Personalul medico-sanitar va primi stimulentul de risc și în perioada stării de alertă

În luna mai, 46.565 de persoane din sistemul sanitar național, din care aproape 500 de angajați ai unităților medicale buzoiene, primesc stimulentul de risc. Odată cu adoptarea noului proiect legislativ, Parlamentul a fost de acord și cu acordarea acestui spor pentru întregul personal operativ de la Ambulanță.

 

Săptămâna trecută, sindicaliștii de la Ambulanță au protestat în București și în toată țară, solicitând acordarea stimulentului de risc și pentru angajații Serviciilor de Ambulanță Județene care lucrează în teren, iar în urma discuțiilor avute cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, au plecat acasă cu promisiunea că acest lucru se va îndrepta în cursul acestei săptămâni.

Așa s-a și întâmplat, Camera Deputaților a aduptat, ieri, în calitate de for decizional, un proiect de lege ce include și personalul operativ de intervenție în teren de la Ambulanță printre categoriile care beneficiază de acest stimulent, alături de personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical, inclusiv cel din structurile civile.

Același document legislativ, adoptat de deputați cu 234 de voturi pentru, 71, împotrivă și 3 abțineri, prevede că aceste categorii de profesioniști din Sănătate vor beneficia de stimulentul de risc și în perioada stării de alertă, nu doar în starea de urgență, așa cum era stipulat până acum.

Stimulentul de risc la infecția cu SARS-CoV-2, în valoare de 2.500 de lei, se acordă lunar personalului medico-sanitar implicat direct în tratarea pacienților suspectați și diagnosticați cu Covid-19.

 

Acesta se acordă din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat sau din fondul asigurărilor de sănătate, urmând ca sumele să fie recuperate din fondurile europene alocate în acest sens fiecărui stat membru UE. Suma este fixă, indiferent de numărul de pacienți tratați, iar în fiecare lună, se acordă uin singur stimulent, indiferent dacă cei care îl primesc își desfășoară activitatea în mai multe unități sanitare.

Ministerul Sănătății a anunțat că au fost acordate stimulentele de risc aferente lunii mai, de care au beneficiat 46.565 de persoane din sistemul sanitar.

Dintre acestea, 13.969 lucrează în cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică și servicilor de medicină legală.

 

Printre cele 13.969 de persoane se numără și asistenți comunitari, dar și rezidenți implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați. Suma totală alocată pentru stimulentul de risc acordat acestora este de aproape 35 de milioane de lei și provine de la bugetul de stat.

De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 32.596 de persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate au beneficiat de același  stimulent de risc aferent lunii mai, de această bată banii provenind din  Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Suma alocată de CNAS în acest sens depășește 81,5 milioane de lei și va fi recuperată în cadrul proiectului cu finanțare europeană, la fel ca și banii alocați de la bugetul de stat.

Listele cu persoanele care beneficiază de acest stimulent de risc se întocmesc și sunt asumate de managerii instituțiilor și unităților sanitare.

 

La nivelul județului Buzău, aproape 500 de angajați din sistemul medical vor primi stimulentul de risc pentru luna mai. Prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate vor primi stimulentul de risc la COVID-19, angajații din spitale care au intrat în contact cu cazuri confirmate în perioada 1-15 mai. Astfel, 152 de angajaţi din Spitalul Județean de Urgență vor primi cei 2.500 de lei pentru luna mai. La Spitalul suport-COVID-19 de la Râmnicu Sărat sunt trecuţi la plata stimulentului de 2.500 de lei brut, pentru aceeași perioadă, 206 beneficiari.

Acestora li se adaugă aproape 80 de angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță, care primesc banii direct de la Ministerul Sănătății, 37 de angajați ai UPU și 8 rezidenți care vor primi aceste stimulente prin Direcția de Sănătate Publică, precum și aproape 15 paramedici SMURD care vor primi banii de la Guvern, prin IGSU.

Odată cu aprobarea noului act normativ se refac listele cu beneficiarii acestui stimulent, pentru a doua jumătate a lunii mai, astfel că este posibil ca numărul celor care vor primi cei 2.500 de lei să fie în final mult mai mare.

În luna aprilie, doar 142 de angajați din sistemul medical buzoian au primit stimulentul de risc. 

 


Adaugati un comentariu


 

*