Un nou focar de pestă porcina africană confirmat în județul Buzău

16 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Autoritățile au luat măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului, din fericire nefiind necesară sacrificarea porcilor din zona de proximitate.

 

Autoritățile locale buzoiene sunt din nou în alertă după ce aseară a fost confirmată apariția celui de-al patrulea focar de pestă porcină africană în județ. Focarul se află în satul Amara din comuna  Balta Albă, confirmarea venind aseară de la laboratorul din Ploiești unde fuseseră trimise spre analiză probe recoltate de la un animalele dintr-o gospodărie în care au murit în ultimele zile doi porci. În gospodăria respectivă se aflau în total trei porci, dintre care doi au decedat. Medicul veterinar din localitate a fost anunțat despre acest lucru , iar prima suspiciune referitoare la moartea celor două animale a fost legată de virusul pestei porcine africane, dat fiind faptul că epidemia s-a extins și în județul Buzău la începutul lunii septembrie.

Reprezentanții DSVSA Buzău au recoltat probe de la cele doua animale decedate precum și de la celălalt porc din gospodăria respectivă, acestea fiind trimise spre analiză către laboratorul specializat din Ploiești. Rezultatele au sosit aseară, confirmând prezența virusului la unul dintre cei doi porci morți, în celelalte două cazuri, testele fiind negative. Pentru o mai bună marjă de siguranță, probe de la animalele din gospodăria de la Amara au fost trimise spre analiză și la București.

 

Dr. Marijan Milea

Imediat după ce a fost primită confirmarea, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile ce se impun pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, cel de-al treilea porc aflat în gospodărie a fost sacrificat preventiv, medicul veterinar Milea Marijan, directorul DSVSA Buzău, precizând că nu se impune și sacrificarea preventivă a porcilor din celelalte gospodării aflate în zona de proximitate a focarului.

Măsurile preventive au constat în efectuarea dezinfecției totale în gospodăria în care a fost depistat animalul contaminat, dar și în gospodăriile învecinate, fiind amplasate și două dezinfectoare rutiere și pietonale în proximitatea gospodăriei unde a fost identificat focarul.

Totodată, zona este supravegheată de polițiști și jandarmi, pentru depistarea unor eventuale transporturi clandestine de carne și produse din carne. Situația va fi analizată și în cadrul ședinței extraordinare convocată de prefectul județului pentru această dimineața, iar în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor vor fi stabilite și alte soluții pentru a preveni extinderea focarului.

 

Acesta este cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană confirmat în județul Buzău, primele cazuri fiind depistate la începutul lunii septembrie. Mai întâi au fost confirmate două focare la Pătârlagele și Pănătău. Atunci a fost vorba de patru porci din trei gospodării, în cazul cărora analizele au indicat prezența virusului, la câteva zile distanță fiind confirmat un nou focar și în comuna Puiești.

Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care nu se transmite și la om, dar care se extinde rapid în rândul efectivelor de suine, provocând pagube însemnate. Pentru că, până la acest moment, nu există încă un tratament care să vindece boala și nici un vaccin care să o prevină, singura soluție pentru a opri răspândirea bolii este sacrificarea porcilor contaminați și impunerea măsurilor de carantină în zonele afectate. Un factor important care a contribuit la extinderea epidemiei în România a fost și inconștiența oamenilor, care nu au înțeles necesitatea respectării tuturor acestor măsuri, unii dintre ei sacrificându-și în gospodării porcii în vederea consumului propriu, contribuind astfel la răspândirea virusului. Totodată, nu puține au fost cazurile în care porcii morți în gospodării au fost aruncați de proprietari pe câmp sau chiar în Dunăre, fiind astfel contaminate alte localități din aval.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*