329 de copii cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani au beneficiat de tratament în urma consumului de droguri.

Potrivit rezultatelor unei cercetări efectuate pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile – 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive  – 1,3%. În același timp, cele mai multe urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive – 49% în cazul copiilor şi 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*