Record de îmbolnăviri de Covid-19 la Buzău. Situație critică la Costești

13 august 2020 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică a raportat 48 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și trei decese, în ultimele 24 de ore, iar un al treile bătrân din focarul de la Costești se numără printre cei care și-au pierdut viața.

 

Numărul de îmbnăviri de Covid-19 crește alarmant în toată țara, iar județul Buzău se numără printre județele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, după București și Argeș.

Situația epidemiologică raportată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău la nivelul județului indică o crește alarmantă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2,  nu mai puțin de 48 de persoane fiind testate pozitiv, în doar 24 de ore (9 pacienți au fost testați și diagnosticați la laboratoare private și 1 pacient a fost testat într-o unitate sanitară din alt județ). Este cel mai mare număr de îmbolnăviri cnfirmate într-o singură si, de la debutul crizei, iar pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între 22 și 91 de ani.

S-a ajuns astfel la 1.687 de buzoieni confirmați pozitiv Covid-19 de la începutul pandemiei, dintre care 1.001 s-au vindecat, iar 49 au decedat.

A crescut și numărul persoanelor aflate în carantină la domiciliu, la 468 de persoane, iar în izolare la domiciliu se află alte 158.

 

Mai grav este că și astăzi au fost raportate trei decese în rândul pacienților confirmați cu Covid-19, din care unul al unui bătrân care provine din focarul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Costești, în vârstă de 72 de ani. Acesta fusese adus marți, la Unitate de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în urma agravării stării de sănătate, pe fondul multiplelor comorbidități – hipertensiune arterială, diabet zaharat tip II, retinopatie diabetică, boală cardiacă ischemică, bloc de ramură dreaptă major (la două zile după ce fusese confirmat cu SARS CoV-2).

Este al treilea deces înregistrat în rândul bătrânilor de la Căminul de bătrâni de la Costești, unde au fost confirmate 19 persoane infectate cu SARS-CoV-2, din rândul persoanelor asistate și al personalului de îngrijire.

 

Situația de la Costești devine însă din ce în ce mai critică. Direcția de Sănătate Publică este acuzată de autoritățile locale și de aparținătorii bătrânilor asistați că nu a gestionat cum trebuie focarul și din această cauză a fost pusă în pericol viața multora dintre ei. Inițial s-a decis ca doar doi dintre bătrâni să fie duși la spital, iar ceilalți, mulți dintre ei greu deplasabili, să fie izolați și tratați în așezământul de ocrotire. Decizia DSP de a-i interna pe toți cei confirmați cu coronavirus din azilul de la Costești a fost luată abia după ce marți, un bătrân de 91 de ani a murit în azil, la scurt timp de la momentul la care a primit vestea că are COVID -19.

În plus, se pare că deși procedura prevede ca personalul cetrele de îngrijire să fie testate la fiecare două săptămâni, la Costești nu s-au mai făcut teste de aproape două luni, deși aici se asigură asistență medico-socială unor persoane cu risc crescut de îmbolnăvire și de agravare a stării de sănătate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2.

Autoritățile locale, în subordinea cărora funcționează căminul de bătrâni, susțin că deși au cerut DSP, în repetate rânduri, testarea personalului, nu s-a mai făcut teste din 15 iunie, iar în cele cinci luni de la debutul pandemiei s-au făcut doar trei testări.

În plus, se suspectează că vectorul de transmitere a infecției a fost o asistentă medicală care  a fost în concediu la mare, dar în condițiile în care aceasta și-a relaut activitatea fără a fi testată, nimeni nu poate spune care a fost, de fapt, sursa de infecție.

 

Mai mult, autoritățile locale cred că dacă toate persoanele depistate pozitiv ar fi fost internate imediat după ce au fost depistate, s-ar fi putut evita tragediile care au urmat. Internarea acestora s-a decis abia ieri, după ce un medic infecționist de la Spitalul Județean de Urgență Buzău a mers la Costești, împreună cu epidemiologul șef al DSP, dr. Carmen Scântei, pentru a evalua toți bolnavii și a le prescrie tratament, dar a constatat că, de fapt, nu avea cine să le administreze tratamentul. În cămin nu se mai afla decât o asistentă medicală, care ar fi trebuit să asigure tratamentul atât persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, izolați, cât și celorlați asistați, care se aflau la etaj.

Într-un final s-a decis internarea celor 10 bătrâni infectați care mai rămăseseră în centrul de ocrotire, la spitalul suport-covid din Râmnicu Sărat.

 

Dincolo de acuzațiile autorităților locale și ale aparținătorilor asistaților din Căminul pentru  Persoane Vârstnice de la Costești, reminti cititorilor noștri că, la 1 iulie, epidemiologul șef Carmen Scântei și directorul executiv al DSP Buzău au fost la rândul lor internate cu Covid-19, la secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău, ca și alți 15 angajați ai instituției, între care și ceilalți medici epidemiologi și toți insectorii sanitari care făceau controale în teren.

Rămâne însă aproape imposibil de gestionat situația de la Costești, iar lucrurile par să fi scăpat de sub control după ce medicul unității, care era și manager, a demisionat chiar luni, după declararea focarului, iar la ora actuală, întreaga activitate a căzut în sarcina unei singure asistente medicale din cele trei care erau angajate aici, una fiind confirmată cu Covid-19 și internată, iar alta, însărcinată, aflându-se în concediu de naștere.

Până când conducerea Primăriei Costești, împreună cu Prefectura și DSP (reprezentanții guvernului în teritoriu) vor găsi o soluție, situația rămâne critică.

 

Ceilalți doi buzoieni care au pierdut lupta cu temutul virus sunt un pacient în vârstă de 67 de ani, care s-a prezentat la UPU a Spitalului Județean Buzău cu simptomatologie respiratorie și a fost confirmat cu SARS CoV-2 și internat la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat. Având o evoluție nefavorabilă a fost transferat pe Secția ATI, unde a decedat, starea sa fiind agravată de bolile de care suferea, respectiv ciroza hepatică de etiologie mixtă, lacunarism cerebral, encefalopatie hepatică.

Cel de-al treilea deces din ultimele 24 de ore este un pacient în vârstă de 83 de ani care inițial a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Buzău pentru insuficiență cardiacă, iar ulterior a fost testat și confirmat cu infecție cu SARS CoV-2 de către INCDMI Cantacuzino. Starea de sănătate i s-a agravat progresiv, vhiar sub tratament, iar pe fondul comorbidităților cu care era cunoscut (insuficiență cardiacă, sechele AVC, insuficiență renală cronică) a survenit decesul.

În udețul Buzău sunt active, la ora actuală, 9 focare de infecție cu SARS-CoV-2, ultimele două  fiind declarate la Vamă, unde au fost testate pozitiv trei persoane, și la o societate comercială, unde 5 persoane au fost confirmate cu coronavirus.

La nivel național, până astăzi au fost confirmate 66.631 de cazuri de  infecție cu noul coronavirus (COVID – 19), din care 1.454 în ultimele 24 de ore. Din totalul persoanelor infectate, 31.547 de pacienți s-au vindecat, iar 2.860 au decedat. La Terapie Intensivă sunt 478 de pacienți infectați, în stare gravă.

 


Adaugati un comentariu


 

*