Ultimul focar de pestă porcină din Buzău ar putea fi stins luna viitoare

DSVSA a plasat la începutul acestei săptămâni porci-santinelă în gospodăria din Beceni unde a fost confirmat ultimul caz, fiind așteptate rezultatele analizelor finale.

 

Dacă între timp nu va apărea vreun nou caz de pestă porcină africană (PPA) și dacă în focarele monitorizate în prezent va fi confirmată dispariția virusului, Buzăul va putea fi declarat la jumătatea lunii viitoare „județ liber de PPA”. Autoritățile locale au intrat în alertă la începutul lunii septembrie a anului trecut, când au fost confirmate primele cazuri. Primele focare au fost înregistrate la Pătârlagele și Pănătău, într-o perioadă în care, aproape zilnic, erau confirmate cazuri noi în toată țara, iar porcii erau sacrificați „pe bandă rulantă”. O alertă similară de PPA fusese fusese lansată în județ și spre finele anului 2017, când fuseseră impuse o serie de restricții, printre care și interzicerea vânzării porcilor în târgurile de animale, însă acestea au fost ridicate spre finalul lunii octombrie, când s-a confirmat că în județ nu mai există nici un fel de risc de răspândire a virusului. În cursul verii anului trecut, autoritățile sanitar-veterinare buzoiene au intrat însă din nou în alertă, după ce în tot mai multe județe din țară au început să apară focare de PPA, iar inevitabilul s-a produs după o lună, când au apărut primele cazuri și în Buzău.

Focarelor de la Pătârlagele și Pănătău le-au urmat în scurt timp altele la Puiești, Amara, Balta Albă și Beceni.

 

Din fericire, măsurile luate de reprezentanții DSVSA Buzău s-au dovedit eficiente, iar virusul nu s-a răspândit, din acest punct de vedere situația în județ fiind una „calmă”, față de ceea ce s-a întâmplat în alte zone ale țării.

După sacrificarea porcilor infectați și efectuarea procedurilor de dezinfecție, în focarele respective au fost plasați porci-santinelă, care au fost monitorizați pentru a se stabili dacă virusul PPA a fost eliminat. Primii porci-santinelă au fost plasați la Pănătău, Pătârlagele și Puiești, unde fuseseră confirmate primele focare, iar la finalul perioadei de monitorizare, analizele au stabilit că porcii erau sănătoși, așa că respectivele focare au fost declarate oficial închise.

Între timp, apăruseră însă alte trei focare noi, în care s-a procedat în aceeași manieră, la jumătatea lunii trecute fiind plasați porci santinelă și la Amara și Balta Albă.

 

În prezent, situația acestora este monitorizată, iar analizele finale urmează a fi efectuate la sfârșitul acestei luni, după care, dacă rezultatele vor fi negative, vor fi stinse și aceste focare. Ultima localitate în care fusese confirmată prezența virusului PPA a fost satul Mărgăriți, din comuna Beceni, unde specialiștii de la DSVSA Buzău au plasat în cursul zilei de ieri porcii-santinelă.

Conform procedurilor, monitorizarea acestora va dura până la jumătatea lunii viitoare, când ultimul focar din județ ar putea fi stins, în cazul unor rezultate negative. Astfel, se va putea spune ca virusul PPA a fost lichidat în județ, cu condiția ca între timp să nu apară noi cazuri care ar impune reluarea procedurilor.

Ultima raportare făcută la nivel național de ANSVSA datează din data de 28 decembrie 2018 și indica la acel moment că PPA evolua în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare, dintre care 19 în exploatații comerciale, și 558 de cazuri la mistreți. În total, fuseseră stinse 12 focare în întreaga țară, iar 364.212 de porci afectați de boală au fost sacrificați.

Autoritățile buzoiene s-au aflat în alertă și în cursul zilei de ieri, după ce lângă un tomberon aflat în Zona Industrială, câțiva trecători au descoperit cadavrul unui purcel. Aceștia au anunțat autoritățile, suspectând că ar putea fi vorba de un animal decedat din cauza PPA care a fost aruncat la gunoi. Cadavrul a fost ridicat de către specialiștii de la DSVSA, după care s-a trecut la dezinfectarea zonei adiacente. Ulterior, cadavrul animalului a fost examinat, constatându-se că acesta nu prezenta nici un fel de urme specifice PPA, însă pentru mai multă siguranță, au fost recoltate și probe care au fost trimise la analize la laboratorul central.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*