Încă două focare de pestă porcină africană confirmate în județul Buzău

18 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Doi porci au fost deja sacrificați și s-a trecut la aplicarea măsurilor ce se impun pentru a se împiedica răspândirea bolii.

 

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București a informat, joi seară, autoritățile sanitar veterinare buzoiene că virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat în cazul unor porci din două noi gospodării din județ. Una dintre ele se află în localitatea Scurtești, comuna Vadu Pașii, iar cealaltă în satul Gura Dimienii, comuna Beceni.

În ambele comune prezența virusului fusese confirmată și anterior, în alte localități, astfel că diagnosticul nu i-a luat foarte mult prin surprindere pe medicii veterinari care, împreună cu reprezentanții autorităților locale, au trecut imediat la implementarea măsurilor de siguranță ce se impun în astfel de situații.

În primul rând, cele două gospodării în care sunt confirmate focarele au fost plasate sub supraveghere oficială, efectuându-se totodată și dezinfecția acestora. În cazul gospodăriei din Scurtești, autoritățile sanitar-veterinare au dispus și măsura sacrificării celor doi porci infectați, cadavrele fiind apoi ecarisate, pentru a se împiedica astfel răspândirea virusului. Tot în acest scop, în zonele respective a fost restricționată circulația persoanelor, a animalelor și mijloacelor de transport, precum și a produselor și subproduselor de origine animală.

 

Practic, se repetă scenariul din urmă cu o săptămână, când măsuri similare de siguranță au fost luate după confirmarea primului focar de pestă porcină africană din Vadu Pașii, în localitatea Focșănei. Între timp, în satul Scurtești a mai apărut o suspiciune de PPA, care însă nu a fost confirmată în urma analizelor de laborator, însă de această dată lucrurile au stat altfel.

La acest moment, ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, iar în condițiile în care datele și informațiile culese vor depăși sfera de competență a DSVSA Buzău, se va apela la sprijinul polițiștilor, pentru activități și acțiuni specifice în vederea identificării sursei virale.

Datele comunicate de catre DSVSA relevă că în prezent pesta porcină africană este prezentă în șapte focare localizate în șase gospodării din județ. Este vorba de satul Mărgăriți din comuna Beceni, satul Gura Dimienii din aceeași comună, satul Amara din comnuna Balta Albă -cu două focare, și satele Vadu Pașii, Focșănei și Scurtești din comuna Vadu Pașii.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Celor șapte focare din localitățile menționate li se mai adaugă un caz de PPA confirmat la un porc mistreț de pe raza unui fond de vânătoare de la Beceni. De asemenea, au fost stinse până acum trei focare, iar în alte trei au fost plasați porci-santinelă. În fiecare dintre cele trei focare au fost plasați câte doi porci-santinelă, care vor rămâne aici timp de 45 de zile, după care le vor fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor. În cazul în care se va constata că nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor și totodată vor fi ridicate restricțiile sanitar veterinare.

În continuare, DSVSA și autoritățile județene solicită sprijinul şi înţelegerea populației în ceea ce privește respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. „Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, a declarat medicul veterinar Ciprian Botezatu, directorul executiv al DSVSA Buzău. Acesta a mai adăugat că, până la această dată, au fost despăgubiți doi  proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3.300 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*