DSVSA Buzau a ridicat interdictiile impuse de pesta porcina africana

26 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Prin urmare, comercializarea de suine este din nou permisa in targurile de animale, reprezentantii institutiei subliniind faptul ca aceste targuri trebuie sa fie doar cele autorizate.

 

Veste buna pentru buzoienii care incepusera sa isi faca griji ca nu vor mai putea sa isi cunpere porc de Craciun din cauza carantinei impuse atat in judet cat si lanivel national, ca urmare a aparitiei unor cazuri de pesta porcina africana in judetul Satu Mare. Pentru a se evita raspandirea bolii, Agentia Nationala Sanitar Vaterinara si pentru Siguranta Alimentelor a impus o serie de masuri la nivelul intregii tari, masuri care au avut aplicabilitate si la nivelul judetului Buzau, desi distanta fata de zona in care au fost descoperite cazurile de pesta porcina africana este destul de mare.

Prin urmare, la nivelul judetului a fost instituita interdictia comercializarii de porci in targurile de animele, iar inspoectorii sanitar veterinari au verificat cu strictete, in ultima perioada, modul in care aceasta masura este respectata. Intre timp, situatia de la Satu Mare s-a rezolvat, nu au mai aparut alte cazuri noi si, ca urmare, s-a decis ridicarea masurilor de carantina impuse la nivel national.

Anuntul a fost facut de catre DSVSA Buzau, prin intermediul unui comunicat semnat de directorul adjunct al institutiei, medicul veterinar Ciprian Botezatu. Acesta precizeaza ca au fost ridicate restrictiile sanitare veterinare impuse de evolutia pestei porcine africane si, prin urmare, la nivelul judetului Buzau este ridicata interdictia organizarii de targuri pentru vanzarea si cumpararea suinelor.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Totodata, dr. Ciprian Botezatu precizeaza ca medicii veterinari de libera practica teritoriali vor elibera documentele specifice pentru miscarea porcinelor, mai precis formularul de miscare si certificatul care atesta starea de sanatate a animalelor.

Informatia a fost transmisa si consiliilor locale din judet, in calitatea acestora de organizatori ai targurilor de animale. De aici, vestea urmeaza a fi raspandita in randul comunitatilor locale, pentru a ajunge la cunostinta tuturor celor interesati, fie ca este vorba de crescatori de suine, fie ca este vorba de persoane interesate sa cumpere animale.

In judet sunt doar trei targuri de animale autorizate sanitar veterinar, la Buzau, Ramnicu Sarat si Rusetu, iar directorul adjunct al DSVSA atrage atentia ca, indiferent de specie, comercializarea animalelor vii in conditii legale trebuie sa se faca doar in cadrul acestor targuri.

 

Dr. Ciprian Botezatu reaminteste totodata ca organizarea de targuri de animale neautorizate sanitar veterinar cat si comercializarea animalelor vii fara documente sanitar-veterinare se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 600 la 1.200 de lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice.

DSVSA Buzau a transmis totodata rugamintea ca, in situatia in care pe raza localitatiilor din raza de responsabilitate a fiecarui consiliu local in parte sunt organizate, cu caracter periodic sau permanent, targuri de animale neautorizate sanitar veterinar, sa fie facute urgent toate demersurile intrarii in legalitate.

Avand in vedere conditiile de risc epidemiologic in care Romania inca se afla prin evolutia in statele vecine a pestei porcine africane, se mentine necesitatea acordarii in continuare a unei atentii sporite informatiilor transmise prin materialele informative referitoare la pesta porcina africana, se mai precizeaza in comunicatul DSVSA Buzau.

 


Adaugati un comentariu


 

*