Programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică se extinde și la Timișoara

18 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Primele operații ar putea avea loc în luna aprilie, echipa medicală de la Institutul de Boli Cardiovasculare urmând să colaboreze cu specialiștii de la clinica italiană San Donato.

 

Programul de succes pe care spitalul de copii Marie Curie îl desfășoară de mai mulți ani în parteneriat cu clinica San Donato din Italia, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, se va extinde și la Timișoara, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Ministrul Sănătății a dat asigurări în acest sens cu ocazia vizitei efectuate zilele trecute la Institutul Inimii din Timișoara, precizând că în cursul zilei de azi are programată o întâlnire cu medicii italieni de la clinica San Donato, în cadrul căreia va discuta cu aceștia detaliile extinderii parteneriatului început în urmă cu șase ani la spitalul Marie Curie. La vremea respectivă, chirurgia cardiovasculară pediatrică era aproape inexistentă în România, cei mai mulți copii cu malformații cardiace fiind operați în clinici din străinătate, întrucât medicii români nu aveau pregătirea necesară, iar dotările nu se ridicau la standardele impuse. Inițiativa a aparținut medicilor de la Marie Curie, iar programul a început să dea rezultate, la acest moment, mai mulți specialiști din țară au pregătirea necesară pentru a efectua astfel de intervenții chirurgicale, iar pacienții nu mai sunt nevoiți să apeleze la clinicile din străinătate. Un mare merit în acest sens le revine specialiștilor italieni care i-au format pe colegii lor români în cursul unor stagii de pregătire la clinica San Donato, cât și în cadrul unor misiuni medicale în România. La început, operațiile din România erau efectuate de echipele medicale din Italia, asistate de medicii români. Pe măsură ce și doctorii români au dobândit experiența necesară, au început să efectueze singuri astfel de intervenții.

 

Sorina Pintea

Misiunile medicale au continuat, iar în anul 2016, parteneriatul dintre cele două spitale a fost prelungit pentru încă trei. Cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și de această dată, în program urmând să fie inclus și Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timișoara. Unitatea medicală dispune de patru săli de operație în care vor putea fi efectuate astfel de intervenții. Două sunt deja funcționale, iar celelalte două urmează a fi puse la punct până în luna aprilie, cu contribuție financiară din partea Ministerului Sănătății. „Există în acest moment, la Institutul de Boli Cardiovasculare, patru săli de operaţie, dintre care două pot fi utilizate. Ministerul Sănătăţii va face investiţii pentru dotarea celorlalte două săli de operaţii, astfel încât toate cele patru spaţii să poată funcţiona la întreaga capacitate. Noi vrem să extindem programul cu clinica San Donato, astfel încât în luna aprilie, când vom semna contractul şi vom statua colaborarea cu ei, să prindem şi Timişoara în cadrul acestui contract. Teoretic, din luna aprilie vom putea face operaţii pe cord la copii şi în Timişoara”, a declarat Sorina Pintea.

 

Dr. Constantin Luca

La rândul său, managerul institutului, dr. Constantin Luca, a declarat că deschiderea unei secții de chirurgie cardiovasculară pediatrică era un proiect mai vechi de-al său, impus de o necesitate, dat fiind numărul mare de copii din România care se nasc cu malformații congenitale cardiace. „Peste o mie de copii se nasc anual cu malformaţii congenitale. Rămâne un necesar foarte mare de operaţii pe cord la nou-născuţi. Ministerul Sănătăţii ne-a acceptat structura administrativă pentru acest departament, din punct de vedere legal putem desfăşura aceste activităţi. Urmează celelalte etape, şi anume, dotarea blocului operator şi etapa de pregătire a personalului”, a declarat acesta.

La începutul anilor 2000, la institutul din Timișoara au fost efectuate câteva operații pe cord în cazul unor nou-născuți cu malformații cardiace, de către medicul Ioan Socoteanu, însă conducerea de atunci a spitalului a interzis efectuarea acestor intervenții în cazul copiilor sub 15 kilograme, după ce un anestezist a refuzat să mai intre în operație, întrucât a considerat că gradul de risc în cazul unui copil ce urma să fie operat depășea dotările clinicii, acela fiind momentul în care chirurgia cardiovasculară pediatrică a fost sistată la institutul timișorean.

 

La Timișoara, Sorina Pintea s-a întîlnit și cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”. În urma discuțiilor cu managerul spitalului și șeful secței de chirurgie plastică, ministrul Sănătății a declarat că livrarea de echipamente pentru dotarea Centrului de mari arși din acest spital va continua în lunile următoare, astfel încât se estimează că ar fi posibil ca acest centru să fie funcțional în luna mai. „Am discutat cu managerul spitalului şi cu şeful Secţiei de chirurgie plastică şi am convenit ca atunci când se va face livrarea acestor aparate, spitalul să contribuie cu ceea ce lipseşte, astfel încât în luna mai să putem aproba o linie de gardă pentru marii arşi şi să dăm drumul centrului, aşa cum trebuie”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Totodată, ministrul a vizitat Spitalul de copii „Luis Țurcanu”, unde a discutat cu managerul unității sanitare și personalul medical  și a vizitat noul corp al  spitalului, care va fi realizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale. Sorina Pintea a  promis, cu această ocazie, că Ministerul Sănătății va contribui cu suma de 15 milioane de lei pentru acest proiect și a solicitat ca municipalitatea să acopere diferența de 7 milioane de lei, suma necesara pentru ca noul spital să fie finalizat în acest an.

Am ținut foarte mult să vin aici pentru că Centrul Universitar Timișoara este un punct de referință în sistemul sanitar din România. Sunt aici medici renumiți cu care mă sfatuiesc deseori în elaborarea programelor de sănătate și a noilor strategii“, a subliniat ministrul Sorina Pintea, în urma acestei vizite.

 


Adaugati un comentariu


 

*