Campania de imunizare împotriva Covid-19 începe cu o simulare la nivel național

10 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta va avea loc în cea de-a treia săptămână a lunii decembrie, după ce va fi avizată înființarea centrelor de vaccinare.

 

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 a comunicat o serie de noi decizii. în urma ședinței de ieri după-amiază, în cadrul căreia reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din țară au comunicat datele despre spațiile identificate în fiecare județ pentru amenajarea centrelor de vaccinare.

Cu această ocazie,  numărul de centre fixe destinate vaccinării personalului medical a fost majorat, de la 302 centre la nivel național stabilite în primă fază, la 352 de centre. Acestea vor fi amenajate în cadrul unităților sanitare și vor fi destinate exclusiv vaccinări personalului sanitar, fiind primele centre în care se va începe campania de imunizare. Totodată, de la 597 de centre fixe destinate vaccinării populației din categoriile de risc și apoi populației generale, s-a ajuns la 663 de centre, cărora li se adaugă 78 de centre mobile.

Medicul militar. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a declarat că numărul centrelor de vaccinare va fi actualizat permanent, în funcţie de nevoile identificate în fiecare etapă a campaniei de vaccinare, pentru a facilita accesul tuturor persoanelor care doresc să se vaccineze.

Le nivelul județului Buzău sunt stabilite la acest moment 19 centre de vaccinare, dintre care 7 vor fi înființate pe raza municipiului reședință de județ.

 

În cadrul ședinței s-a discutat mult despre componenta logistică a campaniei, insistându-se în mod special pe centrele care vor fi amenajate în afara spitalelor, destinate vaccinări populației. Sălile de sport și căminele culturale sunt considerate a fi cele mai potrivite spații pentru amenajarea acestor centre, discuțiile purtate fiind axate pe  chirii, crearea circuitelor, asigurarea serviciilor de dezinfectare şi de curăţenie și managementul deşeurilor.

La acest moment, importantă este și creșterea nivelului de informare a populației și a gradului de încredere în vaccin, pe baza unor informaţii corecte, din surse oficiale, argumentate ştiinţific, ușor accesibile publicului larg. În acest sens, platforma special dedicată va fi permanent actualizată cu informați accesibile și necesare publicului larg, dar și specialiștilor în domeniul medical.

 

Lt. col dr. Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 a mai precizat că, săptămâna viitoare, se va aviza înființarea centrelor de vaccinare, însă aprobările pentru funcționare vor fi acordate doar atunci când acestea vor fi echipate complet.

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre o simulare la nivel național, pe care comitetul național de coordonare intenționează să o desfășoară în a treia săptămână din decembrie, înainte de Sărbătorile de Iarnă.

Ne dorim, sper să şi reuşim, un exerciţiu naţional de simulare la nivel naţional, în care să identificăm, să învăţăm, de fapt, din tot acest lanţ logistic – de la recepţia vaccinurilor, stocare, distribuţie, organizarea centrelor de vaccinare. Vrem să avem această simulare la nivel naţional pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi şi pentru a le corecta din timp, astfel încât, la momentul începerii efective a activităţilor de vaccinare, lucrurile să se desfăşoare fără întrerupere. Ne dorim ca înainte de Sărbătorile de Iarnă, în cea de-a treia săptămână din decembrie, să putem fi capabili să facem această simulare naţională”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*