Măsuri speciale împotriva PPA în județul Buzău

12 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

UPDATE, 14 ianunarie: Analizele de laborator au infirmat prezența virusului PPA la cei doi porci din gospodăria de la Scurtești. Ca urmare, în comuna Vadu Pașii rămân active cele două focare de la Focșănei și V. Pașii, anunță autoritățile buzoiene. 

 

Municipiul reședință de județ şi alte 15 localităţi limitrofe au intrat în zona de supraveghere , după ce alte două focare secundare de pestă porcină africană au fost depistate în comuna Vadu Pașii, după cele din satul Focșănei.

 

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat, vineri, prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la încă doi porci dintr-o gospodărie din Vadu Pașii (considerată focar secundar, în legătură directă cu cel de la Focșănei). Alte două suine – posibil infectate cu pestă porcină africană – din satul Scurtești au fost eutanasiate de sanitar-veterinari, probele biologice recoltate de la acestea fiind trimise pentru analize la laboratorul din Capitală, a anunțat Biroul de presă al Prefecturii Buzău.

În acest context, prefectul Buzăului, Carmen Ichim, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în ședință extraordinară și a fost aptobat planul de intervenție pentru focarul de pestă porcină africană confirmat în urma analizelor efectuate la IDSA în cazul celor patru porci la care s-a confirmat PPA într-o gospodărie situată în satul Focșănei, comuna Vadu Pașii.

Printre măsurile luate încă de la apariția suspiciunii de infestare cu PPA a porcilor din exploatația amintită se numără efectuarea a două dezinfecții temeinice, amplasarea de afișe de avertizare în zona focarului și informarea locuitorilor cu privire la măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii bolii”, se menționează în comunicatul Prefecturii Buzău.

 

S-au instituit, de asemenea, măsuri de supraveghere și protecție în municipiul Buzău şi alte 15 localităţi limitrofe. Astfel, a fost instituită o zonă de protecție cu raza de 3 km în jurul focarului (Focşănei, Gura Câlnăului, Băjani, Vadu Paşii – parţial şi Mărăcineni – parţial) și a unei zone de supraveghere cu raza de 10 km (Potârnicheşti, Poşta Câlnău, Zilişteanca, Aliceni, Boboc – Gară, Boboc – parţial, Scurteşti, Stănceşti, Dâmbroca – parţial, municipiul Buzău, Mărăcineni, Căpăţâneşti, Potoceni, Măteşti, Brădeanca şi Verneşti – parţial).

În aceste zone vor fi impuse restricții cu privire la transporturile de animale, va fi efectuat un recensământ al tuturor porcilor din gospodării particulare și exploatații comerciale și vor fi instituite filtre de control în trafic cu echipe mixte alcătuite din reprezentanţi ai DSVSA Buzău, IPJ Buzău şi IJJ Buzău”, se precizează în comunicatul amintit.

Autoritățile atrag atenția localnicilor că „nerespectarea măsurilor stabilite de DSVSA Buzău în cadrul Planului de Intervenție poate duce la propagarea necontrolată a epodemiei de PPA și, în acest caz, se va impune sacrificarea tuturor porcilor din zona de protecție”.

În judeţul Buzău au fost declarate, anterior, şase focare de PPA în gospodăriile populaţiei, trei fiind deja închise, iar în alte trei au fost plasați porci-santinelă, urmând a fi închise în perioada următoare.

La nivel național,  gripa porcină africană evoluează în peste 300 de localități din 19 județe, iar numărul focarelor a ajuns la aproape 1.150, peste 364.200 de porci fiind uciși din cauza virusului.


Adaugati un comentariu


 

*