A început vaccinarea cu echipe mobile și la Buzău, în localitățile fără medici familie

26 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, operatorii economici de pe raza județului pot solicita sprijin Direcției de Sănătate Publică  pentru vaccinarea angajaților la locul de muncă.

 

Județul Buzău intră de săptămâna aceasta într-o nouă etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid, în care autoritățile doresc să faciliteze vaccinarea în localitățile în care nu există medici de familie și nici centre comunitare de vaccinare. Pentru locuitorii din aceste zone, dorința de a se vaccina este astfel greu de pus în practică, neavând la dispoziție mijloacele tehnice pentru a se programa pe platforma on-line și nici un medic de familie care să îi programeze. În plus, și distanța până la cel mai apropiat centru de vaccinare reprezintă o problemă, astfel că cea mai bună soluție în cazul acestor comunități este vaccinarea prin intermediul echipelor mobile.

Din această săptămână, echipele mobile formate la nivelul Direcției de Sănătate Publică întră în acțiune, pe lista deplasărilor care urmează să fie făcute în perioada următoare fiind trecute 11 localități. Este vorba de Bozioru, Buda, Cănești, Chiliile, Colți, Largu, Odăile, Pardoși, Racovițeni, Robeasca și Valea Salciei, localități în care echipele mobile au început să mergă chiar din acest weekend, iar localnicii sunt înștiințați din timp despre acest lucru de către autoritățile administrație locale.

 

La Valea Salciei a ajuns prima echipă mobilă, iar vaccinarea anti-Covid se face la dispensarul din comună. Oamenii au aflat de câteva zile că se vor putea vaccina fără programare, așa că sâmbătă dimineață au mers să se vaccineze. În Valea Salciei locuiesc peste 800 de suflete, răspândite în mai multe sate izolate, iar un medic de familie vine o singură zi pe săptămână și nu ar fi avut cum să vaccineze atâta lume. Din fericire, în comună nu au fost decât 4 cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, iar peste 40 de oameni, majoritatea vârstnici, au mers la vaccinare chiar în prima zi. Fericită că astfel va fi protejată de temutul virus, o bunică de 72 de ani le-a adus medicilor ouă încondeiate și câte o sticluță cu țuică și cu zmeurată făcută de ea, în casă.

Vaccinarea cu echipele mobile se face cu serul de la Pfizer, astfel că va fi nevoie de două deplasări în zonele respective, pentru administrarea primei doze și apoi a rapelului.

Instituția Prefectului a anunțat că există și posibilitatea înființării de puncte de vaccinare la sediile operatorilor economici, dacă există solicitări în acest sens. Astfel, angajații companiilor care își desfășoară activitatea în județ pot solicita vaccinarea direct la locul de muncă, iar operatorii economici interesați să ofere o astfel de facilitate, se pot adresa oricând Direcției de Sănătate Publică, pentru a organiza o astfel de acțiune. După cum a decis recent comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare, în cadrul acestor puncte de vaccinare organizate la sediile agenților economici se pot imuniza atât angajații cât și familiile acestora.

 

Spitalul CFR Buzau

Astăzi este așteptată să sosească în țară cea mai mare tranșă de vaccinuri de la Pfizer, primită de la debutul campaniei de vaccinare, fiind vorba de 725.400 de doze. Acestea se vor adăuga celor 4.397.309de doze recepționate până acum, dintre care 3.843.269au fost deja utilizate. De asemenea, va sosi și o nouă tranșă de 40.800 de doze de vaccin de la AstraZeneca, din care au fost primite până acum 1.517.200 de doze și administrate 533.125.

La sfârșitul săptămânii trecute au fost recepționate 76.800 de doze noi cu serul de la Moderna, care se adaugă celor 560.400 primite anterior, din care se administraseră până sâmbătă 395.601 de doze.

Tot de astăzi, la spitalul CF Galați, secția exterioară Buzău sunt disponibile 24 de paturi pentru recuperarea pacienților care s-au vindecat de Covid-19, însă necesită în continuare îngrijiri medicale. Măsura a fost luată pentru a degreva întrucâtva Spitalul Județean de Urgență și pe cel de la Râmnicu Sărat, care au fost copleșite de numărul mare de pacienți cu Covid-19 din perioada celui de-al treilea val al pandemiei.

La spitalul CFR au fost create circuite separate și au fost aduse concentratoare de oxigen pentru a face față consumului ridicat, dat fiind faptul că majoritatea pacienților negativați necesită încă oxigenoterapie până la refacerea totală.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*