Recomandări de la DSVSA Buzău cu privire la sacrificarea și comercializarea porcilor

10 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Precizările vin în contextul existenței mai multor focare de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului, dar și al regulilor sanitare impuse de pandemie.

 

Chiar dacă anul acesta Sărbătorile de Iarnă vor fi ușor atipice și lipsite de fastul obișnuit, e greu de închipuit că românii vor renunța la tradițiile specifice, între care sacrificarea porcului. Pentru că mai sunt doar două săptămâno până la Crăciun, medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) reamintesc buzoienilor să respecte recomandările privind sacrificarea și comercializarea suinelor, pentru a respecta normele legale în vigoare și pentru nu pune în pericol sănătatea lor și pe a celor care vor consuma carne de porc.

Astfel, ținând cont de contextul epidemiologic actual impus de prezența pestei porcine africane (PPA), buzoienilor li se aduce la cunoștință că porcii vii pot fi cumpărați doar din fermele autorizate sau de la persoanele fizice înregistrate sanitar veterinar. O listă a exploatațiilor și persoanelor autorizate să comercializeze porci vii a fost pusă la dispoziția celor interesați pe site-ul DSVSA, astfel încât buzoienii să poată apela la o  sursă de încredere.

Indiferent de modalitatea de achiziție, porcii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de Formularul de Mișcare și Certificatul Sanitar Veterinar, eliberate de medical veterinar împuternicit. Este bine e știut, de asemenea, că transportul porcilor vii cu mașina personală, de la vânzător la domiciliul cumpărătorului, este permis doar dacă distanța este mai mică de 50 kilometri și sunt asigurate condiții minime de bunăstare a animalelor.

 

Medicii veterinari buzoieni vin și cu recomandări referitoare la sacrificarea porcilor în gospodărie, astfel încât să fie evitat riscul răspândirii unor boli și să fie protejată, în același timp, sănătatea consumatorilor. Astfel, orice modificare a stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare  – inapetență, mers greoi, vomă, diaree, modificări de culoare a pielii etc. – trebuie comunicată obligatoriu medicului veterinar. De asemenea, după sacrificarea animalului, orice modificare de aspect, culoare, consistență a organelor interne (splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, acumulări de lichide în cavități, hemoragii punctiforme pe rinichi, cord etc.) trebuie să presupună în mod obligatoriu stoparea oricărei activități și anunțarea medicului veterinar.

Este interzisă administrarea în hrana porcilor a resturilor (spălătură sau alte deșeuri) rezultate în urma sacrificării, tranșării, porționării și pregătirii porcului în gospodărie, la fel și comercializarea sub orice formă a cărnurilor obținute din sacrificări pentru consum familial, în gospodăria individuală” – se arată într-un comunicat al DSVSA.

 

Nu în ultimul rând, medicii veterinari atrag atenția că este neapărat necesară efectuarea examenului trichineloscopic, ce poate fi făcută începând cu această săptămână în trei puncte de testare deschise în Buzău și Râmnicu Sărat, precum și la cabinetele medicilor din circumscripții, care sunt dotate cu aparatura necesară.

În ceea ce-i privește pe consumatorii care își procură din piață sau magazin carnea de porc și produsele derivate, aceștia sunt sfătuiți să cumpere doar din unități avizate sanitar-veterinar.

Achiziționarea acestor produse din alte locuri, cu origini necunoscute, provenite din tăieri clandestine sau care nu a fost suspusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenul trichineloscopic poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor” se mai arată în comunicatul DSVSA.

În prezent, în județ sunt active 10 focare de PPA la porci domestici în gospodării particulare, cărora li se adaugă alte două focare în exploatații profesionale din Zărnești și Amaru. De asemenea, sunt consemnate 71 de cazuri de PPA la mistreți, pe raza a 18 fonduri e vânătoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*