Mobilizare de forte in curtea SJU Buzau

28 septembrie 2017 | 1 comentariu |

Peste 100 de pompieri, paramedici SMURD, jandarmi, politisti dar si personal medical si auxiliar din cadrul spitalului au participat la un exercitiu de simulare a unui incendiu izbucnit in incinta policlinicii unitatii medicale.

 

Timp de o ora, curtea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si etajul unu al policlinicii au fost scena unei ample desfasurari de forte, in cadrul unui exercitiu desfasurat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Actiunea  a fost organizata in scopul testarii capacitatii de reactie a fortelor implicate in cazul izbucnirii unui incendiu in cadrul celei mai mari unitati medicale cu paturi din judet.

Aproximativ 110 pompieri, paramedici, medici, asistenti medicali, politisti si jandarmi au fost mobilizati, fiind dislocate totodata si 27 autospeciale de interventie. Din peisaj nu au lipsit ambulantele de la SAJ Buzau si de la SMURD, autospecialele de stingere a incendiilor si cele de descarcerare, nici o autoscara, dat fiind faptul ca scenariul prevedea ca incendiul a izbucnit la etajul 1 al Ambulatorului integrat. Focul a izbucnit intr-un cabinet de la acest etaj, fiind observat dupa circa 10 minute de o asistenta, care a dat alarma. Conform scenariului, personalul medical aflat in tura a intervenit imediat pentru salvarea si evacuarea pacientilor aflati pe holuri si in cabinetele invecinate, totodata incendiul fiind anuntat la 112.

 

Rand pe rand, in scena au intrat echipajele de la Ambulanta, SMURD-ul si pompierii de la ISU, in timp ce politistii au fluidizat traficul in zona, iar jandarmii au asigurat perimetrul. In timpul operatiunilor de salvare si evacuare a pacientilor, echipele de salvatori au spart mai multe geamuri si au distrus cateva usi, iar in aceste conditii, curentii de aer creati au alimentat incendiul, facand ca focul sa se extinda pe tot etajul. La nivelul intregii cladiri, holurile si casa scarii au fost inundate cu fum, ceea ce a pus in pericol viata tuturor persoanelor aflate in incinta, ingreunand totodata interventia fortelor specializate.

Pentru ca situatia simulata sa fie si mai complicata, scenariul a prevazut si ca cinci persoane au ramas blocate in cladire, neputand fi evacuate in prima faza. A fost vorba de cinci adulti, toti intoxicati cu fum, doi dintre acestia in stare de inconstienta.

 

In cele din urma, cele cinci victime au fost evacuate, impreuna cu celelalte persoane din cladire, la fata locului fiind amenajat si un cort medical, in care s-a facut trierea pacientilor si a fost acordat primul ajutor celor care nu erau in stare foarte grava. Tot de la cortul de prim-ajutor medical, victimele in stare mai grava au fost preluate de ambulante si transportate la sectia UPU, aflata, din fericire, in imediata apropiere.

Cum se intampla de obicei, la fata locului s-au adunat si o multime de curiosi, printre care si un grup de indiviizi recalcitranti, deranjati de faptul ca jandarmii nu le-au permis accesul in spital, pentru a vizita un pacient. Intre acestia si jandarmi a izbucnit un conflict care a degenerat,  jandarmii fiind bruscati de grupul de indivizi violenti. A fost nevoie de interventia trupelor speciale ale Jandarmeriei, care i-au imobilizat pe scandalagii si i-au urcat in dube.

Din fericire, intreaga desfasurare a evenimentelor a fost la modul ipotetic, fiind nevoie de organizarea unor astfel de actiuni pentru ca fortele de interventie sa fie pregatite in cazul unei situatii reale cu acelasi scenariu.

 Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Felicitări pompierilor pentru efortul depus în prevenirea incendiilor.
  ISU Buzău, prin inspectorii săi, ar mai fi necesar să verifice și în ce măsură îmbunătățirile aduse în ultimii ani respectă normele:căi de evacuare, uși închise pe căile de evacuare pe timpul nopții, gabaritul ușii prin care se pot evacua în caz de incendiu pacienți, aparatură etc. Gurile de hidrant de ani de zile au fost verificate doar vizual, fără a se verifica dacă vanele nu s-au blocat sau furtunurile nu au putrezit.
  De asemeni instruire pentru prevenirea incendiilor se face teoretic. Dar in caz de incendiu trebuie să ști să mânuiești stingătorul, furtunul cu apă. Practic acest gen instrucție nu s-a efectuat niciodată.
  Haideți să terminăm cu instrucțiile pe hârtie și să trecem la chestiuni concrete, aplicate!

  O zi bună (dacă nu apare un mic incendiu)!!!

Adaugati un comentariu


 

*