Pesta porcina interzice organizarea de targuri de animale la Buzau

11 august 2017 | 0 comentarii |

Directia Santara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a luat aceasta decizie, la fel ca in toata tara, ca urmare a confirmarii a doua cazuri de pesta porcina africana in Satu-Mare.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Avand in vedere actualul context al confirmarii pestei porcine africane la porcii domestici din in doua gospodarii individuale din muncipilul Satu Mare, in afara masurilor deja luate de catre DSVSA Buzau, este in vigoare si interdictia organizarii de targuri pentru vanzarea/cumpararea de porcine , transmite DSVSA Buzau, printr-un comunicat. „In consecinta, medicii veterinari de libera practica teritoriali nu vor mai elibera documentele specifice (formularul de miscare si certificatul care atesta starea de sanatate a animalelor) pentru miscarea porcinelor”, subliniaza dr. Ciprian Botezatu, directorul adjunct al institutiei, in comunicatul amintit.

In dicument se mentioneaza ca interdictia are caracter permanent, urmand ca la data ridicarii acesteia sa se revina cu informatii in acest sens. „Consiliile locale din judetul Buzau, in calitatea acestora de responsabili cu organizarea targurilor de animale sunt informate despre aceasta interdictie cu rugamintea de a populariza masura interdictiei de comercializare a porcinelor in targuri si de a lua toate masurile ce se impun aplicarii acesteia”, se mentioneaza in comunicat.

 

Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice, mortala pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a proteja porcii de aceasta boala, medicii veterinari recomanda:

nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;

1.cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porci domestici;

2.nu hraniti animalele cu resturi alimentare; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii, sau resturi de carne;

3.nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie, in scopul montei cu animale din alta exploatatie;

4.nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;

5.nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

 

Cum arata un porc bolnav de pesta porcina africana?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapida, intervenita intr-un timp extrem de scurt;
  • temperatura foarte ridicata (40,5 – 42◦C) si stare febrila;
  • roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
  • lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers;
  • vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

Ce trebuie facut in cazul in care exista suspiciuni ca un porc este bolnav de pesta porcina africana?

Persoanele/ fermele care constata ca porcul/porcii prezinta simptomele de mai sus, sunt obligate sa anunte, imediat, medicul veterinar imputernicit de libera practica din localitate, medicul veterinar oficial sau Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul dumneavoastra.

Toate animalele suspecte trebuie ucise si neutralizate, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii, ai caror porci sunt identificati in Sistemul National de Inregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor”, se subliniaza in comunicatul DSVSA Buzau.

 

In data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor impreuna cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt si au intreprins masuri specifice, in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei. Totodata a fost adoptata o Decizie privind unele masuri de protectie din cauza pestei porcine africane in Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*