Buzăul, sub media pe țară la vaccinarea anti-Covid

În timp ce media națională este de 20,33%, în județul Buzău au fost vaccinate doar puțin peste 91.000 de persoane, ceea ce înseamnă 14,1% din populație.

 

Pentru prima dată, comitetul național de coordonare a activității de vaccinare a dat publicității situația vaccinării pentru fiecare județ, indicând procentele din populație care au primit până acum cel puțin o doză de vaccin. Media la nivel național este de 20,33%, reprezentând procentul din populația totală care a primit cel puțin o doză până acum. În cifre, este vorba de 3.378.699 de persoane, din care 1.349.089 de persoane vaccinate cu prima doză şi 2.029.610 de persoane şi cu cea de-a doua. Totodată, peste 1,4 milioane de persoane sunt programate pentru vaccinare pe platforma on-line iar alte aproximativ 250.000 se află pe lista de așteptare.

Clasamentul este condus de București, cu o rată de imunizare de peste 31%, urmat de Cluj, Timiș, Brașov, Sibiu și Constanța, cu rate de imunizare cuprinse între 28% și 21,4% – peste media pe țară. Nu întâmplător, este vorba de regiuni în care incidența cazurilor de Covid-19 a fost foarte ridicată în perioada valului al treilea, ceea ce a impus restricții suplimentare și chiar carantină. Din acest motiv, se pare că populația a conștientizat mai bine importanța vaccinării, iar rata ridicată de imunizare se datorează și acțiunilor organizate aici cum ar fi maratoanele de vaccinare de la Timișoara și Cluj.

De cealaltă parte, ultimele locuri din clasament sunt ocupate de Bacău, Giurgiu Botoșani și Suceava, cu rate de vaccinare între 10,8% și 10%. Surprinzător este faptul că Suceava se află în coada clasamentului, deși la debutul pandemiei a fost cel mai afectat județ, fiind prima zonă în care s-au instituit măsuri de carantină.

 

 În Buzău, rata de imunizare este de doar 14,1% din totalul populației ceea ce clasează județul pe locul 27 pe țară, cu aproximativ 6 procente sub media națională. La finalul zilei de ieri, în județ fuseseră vaccinate în total 91.177 de persoane, dintre care 33.472 au primit ambele doze, iar 57.705 au primit doar o doză și așteaptă rapelul.

Suplimentar față de vaccinarea în centrele comunitare, la nivelul județului a început și vaccinarea cu echipe mobile în zonele rurale fără medici de familie. Azi începe vaccinarea și în cabinetele celor 90 de medici de familie care și-au manifestat intenția să se implice în campanie, însă doar 11 dintre ei obținuseră până ieri acceptul unor pacienți pentru a primi vaccinul.

Pentru perioada următoare se mai are în vedere amenajarea a două puncte de vaccinare care vor funcționa doar în week-end în două zone aglomerate din Buzău și Râmnicu Sărat, precum și a unui centru drive-thru, în parcarea unuia din centrele comerciale din Bariera Ploiești. Atât în aceste puncte de vaccinare cât și în centrul drive-thru, vaccinarea ar urma să se facă fără programare, doar pe baza actului de identitate.

 

Tot fără programare se vor putea vaccina și cei care se prezintă, începând de sâmbătă, în oricare centru de vaccinare din țară, conform anunțului medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Începând de vineri, 7 mai, ne propunem să avem o nouă modalitate de prezentare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică şi luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare fără programare. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14.00, până la finalul programului, la ora 20.00, fără programare. Menţionez pentru persoanele de peste 60 ani că se pot prezenta pe tot parcursul intervalului de lucru de la 8 dimineaţa la orele 20.00. Suplimentar, în funcţie de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare. Un centru, dacă are capacitate de 100 de persoane şi are 50 de persoane programate va elibera bonuri pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Cei care se prezintă suplimentar, eventual, pot să fie trecuţi pe o listă separată şi să se prezinte a doua sau a treia zi eşalonat, în funcţie de numărul celor care se adresează centrelor de vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță. Practic, prin această nouă măsură se creează posibilitatea pentru oricine să se vaccineze când dorește și cu ce ser dorește, astfel că nu va mai fi nevoie să se programeze și să stea pe lista de așteptare.

 


Adaugati un comentariu


 

*