Prima confirmare a eficienței vaccinării anti-Covid în România

17 februarie 2021 | 0 comentarii |

Autoritățile au putut face o primă evaluare, după ce majoritatea cadrelor medicale au primit ambele doze de vaccin.

 

Campania de vaccinare anti-Covid demarată în data de 27 decembrie 2020 începe să-și arate eficiența, după ce primele rezultate au putut fi evaluate de autorități, în urma vaccinării majorității persoanelor incluse în etapa întâi cu ambele doze de vaccin. În această etapă au fost incluse cadrele medicale și lucrătorii din asistența socială, fiin vorba ce circa 250.000 de peroane eligibilde din rândul cadrelor medicale. Dintre acestea, 89,96% primiseră ambele doze până la începutul acestei săptămâni, iar 98,84% primiseră prima doza, iar în aceste condiții s-a putut face o evaluare mai clară a impactului pe care l-a avut vaccinarea în rândul personalului medical.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat astfel că în ultimele 4 săptămâni s-a constatat o scădere cu 87,7% a incidenței infectărilor în rândul personalului medical și din asistență socială, în condițiile în care au fost respectate aceleași reguli de prevenție ca și până acum, ceea ce înseamnă că s-a ajuns de la aproximativ 500 de cazuri pe săptămână, la doar 50.

Aceleași beneficii se constată și în cazul centrelor medico-sociale unde, din cele circa 49.000 de persoane programate, 58,45% au primit ambele doze, iar  86,67% au fost vaccinate cu prima doză. În acest caz, rata de infectare s-a redus cu 65%, ceea e a redus semnificativ riscul apariției focarelor.

 

Coordonatorul CNCAV a prezentat și cazurile în care s-au înregistrat efecte adverse la vaccinul anti-COVID, iar cele mai multe dintre persoanele care au manifestat astfel de reacții sunt femeile. În perioada 9-14 februarie au fost raportate 432 de reacţii adverse, 76% pe platforma ANMDMR, iar celelalte în registrul electronic naţional al vaccinărilor, la INSP. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani, iar 77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei. Perioada medie între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile. „În funcţie de severitatea manifestărilor au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare, febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă, subliniind că în total, de la debutul perioadei de vaccinare, au fost raportate 3.070 de reacții adverse, ceea ce înseamnă foarte puțin raportat la numărul total de persoane vaccinate. De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 715.748 de persoane, din care 630.098 de persoane cu vaccin Pfizer, 68.743 cu Moderna şi 16.907 cu AstraZeneca.

 

Vaccinarea personalului medical și din asistența socială va continua și în perioada următoare, urmând ca centrele speciale ce le sunt destinate să se închidă pe măsură ce toate persoanele eligibile care doresc să se vaccineze vor primi ambele doze. Pentru etapa I au fost deschise 269 de astfel de centre, marea majoritate în unități medicale, iar dintre acestea, 42 au fost deja închise, în urma finalizării activități de vaccinare a celor din această etapă.

O altă prioritate a momentului o reprezintă vaccinarea personalului din Învățământ, activitate ce ar putea fi trecută în seama unor echipe mobile care se vor deplasa la centrele amenajate în cadrul caselor corpului didactic din fiecare județ. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, o decizie clară în acest sens urmează a fi luată în perioada următoare, astfel că la 1 martie să poată fi începută vaccinarea cu prioritate a personalului didactic. Până în prezent, s-au vaccinat în jur de 30.000 de cadre din Învăţământ, iar peste 120.000 sunt programate.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că există posibilitatea creșterii pragului de vârstă pentru administrarea vaccinului de la Astra Zeneca, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că aceste este eficient și pentru persoanele peste 65 de ani, recomandând administrarea și în cazul acestei categorii. „Cu siguranţă vom reevalua datele ştiinţifice disponibile. Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania Astra Zeneca, date care sunt în momentul de faţă în curs de publicare. Acestea vor fi trimise şi către Agenţia Europeană a Medicamentului. În momentul în care vor fi acceptate, și România va creşte, probabil, acest prag al vârstei, la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii”, a declarat acesta. În prezent vaccinul este administrat în România persoanelor între 18 și 55 de ani, cu un interval de 8 săptămâni între prima doză și rapel.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai anunțat că, începând cu această săptămână, persoanele cu dizabilităţi se pot programa la vaccinare, platforma dezvoltată de STS fiind optimizată în acest sens. „Platforma informatică dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost optimizată, iar din 15 februarie permite programarea persoanelor cu dizabilităţi. Aplicaţia interoghează baza de date pusă la dispoziţie de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii şi face posibilă validarea persoanelor eligibile acestei categorii”, este anunțul făcut în acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*