Sindicalistii de la SAJ Buzau au pornit sirenele in semn de protest

28 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Acestia au dorit sa atraga astfel atentia asupra unor neajunsuri cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi, fiind nemultumiti si de iminenta diminuare a veniturilor, incepand de anul viitor.

 

Sindicalistii buzoieni din cadrul Servicilului de Ambulanta Judetean s-au raliat astazi actiunii de protest desfasurate la nivel national, pichetand timp de o ora sediul unitatii si expunand o serie de revendicari care au dus la aceasta situatie. La actiunea de protest au participat cateva zeci de angajati, in curtea unitatii fiind scoae si toate ambulantele care nu se aflau in misiune.

Liderul sindicalistilor buzoieni, asistentul Dan Dogaru, a precizat ca actiunea de astazi face parte din seria de proteste declansate la nivel national de catre Federatia Nationala Sindicala Ambulanta, activitati similare avand loc, simultan, in cadrul tuturor Serviciilor de Ambulanta Judetene din tara. Astfel, in aceasta dimineata, angajatii care nu se aflau in tura s-au adunat in curtea unitatii, iar la ora 11.00 semnalul de incepere a protestului a fost dat de sirenele ambulantelor, care au sunat la unison, timp de un minut. In difuzoarele statiei de amplificare a rasunat apoi Imnul Ambulantei, dupa care liderul de sindicat, Dan Dogaru a dat citire principalelor revendicari care i-au determinat atat pe angajatii care lucreaza efectiv pe ambulante, cat si pe cei care fac parte din personalul TESA, sa recurga la aceasta forma de protest.

 

Liderul sindicalistilor buzoieni a precizat ca problemele cu care se confrunta SAJ Buzau sunt aceleasi cu cele semnalate la nivel national, mentionand in primul rand starea necorespunzatoare a parcului auto, numarul insuficent de ambulante si personalul insuficient.

Referitor la personal, Dan Dogaru spune ca „la Buzau suntem 220 de angajati, cu tot cu personal TESA, dintre care aproape 200 lucram, efectiv, pe ambulante. Nu pot spune ca e o criza acuta de personal, insa se simte nevoia de oameni in plus. Noi ne facem datoria cat putem de bine, insa uneori ne este si noua foarte dificil. Vara, cel putin, cand lucram la temperaturi de 40 de grade, iar solicitarile curg una dupa alta, este foarte greu sa facem fata. Cu tot aerul conditionat din masini, la un moment dat nu mai faci fata, si am avut situatii cand chiar oamenii nostri, de pe ambulanta, au avut ei insisi nevoie de ajutor medical. La fel si iarna, cand nametii ajung cat casa iar gerul este taios, oamenii nostri sunt permanent in misiune, alaturi de SMURD, de Pompieri, nu ne putem juca cu vietile oamenilor bolnavi”, a declarat liderul sindicalistilor buzoieni de la Ambulanta.

 

Dan Dogaru

O alta revendicare ce a determinat protestul de astazi este legata de situatia parcului auto si de numrul insuficient de ambulante. Si din acest punct de vedere, liderul buzoian a declarat ca dotarea SAJ Buzau necesita imbunatatiri, intrucat ambulantele aflate in exploatare au deja acumulat un numar mare de kilometri si pot ceda in orice moment. „Deocamdata, toate ambulantele pe care le avem in dotare, cu exceptia uneia care are pus si sigiliu in garaj, sunt functionale. Cand se intampla sa se mai defecteze cate una, problema se rezolva in service. Sunt totusi masini care au parcurs sute de mii de kilometri, de multe ori pe drumuri accidentate, iar un grad mare de uzura exista. Ne descurcam cum putem, cu ce avem, insa solicitam autoritatilor sa urgenteze procedura de achizitii pentru ambulante noi, despre care s-a tot discutat”, a mai declarat Dan Dogaru.

 

Nu in ultimul rand, nemultumirea sindicalistilor a fost declansata de decizia Guvernului de reducere considerabila sau chiar de pierdere a sporurilor pentru conditii de munca foarte periculoase, de care medicii, asistentii medicali si ambulantierii beneficiaza in prezent. Aceasta masura, ca si pierderea tichetelor de masa, care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2018, ar duce la o diminuare considerabila a veniturilor angajatilor de la Ambulanta„Suntem primii care intram in contact cu pacientul si, in consecinta, suntem cei care daca nu facem ce trebuie, la secunda, ii putem pune viata in pericol. Totodata, suntem primii care riscam ca in urma manevrelor aplicate sa intram in contact cu tot felul de virusi, pentru ca intr-o trauma majora nu mai ai timp sa te gandesti la tine. Corect ar fi sa beneficiem de aceleasi drepturi ca cei de la UPU sau macar sa ramanem cu sporurile actuale, care sunt apropiate de ale lor, pentru ca lucram in conditii cel putin la fel de periculoase cu ei”, a explicat liderul buzoian de la Amblanta.

Pana pe data de 4 octombrie, sindicalistii asteapta un raspuns la aceste revendicari, de la Guvern. In cazul in care acestea nu vor fi rezolvate intr-un mod favorabil, sindicatele din teritoriu vor strange semnaturi si se va trece la o noua etapa a protestelor, care ar putea culmina cu greva generala.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*