Proteste în toată țara, ale sindicaliștilor de la Ambulanță

Aceștia sunt nemulțumiți că personalul din cadrul serviciilor de ambulanță, care s-a aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus, au fost excluși de la plata stimulentului de risc.  

 

Au fost proteste, astăzi, în toată țara, la sediile serviciilor județene de Ambulanță, iar la București, liderii sindicali din fiecare județ și cei din conducerea centrală au pichetat Palatul Parlamentului, timp de două ore.

Acțiunea a fost organizată de Federația Națională Sindicală Ambulanța, ai cărei membri sunt nemulțumiți de „deciziile incorecte luate de forurile centrale de stat (Preşedinţie, Parlamentul României, Guvernul României şi ministere)”. Una dintre principalele nemulțumiri este acea că salariații serviciilor de Ambulanță, care s-au aflat în prima linie în perioada pandemiei, au fost excluși de la acordarea stimulentului de risc, în valoare de 2.500 de lei, care se acordă personalului medical.

Sindicaliștii au trimis o propunere în acest sens, în vederea completării actului normativ care prevede acordarea acestor stimulente și au sperat că aceasta va fi luată în considerare. Speranțele le-au fost înșelate, pentru că forma finală a documentului legislativ, care a plecat de la Camera Deputaților spre promulgare, nu face referire și la personalul de la Ambulanță.

 

Totodată, sindicaliștii s-au declarat nemulțumiți de faptul că și alte proiecte cu impact asupra activității Ambulanței au fost amânate, iar propunerile venite din lor pe adresa autorităților au fost ignorate sistematic. Între acestea, propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate salarizarea asistenților medicali, și nu numai, când sporul pentru condiții deosebit de periculoase a fost diminuat și egalizat cu sporul personalului din unitățile spitalicești. Propunerile au fost înaintate la Comisia pentru muncă și protecție socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului de lege nr. 600/2019, dar „NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă inițiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate și familie din Senatul României”, susțin sindicaliștii.

De asemenea, proiectul de lege privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, este „blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, din motive necunoscute, deși am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect președintelui și individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect”.

 

Sindicaliștii mai spun că propunerile de completare și modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare și consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanță, stau din 2017 în sertar la Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, din motive necunoscute. „Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferență față de personalul din aceste unități care desfășoară activitatea în condiții de teren și în regim de urgență contra cronometru pentru a salva vieți”, subliniază soindicaliștii.

Sindicaliștii buzoieni s-au raliat protestului, liderul Dan Vasili Dogaru fiind prezent astăzi la acțiunea de pichetare de la Palatul Parlamentului, în timp ce alți 15-20 de membri de sindicat au protestat în curtea Serviciului de Ambulanță Județean Buzău. A fost un protest desfășurat în condiții speciale, participanții putând echipament de protecție și respectând distanțarea socială. De asemenea, pe tot parcursul zilei de azi, ambulanțele din cadrul serviciului județean dar și cele din întreaga țară poartă amplasat la loc vizibil un afiș A4 cu inscripția „Protest Național”.

La scurt timp după încheierea protestului, care s-a desfășurat în intervalul orar 10.00 – 12.00, liderul sindicaliștilor buzoieni de la Ambulanță a precizat că la pichetarea de la Palatul Parlamentului a existat un scurt moment tensionat, când jandarmii au încercat să îi îndepărteze pe protestatari, sub pretextul că acțiunea nu este autorizată, însă nu au existat incidente și s-au respectat regulile de distanțare socială.

 

Dan Dogaru a mai precizat că o delegație a sindicaliștilor a fost invitată la discuții, având o întâlnire cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a dat asigurări că va fi adăugat un amendament actului normativ care reglementează acordarea acestor stimulente de risc, astfel încîât să beneficieze și membrii echipajelor de la Ambulanță care au lucrat în teren.

Deocamdată, am primit doar această promisiune și urmează să vedem ce va fi mâine. E vorba de un amendament care să permită acordarea stimulentului de risc și pentru angajații de la Ambulanță care au lucrat în linia întâi în toată această perioadă. Sperăm să se rezolve, pentru că în caz contrar urmează noi acțiuni de protest, al căror calendar va fi stabilit de comun acord cu toți lideri de sindicat de la nivel național”, a declarat Dan Vasili Dogaru la finalul acțiunii de protest de azi, menționând că, la Buzău, în luna aprilie ar fi primit sporul de risc pentru COVID-19 doar 7 angajați, iar în mai, doar 80 de salariați ai SAJ Buzău s-a considerat că s-au aflat în linia întâi, dintre cei aproximativ 200 câți are instituția.  

În același timp, sindicaliștii au plantat trandafiri albi în spațiul verde din fața clădirii Parlamentului, în semn de omagiu față de colegii lor care au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

 

Ciolacu, discuții cu protestatarii

După întâlnirea cu protestatarii, președintele Camerei Deputaților, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a profitat și a atacat Guvernul, scriind pe pagina sa de socializare: „2 ambulanțieri morți din cauza COVID-19! Peste 160 s-au îmbolnăvit! Dar pentru Guvernul PNL au fost prea puțini ca să le dea acestor oameni stimulentul de risc, așa cum a fost pentru personalul medical! De luni de zile, și ambulanțierii au luptat cu virusul în linia întâi și au salvat vieți! Acum sunt puși la colț și discreditați de un Guvern preocupat doar să dea tunuri și să-și pună pilele și rudele pe funcții. Nu e normal ca oamenii să iasă în stradă pentru dreptatea lor și nimeni să nu le rezolve problema! De aceea, i-am invitat astăzi la discuții și pentru a găsi împreună calea prin care putem rezolva această problemă”, uitând probabil că dacă stimlentele au fost aprobate de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, celelalte drepturi salariale au fost omise din Legea salarizării unitare de Olguța Vasilescu, în perioada guvernării PSD, iar legea a fost aprobată în Parlament.

Ciolacu promite că „Parlamentul va îndrepta săptămâna viitoare această inechitate! Vom modifica ordonanța guvernului astfel încât și ambulanțierii să primească stimulentul de risc pentru lupta împotriva COVID-19! Pentru că îl merită, la fel ca ceilalți eroi din linia întâi!”, dar nu pomenește nimic despre celalalte revendicări ale sindicaliștilor de la Ambulanță.

 


Adaugati un comentariu


 

*