Autoritățile buzoiene confirmă redeschiderea spitalului din Râmnicu Sărat și inaugurarea primului centru de vaccinare drive-thru

Vestea mai puțin plăcută este ca a „căzut” protocolul cu Spitalul CFR privind recuperarea pacienților care au suferit forme severe de Covid-19.

 

Viorel Holban

Noua echipă de la conducerea Prefecturii Buzău a prezentat astăzi o sinteză a activităților din prima lună de când a fost numită în fruntea administrației județene, ocazie cu care au fost anunțate și două vești bune care țin de sectorul sanitar.

Prima dintre ele și cea mai așteptată, de mai bine de un an de zile, se referă la redeschiderea spitalului din Râmnicu Sărat, care a fost declarat spital suport Covid încă de la debutul pandemiei. Primul care a dat această veste a fost subprefectul Viorel Holban, râmnicean de origine, care a declarat că redeschiderea spitalului s-a numărat printre prioritățile sale de când a preluat această funcție.

Acesta a declarat că Direcția de Sănătate Publică a primit aprobările necesare de la Ministerul Sănătății, iar acestea au fost înaintate ieri, Prefecturii și conducerii spitalului râmnicean. Teoretic, de astăzi, unitatea sanitară ar putea face primele internări ale pacienților non-Covid. Conform subprefectului Viorel Holban, spitalul râmnicean ar urma să își reia activitatea normală începând de marți, pentru că mai sunt de pus la punct ultimele detalii. „Este o veste îmbucurătoare pentru cele peste 90.000 de persoane pe care spitalul le deservește, care în toată această perioadă au avut mult de suferit, fiind nevoite să se deplaseze până la Buzău pentru problemele de sănătate pe care le-au avut. Am dorit să redeschidem mai demult spitalul, dar între timp a venit valul al treilea al pandemiei, iar acest lucru nu a mai fost posibil, în condițiile în care a fost ocupat la capacitate maximă cu pacienți cu Covid-19, mulți dintre ei în stare gravă”, a declarat Viorel Holban.

 

Silviu Iordache

La rândul său, prefectul Silviu Iordache spune că spitalul va îngriji în continuare și pacienți cu Covid-19, pentru care sunt rezervate 65 de paturi, cărora li se adaugă alte 5 paturi în secția ATI, pentru cei cu forme severe. Au fost amenajate totodată și circuite separate, astfel încât să fie evitat pericolul infectării celorlalți pacienți care vor fi internați cu alte patologii.

Vestea mai puțin bună este legată de protocolul pe care autoritățile au încercat să îl încheie cu conducerea de la Galați a spitalului CFR din Buzău, privind preluarea, în această uitate medicală, a unor pacienți vindecați de Covid-19, dar care mai necesită spitalizare în perioada recuperării. În ciuda tratativelor purtate și a disponibilității autorităților locale de a îmbunătăți instalațiile de oxigen ale spitalului, nu s-a putut ajunge la o înțelegere privind starea pacienților care at fi trebuit să ajungă la spitalul CFR, transferați de la Spitalul Județean de Urgență.

 

Prefectul a reiterat cele spuse la sfârșitul lunii trecute de managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care mai spera la acel moment că se va putea ajunge la o înțelegere cu conducerea spitalului CFR.  „Din păcate, nu am găsit înțelegere la conducerea spitalului CFR, care a încercat tot timpul să se eschiveze, arătându-se dispuși să primească doar pacienți a căror stare de sănătate era una bună și care ar fi putut să fie externați. În ciuda eforturilor noastre, deși am detașat oameni, am făcut eforturi logistice cu tehnicienii de la Spitalul Județean Buzău ca să îmbunătățim infrastructura de oxigen, nu am transferat niciun pacient până acum. Din păcate, în prezent nu se transferă, nu avem niciun pacient transferat, pentru că nu am ajuns la o înțelegere și nici nu știu dacă vom ajunge”, a declarat prefectul Silviu Iordache.

Direcția de Sănătate Publică împreună cu reprezentanții Spitalului Județean Buzău continuă să spere însă că se va găsi o soluție, astfel încât o parte din bolnavii post-COVID, care în prezent ocupă toată secția Pneumologie, să poate fi preluați de unitatea medicală a Ministerului Transporturilor.

 

Revenind la veștile bune, prefectul a anunțat și inaugurarea primului centru de vaccinare drive-thru din Buzău, care va avea loc astăzi, la ora 16.00. Centrul a fost amenajat în parcarea complexului Kaufland din Bariera Ploiești, vis-a-vis de patinoar și va funcționa în două corturi militare. Primii care se vor vaccina aici vor fi mai mulți motocicliști buzoieni care s-au oferit să promoveze campania de vaccinare la nivel local, însă oricine va veni aici cu mașina, motocicleta, scuterul sau chiar bicicleta se va putea imuniza fără programare.

Centrul are o capacitate de 160 de persoane vaccinate zilnic, în două fluxuri a câte 80 de persoane, și va fi deschis zilnic în intervalul orar 10.00 -20.00, inclusiv în week-end. Un centru similar urmează a fi deschis cât de curând și în parcarea Kaufland din Rmnicu Sărat, retailerul acordând tot sprijinul autorităților locale în ambele demersuri. De asemenea, prefectul a mai precizat că un al treilea centru de vaccinare drive-thru, va fi amenajat în Buzău, în zona parcări din dreptul parcului Sfinții Îngeri, dat fiind faptul că este vorba de o zonă centrală, intens circulată.


Adaugati un comentariu


 

*